sosyal medya boşanma

Sosyal Medya Eşinizden de İşinizden de Edebilir

Özellikle pasiflerin daha açık ve özgür hissetmesini sağlayan sanal dünyadaki “anonimlik durumumuz”, sanal sadakatsizliği ve zinayı daha kolay, çekici ve ne yazık ki erişilebilir kılmakta.

Boşanma avukatlarının yüzde 80’inden fazlası, sosyal paylaşım bağlantılı boşanma sayısının arttığına dikkat çekiyor.

Evliliklerin az boşanmaların ise arttığı ülkemizde 2001 yılında 91 bin 994 olan dava sayısı 2017’de ise 128 bin 411’e yükselmiş.

Özellikle teknolojiyle yeni tanışan; hataya daha müsait 60 yaş ve üstü insanların normal hayatta yapamadığı şeyleri sosyal medyada yapmayı denemesi, “hormonları olduğunu hatırlaması” farklı yaş gruplarını da bu stresli analize dahil ediyor.

Boşanmalarda şampiyonluğu kaptırmayan İstanbul; günümüzde sosyal medya dendiği zaman ilk akla gelen Facebook’u en yoğun kullanan ülkeler arasında Dünya sıralamasında neredeyse ilk dörtte! Üstelik daha bunun WhatsApp’ı, Twitter’ı var ve yarın kim bilir daha neler çıkacak.

Özetle “sadece gençleri etkiliyor” kalıbıyla düşünmemek lazım. Medyanın dakikalar içinde öğrenilebilecek kolay kullanılabilir “chatleşme” özelliği alkol ve uyuşturucu kadar tehlikeli üstelik mobile evrilişi sonrası kendisinden tuvalette dahi vazgeçemiyoruz.

Evlilikler daha ilk yılında boşanma ile sonuçlanıyor ki bu tip istatistikleri dağılmanızı istemediğim için paylaşmıyorum.

Facebook’un “like” butonuna bağımlı olanlar için Sırbistan’da bir rehabilitasyon kliniğinin bulunduğunu duymuş muydunuz Ülkede, yaptığı paylaşıma beğeni alamayan bir kişinin bileklerini keserek intihar teşebbüsünde bulunduğu biliniyor. Bağımlılar için tedavi klinikleri ülkemizde de mevcut.

boşanma

Her anlaşmazlık ve iletişim kopukluğunda sanal dünyaya kaçmak ne yazık ki çözüm olamıyor.

Eşinin sosyal ağlarda fazla zaman geçirdiği gerekçesiyle boşanmak isteyen bir kişiyi haklı bulan Türk yargısının 2015 tarihli “tek celselik” emsal kararını hatırlatırız. Facebook’u “kızlık soyadı” ile kullanan evli bir kişiye yönelik ise herhangi bir yaptırım bulunmuyor.

Yaptığımız paylaşım ve yazışmaların tek zararı evlilik birliğine olmuyor elbet! İş akdi feshedilen, ceza davaları ile karşılaşan, güzellik tacını dahi kaybeden vak’alara sık rastlıyoruz. Karşınızdaki kişiyi hedef alan “durum bildirimleri” ortada bir aldatma durumu olmasa bile başınıza iş açabilir bunu da yazın bir kenara.

Konumuza dönersek; bir zamanlar sadece fiziksel birliktelik kuvvetli bir boşanma nedeniyken delillerle desteklenebilecek sanal flört halleri çat diye kapı önüne konmanızla sonuçlanabiliyor. Bu kişilerin resmen bağımlı statüsünde kabul edildiği ve ister kadın ister erkek olsun bir çok kişiyle aynı anda görüşebildiği gerçeği yine sık tespit edilen adli verilerden.

Dikkatle kullanmazsanız sosyal medya sizi eşinizden de işinizden de edebilir!

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

  1. Sosyal medya gerçekten bağımlılık yapıyor insanlarda. Özellikle insanoğlunda ki beğenilme egosu olduğu müddetçe sosyal medyadan kopamıyorlar. Sosyal medya ilişkileri de olumsuz etkiliyor, insanların işlerini de ve hatta hadi şuna da bakayım buna da bakayım derken, uykusunu bile etkiliyor insanların. İnsanlar en kısa zamanda bu sosyal medya bağımlılığından kurtulmalıdır.

    • Bugün Instagram, Twitter var; yarın neler olacak kimbilir? İnsanoğlu farklı hobiler uğraşlar bulabilmeli. Yorumunuza aynen katılıyorum. Özellikle çocukları bu bataklıktan kurtarmak gerekir.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*