Yaşlılar için Evde Alınabilecek Güvenlik Önlemleri

Sabit ve korunaklı olduğumuz evlerimize güveniyor ve yaşlılarımızı çoğu zaman evde tek başlarına bırakıyoruz.

Ne yerler ne içerler; düzenli olarak kullanmaları gereken ilaçları var mı-alabildiler mi, acil bir durumda kime nasıl ulaşabilirler düşünmeden çekip gidiyoruz. Çoğu zaman arayıp sormuyoruz bile. 

Güvenlik

Hırsızlar; evde yalnız yaşayan yaşlıları ne yazık ki kolay birer av olarak görüyor. Falcı, dilenci, tamirci vb kılıklarla yaklaşmayı deniyorlar.

Yedek bir anahtar bulundurmak ve kapı arkasında anahtar bırakılmamasını hatırlatmak önemli olabilir. Tabi yabancılara da asla kapı açılmamalı, her zaman kimlik göstermesi istenmeli.

Bina ya da yakın bölgede güvenilir bir akraba yahut komşu varsa bir anahtar da tanıdıklara bırakılabilir.

Büyük bir A4 üzerine iri fontlarla önemli telefonlar mutlaka not edilmeli ve yakın bir yere iliştirilmeli.

Dolandırıcılar ev telefonları üzerinden de tacizde bulunabiliyorlar. Hiç bir kağıda okumadan ve refakatçi bulunmadan imza atılmamalı.

Her çalan telefona bakmak zor olabileceği için telsiz telefon denenebilir. Akıllı telefonlar, şarjı uzun süre gidebilen ve mümkün olduğu kadar az uygulamaya sahip büyük tuşlu olanlar arasından seçilmeli ve mutlaka önemli telefonlar eklenmeli.

Banyo kazaları da ıslak zeminlerde yaşanabildiği için tek başlarına bu tip işlere kalkışmamaları sık ancak uygun bir dille tavsiye edilmeli. Aydınlatma güçlendirilmeli, elektrik kesintilerine karşı otomatik devreye giren sistemlere geçilmeli.

Haftada bir uğrayarak mutlaka çevreye bir göz atılmalı, posta kutusuna gelenler birikmeden dikkat çekmeden toplanmalı.

Evden çıkabilecekleri endişesine karşı ufak ve taşınabilir GPS cihazını çantalarına çaktırmadan konulabilir. Bu şekilde akıllı telefonlarımız üzerinden nerede olduklarını takip etmek mümkündür.

Yaşlılar fiziksel engeller nedeniyle evin tümünden ziyade kısıtlı bir alanını kullanabiliyor. TV ye yakın bir alanda; ilaçlar, gözlükler, telefonlar, şarj cihazı, tansiyon aleti, tv kumandası vb yardımcılar sabitlenmeli. Sabit telefon kullanılıyorsa yattığı yerde bulunmalı.

Tüm gerekli malzemeler, sandalye yahut merdivene çıkmayı gerektirmeyecek şekilde yaşlıların yakınında olmalı. Banka hesap cüzdanı, hüviyet, döviz, tapu gibi önemli evraklar kasaya kaldırılmalı.

Maddi imkanlar müsaitse yardımcı banyo ve tuvalet aparatları ile ıslak zeminler oturup kalkmaya yardımcı olacak şekilde korunaklı hale getirilebilir. Kıvrık yer döşemeleri ve kaygan halılar yine ortadan kaldırılmalı.

Gerektiğinden suyun sıcaklık ayarı, kolay ayarlanabilecek ve yanmalarını önleyebilecek şekilde tane tane izah edilebilir.

Sağlık

Yaşlılarımızın sağlık raporları özenle dosyalanmalı. Demirbaşlardan tansiyon aleti de kolayca ulaşılabilecek bir yerde olmalı. Yalnız kaldıkları zamanlarında cam çerçeve açarak cereyanda kalabileceklerinden bu hususu hatırlatmak önemli olabilir.

İlaçlar için gün gün hatırlatıcı kutular tercih edilmeli. Gözlükler kolay kırılmayan ve sağlam çerçeveli olanlardan tercih edilmeli.

Moral

Ne kadar korunaklı ve izole bir yapı hazırlarsak hazırlayalım, yaşlılarımızın en çok ihtiyaç duyduğu şey bir telefon ve sıcak yüz yüze bir merhabadır.

Yemeklerini hazırlamak, temizliklerini yapmak, bayram seyran beklemeden arayıp sormak mutlaka ihmal edilmeden yapılması gereken rutin işlerimizden olmalı. Eğer ciddi manada bakıma ihtiyaç duyuluyorsa profesyonel bir yardım almak en doğru hareket olur.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*