Web Sitesi Yayına Alma ve Kontrol Listesi

İster sade bir kişisel blog ister daha kapsamlı bir web sitesi veya e-ticaret sitesi olsun, yayına almadan evvel veya daha şık bir ifadeyle “lansman tarihinden önce” kontrol etmeniz, gerekiyorsa müdehale etmeniz gereken önemli noktalar vardır.

Kurumsal yapıların dahi gözden kaçırabildiği bazı mühim noktaları sizler için toparlamaya çalışacağım.

Aşağıdaki hatırlatıcı uyarılarımızı dikkate alır ve uygulamaya gayret ederseniz web sitenizin kesin olarak hazır olduğuna emin olabilirsiniz.

 

Tüm Sayfaları Tek Tek İncelemek Önemlidir

Türkçe ve dilbilgisi özelinden ilerlersek; yazının özgünlüğüne ek olarak hitap edilen kitleye uygunluğu, imla kurallarına hakimiyeti önemlidir.

Gözden kaçırmamak adına makaleler başta olmak üzere; formları, düğmeleri ve bannerları tek tek kontrol edin ve baştan sona okuyun, gerekiyorsa yazım, gramer veya yerelleştirme desteği için bir profesyonelden destek alın.

Telif konusunda sıkıntı yaşamamanız adına faydalandığınız içeriklerinizin ve kullandığınız görsellerin özgünlüğü son derece önemlidir. Paragraf stilleri, boşluklar, H1 ve benzer etiketler belirlediğiniz mizanpaja uygun ve ziyaretçilerinizin gözünü yormayacak şekilde konumlandırılmalıdır.

Site içindeki sayfalara eleştirel bir gözle inceleyin ve aşağıdaki sorulara cevaplar arayın: “Bu sayfayı neden ziyaret edeyim?, İçerik ziyaretçiler için hazır mı? Sayfa kitleye hitap ediyor mu?”

Bağlantıları Kontrol Edin

Web sitenizde yer alan linkler yani bağlantılar doğru bir şekilde çalışmalı ve ziyaretçilerinizi istediğiniz sayfaya götürebilmeli. Sürekli aralıklarla güncellenecek bir dijital yapıyı hayata geçirmeyi planlıyorsanız düzenli aralıklarla kırık link kontrolü yapmak da önemlidir.

Kullanıcıyı farklı bir siteye götürecek bağlantıların yeni bir sayfada açılmasına da dikkat etmeliyiz. Kırık link kontrol aracı gibi basit bir web aramasıyla onlarca faydalı arayüze saniyeler içinde ulaşabilir ve bu adımı başarıyla test ederek sonuçlandırabilirsiniz.

“Merhaba Dünya” başlıklı bir yazı veya “Lorem ipsum dolor sit amet.” tarzı bir dolgular web sitelerinde asla yer almamalı. Bu tip içerikler varsa web sitenizden kaldırın. Tüm bu kontrolleri yaparken testlerden sorumlu tarafları (ve yorumlarını) Google DOCS tarzı online alanlara kaydederek senkronize çalışın.

Hazırladığınız web sitesini veya içeriği yayına almadan önce her hangi bir kayma, renk, görsel veya font bozukluğu olup olmadığını anlayabilmek için yaygın olarak kullanılan tüm tarayıcılar üzerinde test etmeniz, hataları düzelttikten sonra paylaşmanız önemlidir.

Not: “Site link yapınız için www veya www olmayan biçim arasında kararsız kaldıysanız en kısa sürede belirlemenizin öneririm zira bu seçimi zamanında yapmamanız durumunda sitenize ait sayfalar hem www hem de www olmayan haliyle dizine mükerrer eklenebilmekte, kopya içerik sorunları yaşanabilmektedir.”

Görsellerin Doğru Yüklenmesi Önemlidir

Sitenizde yer vereceğiniz özgün imajların ve her türlü görsel tasarımın mümkünse KB (kilobayt) cinsinden boyutunun uygun bir biçimde ayarlanması daha doğrusu optimize edilmesi ve başarılı bir biçimde görüntülenebilmesi mühim.

Yine web ortamında kolayca bulabileceğiniz optimizasyon araçları tüm bu işleri saniyeler içinde sizler için yapabilir. İmaj optimizasyonu konusunda önerebileceğim Squoosh’ı kesinlikle tavsiye ederim.

Not: “Profesyonel anlamda yeni bir site oluşturuyorsanız arka planda çalışan çok farklı uzman olabilir. Kapsamlı bir açılış takvimi planı belirlemeniz ve her takım üyesinin sorumluluklarını açık ve net bir dille belirtmeniz süreci başarıyla sonuçlandırabilmeniz açısından önemlidir.”

Meta Optimizasyonları Tamamlanmalı

Her sayfanın optimizasyonu için ilgili bir anahtar kelime belirlemeli; anahtar kelimeyi içeren bir META açıklaması yazmalı, görsel isimlerinde ve ilgili alt metinde de bu kelimeye yer vermeliyiz.

Bir anlamda SEO’nun en kaba tarifini yaptık denebilir. WordPress kullanımını tercih ettiyseniz YOAST gibi eklentilerle bu soruna (!) dakikalar içinde çözüm bulabilirsiniz. Kullanmıyorsanız Snippet Optimization hizmeti sunan web siteleri imdadınıza yetişecektir. Birini de ben paylaşayım.

Not: “Site yöneticileri ve webmaster’lar güvenlik konusunda rahat hareket etmeye meyillidir. Sitenizi yayına alamadan önce kesinlikle gerekli güvenlik kontrollerini ve kötü amaçlı yazılım testlerini gerçekleştirmiş olmalısınız. Özellikle e-ticaret siteleri ödeme adımlarıyla kötü niyetli kişilerin adeta hedefindedir. Sucuri, iThemes Security ve MalCare gibi WordPress eklentileri tüm emeğinizi mahvetmek isteyen kişi veya gruplardan korumak için kapsamlı bir bariyer sağlar.”

Mobilde Nasıl Göründüğünüzü Kontrol Edin!

Ortalama bir web sitesinin trafiğinin yüzde 80’ini akıllı cihazlardan aldığı düşünüldüğünde tasarımları çoklu cihaz desteğine uygun hazırlamanın ne kadar hayati olduğunu bir kez daha fark ediyoruz.

Mobil kullanıcı dostu akıcı bir siteye sahip olmak; her türlü bağlantının, görselin ve formun sorunsuz olarak çalışabildiğini öncesinde teyit etmek çok önemlidir. Google’ın mobil uyumluluk testini kullanarak arama motorlarının web sitenizi nasıl değerlendirdiğini de anlayabilirsiniz.

Not: “Sitenizin trafiği yüksek seviyelere ulaştığında neler olabileceğini öngörüp planlamanızı ona göre oluşturun. Eğer e-ticaret sitesi kurmayı planlıyorsanız siteniz için uygun maliyetli bir SSL sertifikasını belirleyin ve sitenizi en güvenli haliyle yayına sunun.”

Site Hızını Kontrol Etmek Önemlidir

Yavaş yavaş yüklenen bir web sitesi can sıkar ve hemen çıkma oranınızı olumsuz etkiler. Çoğumunuz web sitelerinin mümkünse bir saniye içinde yüklenmesini umuyoruz.

Onları bekletirseniz, ziyaretçileriniz bir başka siteye, muhtemelen de rakiplerinizden birine gidecektir. Dijital Dünyada GTMetrix ve Page Scoring gibi sitenizin hızını ölçebileceğiniz ücretsiz araçlar bulunsa da öncelikli olarak Google’ı öneriyorum. Bu araçlar web siteniz stabil değilse yavaşlamaya nelerin neden olabileceğini ve nasıl düzeltebileceğiniz konusundaki fikirlerini sunar.

Not: “İnsanların sitenizi ziyaret ettikten sonra yeniliklerden ve varsa kampanyalardan haberdar olabilmelerini sağlamalısınız. Abone olan kişilere bildirim ulaşmaması kesinlikle can sıkıcı bir durum olurdu.”

Formlar Doğru Bir Şekilde Çalışıyor mu?

Web sitelerimizde yer alan iletişim ve benzer formları düzenli aralıklarla kontrol edip çalışıp çalışmadığını, bilgilerin atanmış kişilere gidip gitmediğini test edin ve spam maillerden uzak kalmak adına bir CAPTCHA doğrulayıcı kurun.

Olası bir müşteriyi veya takipçici çalışmayan bir modül yüzünden kaybetmek istemiyorsanız işi sıkı tutmak önemlidir. Formlarınızda sorun varsa, bu size kıymetli bir müşteri veya ve irtibat bilgilerini kaybettirmekle kalmaz, aynı zamanda sizden bir beklentisi olan kişilere hayal kırıklığı yaşatmanıza neden olur.

Not: “Yayına geçtikten sonra ne tip içeriklere ne sıklıkta yer vereceğinizi, yeni içerikleri nasıl üreteceğinizi, hangi içeriklerin özellikle paylaşılması gerektiği gibi uzun vadeli bir içerik stratejisini planlamanız bizce en önemli konudur.”

Sitenize Özel bir 404 Sayfası Hazırlayın

Ziyaretçileri esprili ya da alışılmışın dışında bir 404 hata sayfası ile karşılamak, soruna neden olmuş çalışmayan bir sayfanın veya hedeflenen noktaya ulaştırmayan bir linkin kullanıcı üzerinde yaratabileceği sıkıntıyı bir nebze hafifletecektir.

Çoğu kimse 404 sayfası üzerine hatta “bakım yapılıyor” sayfalarının üzerine düşmez ve halihazırda mevcut durgun sayfalar kullanır. Sitenize özel bir 404 sayfasını yayına alın ve düzenli aralıklarla test edin.

Not: “En önemli trafik kaynaklarından biri de backlink dediğimiz dış bağlantılardır. Hem başka web sitelerinden hem de sosyal medyadan alacağınız linkler, yayına hazır olduğunuzda web sitenizin tanıtımına katkıda bulunur ve yüklü trafik almasını sağlayabilir. Eğer mümkünse arkadaşlarınıza ait sitelerde, blog sayfalarında, sosyal medya hesaplarında sitenizin ön tanıtımını yapmaya çalışın.”

Düzenli Yedekleme Şart

Çoğu kaliteli hosting firması müşterilerine otomatik yedekleme hizmetlerini bedelsiz olarak sunar. Buna benzer hizmetler için ayıracağınız cüzi meblağlar günü gelir sizi ve ekip arkadaşlarınız web sitenizi kaybetme felaketinden kurtarabilir.

Web sitemiz, yayına başladığı günden bu yana Güzel Hosting’i kullanıyor ve verilerimiz haftalık olarak yedekleniyor belirtelim. Daha sık güncellenen bir siteye sahipseniz günlük yedekleme seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.

Not: “Önceliklendirmesi gereken bir başka SEO öğesi de, Robots.txt dosyasıdır. Siteniz yapım aşamasındayken arama motoru robotlarının sitenizin hangi kısımlarına erişim izni olduğunu en başta belirlemeniz, ilerde yapacağınız değişiklikler için daha esnek davranmanızı sağlayabilir.”

Google Search Console ve Google Analytics

Metrik ölçümler web sitelerinin olmazsa olmazlarından. Bu sayede detaylı performans analizleri yapabilir, olağandışı durumları anlık tespit ederek gerekli önemleri alabilirsiniz. Alternatif arayanlar daha sade olduğunu düşündüğümüz Yandex Metrika’yı deneyebilir.

Not: “Unutmadan altını çizelim, web siteniz yayına girmemiş olsa bile, hazırlayacağınız “Çok Yakında” veya “Yapım Aşamasında” sayfasıyla arama motorlarını sitenizin varlığından haberdar edebilir tüm bu çalışmalar esnasında sosyal medya profillerinizin üzerine düşebilirsiniz.”

Başarılı Web Sitelerinin İşi Asla Bitmez

Karşınıza çıkması muhtemel tüm bu sorunları hallettiyseniz, web siteniz yayına girmeye hazır demektir. Artık sizin ve çalışma arkadaşlarınızın görevi ilerleyen zamanlarda web sitenizi daha iyi bir hale getirmek. Unutmayın ki başarılı web sitelerinin işi asla bitmez.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

7 Yorum

  1. Açıklayıcı bilgiler için çok teşekkürler, oldukça kapsamlı bir yazı olmuş. Son Google güncellemesinden sonra özellikle mobil sayfa hızlarına dikkat edilmesini tavsiye ediyorum, geçen seneye kadar siteme giren kişilerin yüzde 30’u mobil kullanıcıyken bu sene bu oran yüzde 70’lere çıkmış durumda.. İlerleyen günlerde daha da artacağını tahmin ediyorum.

  2. Baştan sona bir web sitesinin nasıl yayınlanacağı konusuna derinlemesine inmişsiniz. Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*