ücretsiz blog

Ücretsiz Blog Açma Siteleri Rehberi

Paylaşmaya değer tecrübelere ve bilgiye sahip olduğunuza inanan ve bunu ifade edebilecek özgün bir kalemi olan eğlenceli kişilerin blog yazarlığı yapmasını her zaman savunmuşumdur.

Yeni arkadaşlıklar kurmanıza olanak veren, üstelik ilerleyen aylarda şanslıysanız mali olarak elinizi de rahatlatacak oldukça faydalı kafa dağıtma araçlarıdır bloglar. Üstelik kusursuz bir terapi aracıdır.

İlerleyen dönemlerinde yazmayı alternatif para kazanma yöntemi olarak benimseyip, maaşlı bordrolu işlerini bırakarak bir sayfiye kasabasına yerleşen bir çok arkadaşımız mevcuttur. Sanal dünyada ücretli ve ücretsiz kendine has blog altyapıları bulunabilmekte.

Giriş bölümünü tamamladıysak ücretsiz blog açma sitesi tecrübelerim ile gelişme safhasına geçebiliriz.

Devam edelim o halde. → Kolayca blog sahibi olmak istiyorum ancak bunun için ayırabilecek bir bütçem yok ← diyorsanız, teknik detaylarla sizi boğmayan, hiç bir masraf çıkarmayan ücretsiz blog sitelerini denemelisiniz.

İsteğe bağlı ekleyebileceğiniz alan adlarından başka herhangi bir ilave ücret ödemeniz de gerekmez. İlerleyen dönemlerde ekstra bir kaç özellik yine ücrete tabi olabilmekte.

Blogger.com

Google tarafından sunulan ücretsiz blog oluşturma platformu blogger.com; özellikle gençler arasında oldukça popüler.

Web sitenizi biri iki tık sonrası hayata geçirdikten sonra yine Google’ın bütünleşik hizmeti AdSense’e kayıt olarak para kazanma şansı da elde edebilirsiniz. Tekrar hatırlatalım, siteadı.com benzeri bir alan adı almak isterseniz bunun için bir bedel ödemeniz gerekecektir.

Son derece güzel temalar sunan Blogger; sunucu masraflarını sizin yerinize öder, bant genişliği sorunları gibi problemlerle bizzat ilgilenir.

Özetle yazmayı sürdürdüğünüz müddetçe asla kapanmayacak bir web sitesine sahip olursunuz. Kullanımı daha kolaydır. Bütçeniz müsaitse, ekstra fonksiyon ve çok daha fazla tema arıyorsanız biraz sonra anlatacağımız WordPress’i denemenizi öneririm.

WordPress.com

WordPress.com, Blogger ile benzer özellikle sahip olsa da “para kazanma” heveslilerinin bir süre daha uzak durması gereken bir platform zira şimdilik reklam yayınlanmasına olanak vermiyor. WordPress.org ile karıştırılmaması gereken yapı size kolayca içerik oluşturma ve saniyeler içinde yayınlama imkanı sunar.

Olumsuz tarafları da var elbet. Ücretsiz blog oluşturma hizmeti WordPress.com, zaman zaman özelleştirme ve depolama kısıtlamaları yaratabilmekte. Beni bunlarla uğraştırma diyorsanız bu platformun ücretsiz versiyonundan uzak durmanız daha isabetli olacaktır.

WordPress’te Bir Blog Nasıl Kurulur?

WordPress sorunsuzca çalışacak bir blog adresi arayanları birden fazla seçenek ile karşılar.

Kuruluma devam edecek kişinin bilgi ve deneyimine göre kurulum süresi değişir ancak bu yazıyı okuyan kişi tek başına ve pek bir bilgi sahibi de değilse WordPress’te bir blog nasıl kurulur öğrenmesi gerekecektir.

İlk adımda iyi bir sunucu hizmetinin seçilmesi şarttır. Sunucu; görsel-yazı vs adı ne olursa olsun tüm içeriğinizi muhafaza edecek ve onların ziyaretçilere aktarılmasını özetle gösterimini sağlayacaktır.

Sitenizin evi de denebilir. Başlangıçta minimum sunucu paketleri işinizi fazlasıyla görür. Teknik bilgilerle başınız ağrısın istemiyorsanız cPanel hizmetinin sunulduğu sunucuları tercih etmeye özen göstermelisiniz. Blog adresinizin idaresi ve tasnifi konusunda bu hizmet son derece avantajlıdır.

Sunucu hizmetini nereden alacağımızı belirlediysek kendinize bir alan adı seçimi için ikinci aşamaya geçebiliriz.

Genel olarak blog adresinizin konusu ile alakalı bir alan adı tanımlamak çok daha iyidir. WordPress’i sunucunuza yükleyerek alan adınızla ilişkilendirilmesi işi ise bir sonraki adımdır.

Bunun için bu hizmeti aldığınız yerden destek ücretsiz olarak alabilirsiniz. Genel olarak sunucu hizmeti veren profesyonel firmalar bir iki tıkla web sitenizi kuracaklardır. “Firmanızda sunucu hizmeti alsam, benim için WordPress kurabilir misiniz” diye sorabilirsiniz. Yüzde 99 olumlu cevap alacaksınız.

Kurulumu tamamladınız diyelim. Sıra geldi kullanacağınız temayı yani ziyaretçilerin göreceği ekranı belirlemeye.

Bunun için WordPress tarafından sunulan binlerce temalık ücretsiz depoyu kullanabilir veya dışarıdan ücretli seçeneklere yönelebilirsiniz.

WordPress’in yönetici arayüzü bu konuda da gerekli kolaylığı size sunar. Temanızın mobil cihazlarla uyumluluğu, hızlı ve kullanıcı dostu olması önemlidir. Buraya dikkat!

Tema işini de çözdükten sonra blog adresinizin alt yani footer denen kısmını, ilk karşımıza çıkacak üst kısmını ve sağ veya sol sidebar dediğimiz yan alanlarını uygun şekilde doldurmalısınız.

Vurgulamak istediğiniz bilgiler üst kısımlarda yer alabilir.

Ardından blog adresiniz için yaptığınız yahut yaptırdığınız logonun konumlandırılması, menülerin belirlenmesi, yorumlama ayarlarının yapılması, blog adresiniz hakkında genel bilgilerin yer alacağı “Hakkımızda, Biz Kimiz, Neler Yaparız, İletişim” gibi sabit sayfaların oluşturulması, gerekli eklentilerin kurulması gibi aşamaları tamamlamalısınız.

Tüm bu adımları da tamamladıktan sonra siteniz için içerik oluşturmaya başlayabilir yahut halihazırda elinizde bulunan içerikleri ve imajları yükleyebilirsiniz.

WordPress’te bir blog nasıl oluşturulur konusunda az çok yeterli bir bilgiye sahip olduğunuzu iddia edebilirim. Burada paylaştığımız başlıklar temel bilgilerden oluşmaktadır ve WordPress kurulumu konusunda hiç bir fikri olmayanları bilgilendirmek amacıyla yazılmıştır.

LiveJournal.com

Esasen bir sosyal paylaşım sitesi olan LiveJournal.com, kullanıcılarına kolayca bir blog oluşturarak yazılarını paylaşabilme imkanı sunuyor. Yapısı itibariyle sosyal paylaşımlara ve yorum ve paylaşımlara dayalı bir ağ olduğunu ifade edebiliriz.

Hedefiniz nispeten daha sosyal bir meecrada blog sahibi olmak ise LiveJournal.com bu konuda alternatifiniz olabilir. Kendine özgü şablonlara sahip bu servisin çok farklı kişiselleştirme araçları bulunmaktadır. Eksileri de var elbet;

Sosyal paylaşım açısından fark yaratmasına rağmen yukarıda saydığımız popüler platformlarının sunduğu özelliklerin bir bölümüne sahip değildir. Adresinde daha farklı kişiselleştirmeler yapmak isteyen kişi veya kurumlar ne yazık ki uygun bir platform değildir.

Tumblr.com

Tumblr.com, ücretsiz fonksiyonlarının avantajı ile diğer blog sitelerinden farklı bir yapıya sahiptir. Platformun, yazı ağırlıklı paylaşımlar yapmak isteyen kişiler için uygun olmadığı düşünülür.

Video, resim, fotoğraf, imaj vb zengin medya içerikleriniz varsa ve bu şekilde bir paylaşım kaygısına sahipseniz elverişli bir yapıya sahiptir. Satın aldığınız alan adını kullanabilme imkanına da sahipsiniz.

Fotoğraf veya video sanatçısı, ressam veya buna benzer bir kartvizitiniz mesleğiniz varsa Tumblr’de dakikalar içinde blog oluşturabilirsiniz.

Weebly.com

Weebly.com, birkaç tıklama ile kolayca web sitesi sahibi olmanıza olanak sağlayan bir servistir. Bir blog oluşturma sitesi olup olmadığı tartışılsa da Weebly.com ile oluşturulmuş birçok blog adresi mevcuttur.

Bant genişliği gibi konularda kısıtlamalar sunmaması öne çıkan avantajlarındandır. Tek yapmanız gereken sisteme üye olmak, şablonunuzu belirlemek ve ardından kullanacağınız bileşenleri tanımlamaktır.

Weebly.com size dakikalar içinde bir site oluşturma imkanı sunsa bile diğer popüler blog ağlarının sunduğu imkanları verememektedir. Bu nedenle ekstra özellikler arıyorsanız veya ilerde arama potansiyeliniz varsa platform da sizin için elverişli değildir.

Her yıl yenilemeniz gereken sunucu, alan adı masrafı ve olası diğer farklı mali kalemlerle uğraşmak istemeyen, sade sorunsuz bir blog adresim olsun güncelleyeyim, dilediğimi yazıp paylaşayım kaygısına sahip kişiler için sayfamızda yer alan ücretsiz blog açma siteleri en sık tercih edilen sitelerden derlenmiştir.

Tek yapmanız gereken bu sistemlere üye olmak, adresinizi yani site adınızı belirlemek, tasarımı mümkün olduğunca kişiselleştirmek ve ilgi çekici makaleler yazmaktır.

Wix.com

Özellikle Türkiye piyasasında oldukça revaçta olan ve reklamları ile dikkat çeken WİX, Dünya çapında 122 milyon kişi tarafından kullanılıyor. “Wix’le çok rahat bi şekilde web sitenizi hazırlayabilirsiniz.”

YouTube tanıtımları ile hatırlayabileceğiniz Wix, farklı mesleklere uygun şablonları ile öne çıkıyor. Siteyi reklamsız olarak sunmak isterseniz sizden 2018 itibariyle 200 TL’nin üzerinde bir bedel talep ediliyor ki bu gerçekten fazla. Verebileceğimiz bu paraya zaten kaliteli bir hosting hizmeti almak mümkün.

İsrail’de kurulan bir ABD şirketi olması da insanı düşündürmüyor değil.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

4 Yorum

  1. Siteniz ile yeni tanışıyorum ama güzel içerikleri olan bir site bende bir blog yazıcısıyım kendi çapımda yazıyorum ve yazınıza baktığımda çok iyi hazırlanmış olduğunu düşünüyorum.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*

Blog Yazarlığı'den Son Makaleler

Başa Dön