Profesyonel dedektif hizmeti

Profesyonel Dedektif Hizmeti ve Özel Dedektiflik

Profesyonel Dedektif Hizmeti – Dizi ve filmlerden aşina olduğumuz özel dedektiflik hizmetleri, Türkiye Cumhuriyeti yasalarında en azından 2022 itibariyle karşılığı ve bağlayıcılığı olmayan bir kavram.

20.01.1994 tarihinde TBMM’de 3963 sayılı “Özel Dedektifler Kanunu” çıkartılsa da zamanın başbakanı Turgut Özal tarafından hazırlanan yasa, dönemin Cumhurbaşkanı Demirel tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisine iade edildi ve bir daha ele alınmadı.

Halihazırda mevcut olan denetim mekanizmasına sahip Özel Güvenlik Hizmetleri yasası ise; takip, bilgi toplama vs. gibi eylemleri yasaklamıştır.

Dedektiflik bürosu reklamlarıyla müşteri arayan kişiler; telefon dinleme, kayıp kişilerin bulunması, adreslerinin tespiti, arama ve tanık bulma gibi eylemleri gerçekleştiremezler.

Tuttuğunuz merdivenaltı dedektiften bedel ödeyerek talep ettiğiniz dedektiflik hizmeti, özel hayatın gizliliği ilkesine aykırıysa bu durumda hem tuttuğunuz dedektif, hem de azmettirici konumunda olan siz kanun önünde suçlu olursunuz.

Bağlayıcı yasaslara rağmen ülkemizde profesyonel dedektif hizmeti verdiğini iddia eden 1.000 civarında şahıs ve yüzlerce tabelasız sanal firma ve saçma sapan web sitesi mevcuttur.

Türk Ceza Kanunu’nda “dedektif tutmak” ile alakalı net bir yasa ve tanım 2022 yılı itibariyle de olmadığından bu eyleme ceza verilmesi söz konusu değildir. Ancak dedektif tutmak suç olmasa da, dedektifin eylemleri Türk Ceza Kanunun’da yer alan suçlarla ilişkilendirilirse, işte o zaman dedektif tutan, ona yardım eden ve talimat veren şahısların da sorumluluğu bağlayıcılığı olacaktır.

Yargıtay 03.04.2019 tarihli kararında – ki burada detaylarla sizi sıkmak istemiyoruz, yalnızca dedektif tutulmasını kusur olarak kabul etmiştir. Dolayısıyla bu davalarda dedektif delilinin kullanılmasının davaya negatif etki edeceğini söyleyebiliriz.

Yasalarımızda yeri olmadığı halde dedektiflik büroları açarak kamu görevlilerine kanunlarca verilen işlemleri ifaya teşebbüsten kamu davası ile TCK.nın 252. maddesi uyarınca ceza alınması olasıdır. Şişli C. Savcılığının buna benzer bir talebi olmuştur.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*