Köy Hayatı → Yeni Başlayanlar için Köyde Yaşam

Bordrolu yanaşık düzenden sıkılan er kişinin nemli gözlerle düşlediği kendisine yancı aradığı pastoral hayat, küçük şirin bir kafe özlemiyle kıyasıya yarışacak gençlik düşlerimizden.

İzole köy hayatı; ortalıkta gezinen fareleri ve haşaratları, sosyalleşme sorunları, teknolojiden uzaklık vb itici bileşenlerin etkisiyle Kemalettin Tuğcuya inat çekilmez mi olur, yoksa gamsız bünyeler bol tereyağ ile daha da mı semirir sizler için inceleyeceğiz.

İnternet üzerinden AT alabileceğinizi biliyor muydunuz?

Öncelikle bağ bahçe, çamur-toprak bir hayatla iç içe olacağınızdan buna uygun bir kıyafet kombini bir anlamda bünyenize uygun yeni bir fıtrat tercih etmelisiniz.

Turksat uydusunda, Yaban TV’den tutun da Bereket TV’ye kadar onlarca çift çubuk kanal bilabedel yayın yapmakta.

Solucan gübresi ya da mantar işleri, balkon bahçeciliğinden hallice yarım dönümlük tarım teşekkülü, orta ölçekli hayvancılık ya da adını ne koyarsanız koyun, zirai mevzuata karşı yabancı olmamalısınız, kitabi izahlardan sıkılanlar hiç değilse bahsettiğimiz bu gibi kanallardan hasat ve ekim zamanları gibi kaba bilgiler alabilmeli.

Buraya bir soru sıkıştıralım: “Bir stratejiniz var mı?” Özetle; alırım tek katlı evimi sularım fesleğini dendiğinde 1 hafta gayet güzel geçer, ya sonra? Nasıl geçecek hayat?

Bu hayvanlar hastalandığı zaman kim bakacak, zerzavatınızı yiyen böceklere karşı neler yapmalısınız, amatörlerin elinde tarım ilaçları son derece öldürücüdür, ya bahçeye domuz girerse?, Hiç hayatınızda çifte kullandınız mı?

Hasta hayvanını gerektiğinde oracıkta kesebilir misiniz?, Doğal ortamında bir kurt ve köpeği ayırt edebilir misiniz? Ayı ile karşılaşırsanız? Bakın dip dibe sıralayınca bile ne kadar moral bozucu bir görüntü, kapatılası bir sayfa. Köy yaşamı hakkında bilgi edinmeye başladınız bile.

Ha bu arada, “benim köy hayatımda kastım, Bodrum veya Datça’nın bir dağ köyü, asfalt ayağımın altında” diyen fularlılar için söylenecek pek bir söz yok. Esasen şehir hayatından farkı olmayacak, bu kımıl kımıl mahalli kalabalıklardan kopamama hali sizi mutlu edecekse mutluluklar dileriz ne diyelim.

KÖY HAYATI VE PLANLI OLMAK

Daha adam gibi dağıtım yapamazken drone’larla dağıtım yapmayı hedeflerinin arasına koyan kargo şirketlerinin özellikle PTT’nin en ufak kasabalarda dahi kör topal da olsa ofisleri mevcut, yine de köy hayatı eşittir acil durum tezinden hareketle elimiz ayağınız ihtiyaçlarımız konusunda stok takibi gün gün yapılmalı.

Bu; kullandığınız ve azalmakta olan bir ilaç da olabilir, evcilinizin maması veya teknik ve zor bulunan bir malzeme de.

İkametgah değişikliğine karar verdiyseniz bu yeni yaşam alanımızın bizlere sunacağı tedavi avantajları gerekirse harita üzerinde toparlanmalı, hangi GSM operatörünün sorunsuz hizmet sunduğu en yakın eczanenin nerede olduğu araştırmalı.

Görüleceği üzere kendimizi tutamayıp yine listelemeye başladık… Bu tip hayatlara yabancı 50 yaş üstü büyüklerimiz bu sunumu okuyorsa rutin tabip kontrolleri gerektiren haller atlamamalı aman buraya dikkat.

Köy yaşamı, bir yerlere çıkıp inmenizi gerektiğinde tamiratı ezcümle tırmanmaları ve kazaları beraberinde getirebileceğinden Allah korusun büyükler mümkün mertebe tek başlarına bırakılmamalı. Gerekli telefonlar ve imece yardımlaşmalar atlanmamalı.

köyde yaşamak

Türkiye’nin tamamı kapsama alanında olduğu için TV ve radyo yayınları açısında sıkıntı yaşanmaz. Yine de çukur ve yağışlı bir alanda olabileceğinizi düşünerek kaliteli bir LNB ve çanak seti almanızı tavsiye edebiliriz.

Biraz tuzlu olsa da Uydu üzerinden internet bağlantısı da sağlanabiliyor. Görüleceği üzere iletişimin kopması son derece düşük bir ihtimal. Heyecanı seviyorum, dağlarda da bir evim var derseniz güçlü bir telsiz vericisiyle belki Norveç’ten bile arkadaşlar edinebilirsiniz.

Sabit bir ikametgah tercih etmek istemeyen arkadaşlar karavanda yaşam deneyebilir.

KÖY HAYATI & AVANTAJLARI NELERDİR?

Müsait bir artezyen kaynağınız olduğunu, evinizin bol güneş ve rüzgar aldığını ve bu suyu da günlük kullanım için arıtabildiğinizi düşünelim.

Su parası vermeyeceğiniz gibi rüzgar ve güneş panelleri ile enerjinizi üretmeniz bu sayede ciddi tasarruf etmeniz mümkün. Bu tip imkanlarınızın olmadığını varsayalım, köylerde su ve elektrik faturaları daha düşüktür. İşin temiz hava ve bol gıda kısmını saymıyorum bile.

Olası bir zombi istilasında şehirlerden uzak kalacağınız için oluşturduğunuz bu yeni dünya sizi ve ailenizi güvende tutacaktır.

Şaka bir yana, geceleri gökyüzünde milyonlarca yıldız görebilecek, kendi hormonsuz domates ve biberinizle – folluktan sıcak yumurtanızla kahvaltı yapabilmek, şehrin gürültüsü ve pisliğinden uzak kalmak ve uzun yaşam yüzdesi muazzam avantajlar.

Belediye başkanı, muhtar ve ilgili kişiler sokakta görebileceğiniz, derdinizi kolayca anlatabileceğiniz yakınlıkta olacak. Artık bir çok köy ve kasabada okullar yürüme mesafesinde ve bu da bir avantaj elbet.

Tek bir doktorun aynı günde onlarca hastaya bakması gerekmez, bu sayede kaliteli sağlık hizmeti de alabilirsiniz. Tarım ve hayvancılık yapmak isteyen ancak mali olarak kendisini yeterli görmeyen kişiler için destekleme projeleri mevcuttur.

köyde yaşam

Köy Hayatı ve Dezavantajları:

Sinema ve tiyatro sevdalıları, kafe’de kafa dağıtalım – spor salonu bulalım kafa dengi arkadaş edinelim meraklıları bir miktar zorlanabilir.

Büyüklük Allah’a mahsus, dedikodu ve çekememezlik küçük yerlerde ata sporudur ve had safhadadır. Samimi görünenler, ya hakkınızda daha fazla bilgi edinebilmek ya da dedikodunuza malzeme toplayabilmek için öyle görünür.

Can sıkıntısından olsa gerek, insanlar size ve ailenize lakap takma konusunda birbirleriyle adeta yarışırlar.

Cahil kimselere laf anlatamazsınız. Erkeği kadından üstün gören feodal adetler; tavuğun bahçeme girdi – duvarın sınırı aştı kavgaları maalesef köy yaşamının bir gerçeğidir.

Köyde yaşamanın zorlukları bunlarla bitmez. Kışın boruları patlatan soğuğuyla sobalı köy evleri iliğinize kemiğinize kadar titretir ve tüm bunlar yaşınıza başınıza bakmadan elinizden öpecek işlerin sadece bir kısmıdır, hadi ısınma işini geçtik garanti kapsamında olan cihazlarınızın arızası durumunda uzun bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Elektrik kesintileri ve voltaj dengesizlikleri sık görülür. Akrep ve yılanları saymazsak, köylünün tek eğlencesi çoğu zaman sen olursun, uzaklardan geldiğin için giyim kuşamından evinin duvar boyasına kadar her şeye karışırlar, kümesteki tüm tavuklarınızın gelincikler tarafından parçalandığını gördüğünüz bir sabah, “gel şunun ucundan tut” dediğin zaman bir çoğu o dakika işlerini bahane ederek kaçacaktır.

Zorlu kış mevsiminde kendinizi olduğu kadar hayvanlarınızı da düşünmek zorundasınızdır. Bazı acil durumlarda köyden ilçeye gitmek, hususi aracınız yoksa şehirler-arası otobüs bileti kadar tutabilir. Görülebileceği üzere köylüler sizi kollarını açıp beklememektedir. Zordur köyde yaşamak!

Köyde Nasıl Para Kazanabiliriz?

Bir blog, web sitesi editörü, çevirmen ya da metin yazarı olarak köy hayatına geçişte tek ihtiyacınız internet bağlantısı ve huzur olacak.

Para kazanabilmeniz için şurada bir yol haritası paylaşmıştık hatırlarsınız. Sadece makale yazıp yöresel ürünler satarak, Skype üzerinden aldığı eğitime göre online dersler vererek rahat bir yaşama geçen pek çok arkadaşımız mevcuttur. Esasen köy hayatı diyerek konuyu daraltmayalım. Büyük şehirlerden kaçış daha doğru bir ifade olabilir.

köy hayatı

Bir köy öğretmeninin anılarından: “Camiye herkes yardım yapar.” Okula; “milli eğitim size ödenek göndermiş bize para verecekmişsiniz.” diye gelinir.

Ağaçlar budanacak, kararında gübre atılacak, varsa inekler sağılacak ve altları temizlenecek, tavukların nereye yumurtladığı takip edilecek, kış için konserve marmelat yapılacak, çoğu zaman ezandan evvel uyanılması gerekecek üstelik palyatif tedbirlerle geçiştirilmeden tamamen kendimizi vererek..

Zordur köy hayatı ve asla tembellere göre değildir. Heidi’nin masallardaki yaşamı gibi köy hayatı düşleyenler sanırım hayal kırıklığı yaşadı ancak gerçekler bunlar. Yinede köyde yaşam mı şehirde yaşam mı diye kendime sorsam vereceğim cevap köy olurdu.

Köy Hayatı ve Durumu Anlatan Film ve Eserler:

  • Yılanların Öcü (1962)
  • Susuz Yaz (1964)
  • Hasanoğlu Hatırası (Bir Köy Enstitülünün Kaleminden ve Objektifinden)
  • Yrd. Doç. Dr. Naci Şahin – Tanzimat’tan Cumhuriyete Osmanlı’da Köy Hayatı

Ezber bozan bir film: “Kurbağalar – Hülya Koçyiğit (1985)” – Köy hayatına giriş öncesi mutlaka izlenmesi gereken bir film! Sansürsüz versiyonunu izlemenizi tavsiye ederiz.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

4 Yorum

  1. Köyde doğmuş büyümüş biri olarak söyleyebileceğim yeni başlayanlar kesinlikle zorlanabilir ama zamanla alışacaklar 🙂 köyün havası, suyu, insanı bir farklıdır hayatlarının en güzel anlarını yaşayacakları bir yaşam onları bekliyor.

  2. Merhaba Görkem bey,
    Ben zaten köyde büyüdüğüm için köy hayatı bana hiç zor gelmez tam tersi toprakla uğraşmak bana çok iyi geliyor. Beton yığınların arasında sıkışmış hissederek yaşamak bana göre bir yaşam biçimi değil ancak şu anki şartlar yüzünden istediğim hayatı yaşamak yerine akşama kadar telefon. bilgisayar ve tüm elektronik TENEKELER’le uğraşır haldeyim.:))
    Emekli olunca nerede yaşayabilirim diye araştırmalara devam ediyorum, bakalım zaman ne gösterecek.
    İyi günler diliyorum

    • Sevgi hanım; öncelikle yorumunuz için çok teşekkür ederim, aramızda görmek mutlu etti bizi.

      Köyden köye fark var malumunuz. Şimdi köyler kasaba oldu, her evde internet, çatılarda çanak anten elde akıllı telefonlar var. Köylerin de eski havası kalmadı. Umarım aradığınız hayata en kısa sürede kavuşur ve kısa bir röportajla yorumlarınızı bizimle paylaşırsınız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*