Ucuz Uçak Bileti Bulmak İmkansız Değil

Ucuz uçak bileti bulma, sık seyahat eden ve bu konuda servet ödemek istemeyen kaşiflerin uzmanlık alanlarından birisi haline gelmiş durumda.

Uçak biletlerinin seyahatlerin büyük bir bölümünü kapsadığını göz önüne alırsak uygun uçak bileti bulma reflekslerimizi de geliştirmemiz gerekiyor. Seyahat bütçesini ayarlayabilirsek diğer eğlenceli aktivitelere daha çok bütçe ayırabiliriz.

Gezginler için nasıl ucuz uçak bileti bulunur konusunda bir şeyler karalamak ve özet toparlamalar yapmak istedik:

Öncelikle ucuza bilet bulabilmek için doğa üstü yetenekler gerekmiyor. Bir kaç temel noktayı akılda tutmak bu noktada yeterli. 

En uygun uçak bileti için son dakika fırsatları mı kovalanmalı yoksa aylar önceden rezervasyon mu yapılmalı? Yoğun seyahat dönemlerde, rezervasyonunuzu tamamlamada geç kalırsanız bu durum size pahalıya mal olabilir. 

En uygun fiyatlı biletleri bulabilmek için, iç-dış uçuş fark etmez ortalama 27 hafta öncesinden aramaya başlamak gerekiyor. Erken rezervasyonun avantajlarını ne yazık ki hala kavrayamadık. Geç rezervasyon nedeniyle yerli turistlerin yüzde 60’na yakını uygun fiyatları kaçırıyor.

Ucuz Uçak Bileti Bulma Yolları

1. Seyahat tarihlerimizi esnek tutabiliriz:

Dönemsel olarak fiyatların değişebildiğini ve artabildiğini biliyoruz. Dini bayramlar, en çok tatile çıkılan Haziran-Ağustos gibi aylarda tercihler yapmak yerine seyahat esnekliği düşünebiliriz.

İlla bu dönemlerde uçmak istiyorsanız erkenden bilet almanız şart. Bu dönemlerde de ucuz biletler bulmak mümkün ancak sabah çok erken ve gece geç saatlerde olacağını belirtelim.

Bir çok gezgin 66€’ya bilet yakaladığı zaman seyahat tercihlerini değiştirerek “nereye ne zaman ucuza bilet bulursam” oraya giderim diyor. Bu önerimizi de akıldan çıkarmayın. Ünlü turistik bölgeler sadece uçak biletleri açısından değil, diğer giderleri açısından da pahalıdır.

2. Fiyatların en uygun olduğu zamanlarda bilet alın:

Uzmanlara göre hafta içi uçuşları, bir çoğumuz hafta sonu diye tutturduğu için yüzde 10 daha hesaplı.

Çarşamba ve perşembe öğleden sonraları; salı ve cumartesi günleri uygun uçak bileti bulmak için not almamız gereken zaman dilimleri. Yurt dışı düşünmüyorum buralarda takılacağım diyenler ise 21 gün önceden ülke içi uçuşlarda avantaj yakalayabiliyor, yine bu dönemde yüzde 8 fiyat esnekliği görülebiliyor.

14 gün kala yüzde 5, son haftada ise yüzde 30 artış görülüyor.

Bu arada uluslararası fiyatlarda bu kadar dalgalanma olmayacağını da belirtelim. Yani burada uzmanlar şöyle demekte: “Ha 34 gün önceden bilet almışsınız ha 6 ay önceden, pek bir şey değişmiyor.” Hatta 34 gün önce tüm tarihlerden yüzde 5-6 daha ucuza bilet bulunabiliyor.

Türkiye’da daha gezecek çok yer var diyenler hafta içi uçuşlarını, tatil dönemlerine denk gelmeyen ayları seçmeli. Burada en uygun zaman mayıs ayı olarak öne çıkıyor.

Yurtdışı bazı kaynaklarda ise 18-28 gün öncesi en avantajlı dönem vurgusuna rastladık. Bu arada verilerin ortalama olduğunu ekleyelim. İzlanda’da volkan patlaması, çatışma durumları ve olağanüstü haller fiyatları sizin de bildiğiniz üzere zıplatabilir. Ağzımızın tadını bozmadan devam edelim:

3. Ucuza uçak bileti arama motorları var:

Havayolu firmalarının sayfaları biraz karışık ve zahmetli olabiliyor. Sık kullanılanlara eklememiz gereken siteler bizim için bu işi saniyeler içinde yapan “uçak bileti arama motorları” olmalı. Para ve zaman tasarrufu sağlayan bir çok site; otel, kiralık araç ve turlar için de en uygun fiyat alternatifleri sunuyor. 

Skyscanner, Momondo, Orbitz, Obilet.com veya Expedia sonuçlarına bakabilirsiniz. Bu web sitelerinin akıllı cihaz uygulamaları olduğunu belirtelim. Fiyat alarmı seçeneğini atlamamalısınız. Bu şekilde aradığınız biletin fiyatı düştüğünde otomatik bir e-posta ile  haberdar olabilirsiniz.

3. Alternatif havalimanlarına bakabiliriz:

Düşük bütçeli firmaların tercih ettiği şehirlerdeki ikinci havalimanları unutulmamalı. Buna örnek olarak Sabiha Gökçen’i verebiliriz.

Bu arada şunu da atlamadan belirtelim; direk uçuşlar yerine aktarmalı uçuşlar yaparak uygun fiyat avantajları yakalayabilmek mümkün. Air Asia bu konuda incelenebilir. Aktarma yaparak daha ucuza gidebileceksek, söylenmeden bu yolu deneyelim. 

Havayolu ve bilet satışı yapan web sitelerinin e-posta listelerine, sosyal medya hesaplarına kaydolarak bu rakamları analiz etmenizi öneririz.

  1. Mil biriktiren banka kartları kullanın.
  2. Gidiş-dönüş bileti almak ucuza gelebilir.
  3. Farklı havayollarından tek yön bilet bakın.
  4. Kısa mesafeli uçuşların uçağı Airbus A320’ta en iyi koltuk yeri 1A.
  5. Boeing 777’lerde ise 16. ve 32. sıraları tercih etmek en iyisi.
  6. THY’deki A340-311 tipi uçaklarında, 26A acil çıkış kapılarının hemen önündedir.
  7. Seyahat bloglarının e-bültenlerine kaydolabilirsiniz.
  8. Haftanın en ucuz günü pazar, bunu cumartesi ve çarşamba takip ediyor.
  9. Almanya ve ABD’ye gitmek için en uygun ay Şubat!
  10. Tayland ve İngiltere’ye ise mayıs ayında gidebilirsiniz.

Uçağı Kaçırırsam Bilet Yanar mı?

Biletinizi seyahat acentesinden satın aldıysanız ilk olarak bu acenteyi de arayın, sizi havalimanındaki bilet satış bölümüne yönlendirecektir, gidip sakince durumunuzu anlatın. 

Bilet veya PNR numaranızı sisteme girecekler. Bu bilgileri elimizde tutalım. Biletinizin üzerinde görebileceğiniz W, X, V, Y, Q gibi kodlar biletinizin hangi sınıftan olduğunu gösterir. Kısıtlı ekonomi sınıfı, ekonomi, yüksek ekonomi, business ve first class biletlerin farklı iptal-iade koşulları mevcuttur. 

Ekonomi, içinde en az 10 tane farklı kategoriye ayrılabildiğinden ücretler, iade ve hizmet politikaları da buna bağlı değişiyor. Ne yazık ki biletimiz ne kadar ucuzsa uçağı kaçırdığınızda karşılaşacağımız esneklik de o derece imkansız.

Gidiş uçuşunu kaçırıldığı zaman seçili tarife dönüş tarihinin değiştirilmesine izin veriyorsa, dönüş bileti kullanılabilmekte. Çoğu sistem ise uçağa binmediğinizden hareketle size satılan koltuğu tekrar satışa sunuyor. 

Uçağı kaçırdım paramı geri alabilir miyim sorusuna hayır cevabı vereceklerdir. Fark vererek müsaitlik durumuna göre yeni bilet alabilirsiniz. Yanan biletin diğerini etkilememesi adına gidiş-dönüş uçuşlarını farklı havayollarından alabilirsiniz. 

Promo biletlere göre daha pahalı ancak tarih değişikliği yapabileceğimiz “esnek bilet” almak, seyahat sigortası ve sigorta poliçeleriniz bu gibi durumlara karşı imdadınıza koşabilir. Online checkin yapmak, biniş kartını dijital olarak akıllı cihazlara kaydetmek ve erkenden alanda olmak bu gibi sorunları yaşamamızı engelleyecektir.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

  1. Güzel anlatmışsın, yola çıkmadan önce herkes faydalanabilir.
    Biz bileti hep 2-3 ay önceden alan gruptanız. Daha önce netleşmiyor, sonrasında da çok spontan karar veremiyoruz. Malum okul, iş-güç vs. ayarlamak lazım. Yani 1 hafta kala ucuz uçak bileti işimize yaramıyor..
    Yazdığın gibi aktarmada uygun fiyat yakalanabiliyor. Gezginlerin bu uçak bileti işi nispeten kolay, çünkü esnek davranabiliyorlar. Blog yazarları var mesela, kuruyor alarmı, en düşük fiyatı yakaladığı zaman uçuyor. Bizlerin öyle bir şansı yok maalesef.
    Uçaktaki en iyi koltuk numarasını yazmışsın, yazıda bir tek onu anlamadım.

    • Çocuklu ve kalabalık aileler için tabi zor aylar öncesinden plan program yapmak. Bir de işin mali boyutu var. Ülkemizde hala İstanbul boğazını kartpostallardan gören, ayağını denize sokamamış milyonlar var. Seyahat tatil filan hala hayallerde ne yazık ki. Bir vakitler hocamız, Haliç çevresinde yaşayan (en kokulu pis halinde) bir öğrencilerinin temiz hava okul gezisine getirildiğinde bayıldığını anlatmıştı. Belki biraz ajite etti ve başka bir sebebi mutlaka vardır ama ne hikmetse çok şaşırmamıştık. Airbus A320’ta en iyi koltuk yeri 1A’miş; A340-311 tipi uçaklarda acil çıkış kapılarına yakın 26A ve son olarak da Boeing 777’lerde ise 16. ve 32. sıralar konforlu koltuklar olarak öne çıkıyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*