Deprem, sel veya diğer acil durumlar için eksiksiz malzeme listesi, iletişim stratejileri ve Türkiye’deki arama kurtarma ekipleri hakkında bilmeniz gereken her şey bu yazıda.
Deprem – sel gibi doğal afetler yüzünden veya öngörülemeyecek nedenlerden dolayı, bulunduğunuz ortamı bir daha geri dönmemek üzere terk etmeniz gerekebilir.
Bir; “acil durum çantasında olması gerekenler” listesi oluştururken kendim için toparladığım bir listeyi sizler için de paylaşmak istedim. Emin olun biraz genişçe bir derleme olsa da klasik kitabi paylaşımların dışına çıktık:
Nakit Para
Acil ihtiyaçlar için yanınızda yahut sadece sizin bildiği yerlerde bir miktar nakit para olması kesinlikle faydanıza olacaktır ancak bir Ziraat Bankası erişimine sahip olursanız; Halkbank ve Vakıfbank ortak ATM’lerini de hiç değilse bir süreliğine kullanabilirsiniz.
Ülkemizde kamu bankalarının yaygınlığı düşünüldüğünde bir kenara not edebileceğiniz bir tavsiye olacaktır. Şahsen her ay belli miktarı Ziraat Bankasına ayırıyorum. Makale biraz Türkiye’ye özel ilerliyor ancak bulunduğunuz ülkenin buna benzer imkanları varsa değerlendirmenizi öneririm.
İç çamaşırına ek cepler, kadın pedi ya da kitapların arası, gizli bölmeli kemerler, ayakkabı içi, şampuan-deodorant-krem ve diş macunu kutuları nakit ve değerli malzemelerin saklanabileceği yerlerden.
Afet ve Acil Durum Çantası: İlkyardım Çantası
İlk yardım çantanızda; ağrı kesici, ateş düşürücü, vitamin, yanık kremi, kişinin yaşı ve hastalık geçmişine özel (kontak lens, yedek protezler veya işitme cihazı gibi) ilaç ve ekipmanlar, sürekli hazır yemeklerle besleneceğiniz düşünüldüğünde mide/bağırsak düzenleyiciler ve elbette gazlı bez ve pamuk gibi olmazsa olmaz demirbaş yardımcılar mutlaka bulunmalı.
Yemek alerjileri ve arı sokmalarına karşı EpiPen denilen bir acil durum iğnesi de ihmal edilmemeli.
Muhafaza ettiğiniz ilaç ve materyallerin son kullanma tarihlerini düzenli aralıklarla kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Emziren anneler ve engelliler kendi kişisel listelerini oluşturmalı. İlk yardım çantası (ları) hakkında müstakil bir yazı bile yazılabilirmiş.
İlk Yardım Ekibi
Vaktiniz ve ilginiz varsa bu gibi afet vb konular için kendinizi eğitin. Eğitimlere katılın, okuyun ve tetikte bekleyin. Güvendiğiniz, fiziksel ve ruhen güçlü eğitimli arkadaşlarınızla bir kaçış grubu oluşturabilir, belirlediğiniz toplanma noktasına buluşabilirsiniz. Gözcü, taşıyıcı, sağlıkçı, telsizci ve mühimmatçı gibi görev paylaşımlarım yapılabilir.
Doğada yön bulmak, nelerin yenip yenmeyeceğini bilmek, ateş yakmak, düğüm atabilmek ve basit avlanma tekniklerini öğrenmek önemlidir.
İletişim için Telsiz
Acil durumlarda GSM operatörlerinin insafına kalmak istemiyorsanız kendiniz ve sevdikleriniz için kullanımı gayet basit bir çift amatör lisanssız telsiz edinebilirsiniz. Paraya kıyıp kaliteli ve uzun mesafeli iletişime imkan tanıyanları almanızı tavsiye ederim.
Lisanssız PMR446 telsizlerin menzili artık 8 km’ye kadar çıkabiliyor (örnek: Baofeng UV-5R modeli).
Mobil iletişimden yani dijital dünyadan vazgeçemeyenlerdenseniz Android veya iOs olmayan özetle “pek de akıllı olmayan” eski nesil tuşlu bir telefon edinebilirsiniz.
Detaylarda boğulmayalım; hem pili uzun süre idare edecek hem de 2G üzerinden iletişim imkanı sunabileceği için süreli kesintilere karşı avantajlı olacaksınız. Para sorun değil diyenledenseniz uydu telefonu da bir seçenek olabilir.
Afet ve Acil Durum Çantası:
Solar Şarj Aletleri: Bir elektrik prizine veya güvenilir bir enerji kaynağına uzun süre boyunca erişiminiz olmayabilir ya da kısıtlı Powerbank’ler yeterli gelmeyebilir. Enerji kesintileri bizim gibi geri kalmış ülkelerde afet durumlarında ne yazık ki sık yaşanıyor.
Türkiye’de Faaliyet Gösteren Arama Kurtarma Ekipleri:
- Türk Telekom Arama ve Kurtarma – TTAKE
- Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı – AFA
- Arama Kurtarma Derneği – AKUT
- Toprak Ana Anlamına Gelen – GEA
- Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri – JAK
Deprem Çantası Malzemeleri
- Rüzgara dayanıklı kibrit (ateş başlatma jeli veya magnezyum çubuğu)
- Koli bandı; → ankesörlü telefonlar için bir kart ←, harita,
- Solunum sorunlarına karşı bir toz maskesi,
- Şu çok meşhur acil durum düdüğü,
- Ortama göre av ve balıkçılık malzemeleri,
- Dürbün, uzun ömürlü bir baş ışığı (kafa feneri de deniyor),
- Konserve yiyecekler, el tipi mümkünse manyetolu bir radyo,
- Yüksek enerjili atıştırmalık barlar, su arıtma tabletleri.
- Not edin: Kızılhaç günde 4 litre su içilmesini tavsiye ediyor.
- Çok amaçlı çakı, ekstra piller, kişisel hijyen malzemeleri,
- Yer durumunuza göre bir balta – kürek – pense ve ip,
- Olmazsa olmaz termal temiz kıyafetler,
- Küçük yaralar için antiseptik mendil,
- Hipotermi riskine karşı ısı yalıtımlı alüminyum battaniye,
- Acil durumlar için kişisel bilgilerinizi içeren su geçirmez kart,
- Su geçirmez, mümkünse çelik burun ve su geçirmez bir ayakkabı,
- En az 30.000 mAh taşınabilir şarj aleti,
- Manyetik pusula,
- Katlanabilir mat veya yer yalıtımı için köpük altlık,
- Spreyli kişisel savunma ekipmanı,
Bir çadır sahibi olmak isterseniz yine kaliteli bir şeyler almanızı öneririm.
Pasaportlar, sigorta / sağlık kartları, irtibat listeleri, kimlikler, evlilik ve doğum sertifikaları vb. önemli belgelerin bir fotokopisini yanınızda bulundurmak isteyebilirsiniz.
- Tüm ekip üyeleri malzemelerin nerede tutulduğundan haberdar olmalı.
- Yolculuk esnasındaki senaryolara göre bir benzerini aracınız için oluşturun.
- İhtiyaçlarınız değiştikçe acil durum çantanızı güncelleyin.
- Konserve yiyecekleri serin ve kuru bir yerde saklayın.
- Süresi dolmuş yardımcıları yenileriyle değiştirin.
- Numaralı gözlük kullanıyorsanız mutlaka yedekleyin.
Yine imkanlar dahilinde iki farklı çanta hazırlayabilirisiniz: Biri hızlı kaçış (go bag), biri uzun vadeli barınma için (stay bag).
Depremden bağımsız ilerleyelim; acil bir durum malumunuz herhangi bir anda ortaya çıkabilir.
Birbirinden farklı senaryolar için, kendiniz ve sevdikleriniz hatta evcil dostlarınız için farklı planlar yapmalısınız, aynı zamanda acil durumlarda arkadaşlarınızı veya ailenizi nasıl bulacağınız ve onlara ulaşacağınız konusunda da bir yol haritanız olmalı.
Daha detaylı listelere erişmek isterseniz herhangi bir arama motoruna “survival kit” yazarak bilgilenebilir ve kendi özel yardım setinizi oluşturabilirsiniz.
- 0 Yorum
- Sağlık
- Nisan 14, 2025