Prefabrik Evler, Prefabrik Ev

Prefabrik Ev Kaç Liraya Mal Olur?

Prefabrik ev modelleri düşük maliyet ve kısa sürede oturulmaya hazır oluş gibi avantajlarıyla, ev fiyatlarını endişeyle izleyen dar gelirli ailelerden üst gelir grubuna kadar geniş bir yelpazeyi hedefleyen yeni yaşam alternatifimiz. Özellikle inşaat yapmanın zor olduğu bölgelerde sık tercih ediliyor.

Kimi ek derslik, hastane ve özellikle şantiyelerin “depreme dayanıklı” bu tip yapılarla inşa edildiğine sık tanık oluruz. Özellikle 1999 depreminden sonra ihtiyaç duyulan ek binalar ve barınma merkezleri, prefabrik evler ile kısa sürede inşa edilmişti.

Maliyet avantajı; bu tip evlerin yazın hamam kışın ise zor ısınan ilkel yapılar olduğunu görmemizi bir süreliğine engellese de şimdilerde balkonlu prefabrik evler hatta dubleks prefabrik evler online satış sitelerinden sipariş edilebilecek sürat ve kaliteyle ayağımıza kadar geliyor.

Prefabrik evler; daha doğru bir ifadeyle hazır yapılar için, modern zamanların evraklı belgeli resmi gecekonduları ifadesi sanırız yanlış olmaz.

Yaşam konteyneri olarak tanımlayabileceğimiz ilk dönem yapılar, yerini şimdilerde son derece lüks ve yeni prefabriklere bırakır.

Sizler için; prefabrik ev nedir, prefabrik ev nasıl alınır ve prefabrik evlerin avantajları nelerdir gibi sık sorulan sorulara özet cevaplar bulmaya çalışacağız. İsterseniz öncelikle şu uzun soru listesine cevaplar almaya çalışalım:

  • Evimizin ses ve ısı izolasyonu olacak mı?
  • Binamız depreme dayanıklı mı?
  • Hangi malzemeler kullanıldı?
  • Evin minimum ömrü ne kadar?
  • Garantisi süresi ne kadar?
  • Eve sonradan ekleme yapabilir miyiz?
  • Elektrik su tesisatlarını kim çekecek, armatürler fiyata dahil olacak mı?
  • Ekibin konaklara ve yemek giderlerini kim ödeyecek?
  • Engellilere uygun tasarım yapılabilir mi?
  • Referanslarınızı ve kataloğunuzu görebilir miyim?
  • İstediğimiz plan ve görünüşte bina yaptırılabilir mi?
  • İç ve dış boya kime ait?
  • Nakliye sigortası kime ait olacak?
  • İkinci el piyasası nasıldır?
  • Evim şiddetli rüzgarlara karşı dayanıklı olacak mı?
  • 2 katlı ev istedik diyelim, üst katlarda yaylanma olur mu?
  • Çatı akması, yağmur sızması gibi problemler yaşanır mı?
  • Sandwich panel duvarlara bir şey asılamıyor? Yapı tipiniz nedir?
  • Zaman içinde yalıtımın kaybolabileceği söyleniyor, yorumunuz nedir?
  • Ortalama kaç günde teslim edilir?

Bomba soruyu da sona sakladık: “Modüler binalara iskan ve tapu verilmediği söyleniyor. İskan olmadan kapı numarası, dolayısıyla elektrik su ve doğalgaz aboneliği de mümkün değil. Bu sorunu nasıl çözmemizi önerirsiniz? Satıcıdan → “Şantiye binası” gösterirsiniz cevabını alacaksınız! Alın size bir baş ağrısı daha. Üstelik bazı prefabrik modellerin ömrü 50 yıl. Ucuz yollu olanları o kadar da evladiyelik bir yatırım değil anlayacağınız.

Kapı, pencere ve ilgili diğer demonte elemanları alıcı tarafından hazırlanmış beton platform üzerinde birleştirme işlemi, hazır yapıların montaj sürecini en kaba şekliyle ifade eder bir cümledir. Çoğu firma, satış öncesinde sizler için hayati öneme sahip bir çok bilgiyi saklayabilmekte.

Can sıkıcı evrak ve kırtasiye işleri ile uğraşmaya başlamadan önce fiyata nelerin dahil olduğunu ayrıntılı bir şekilde netleştirmekte fayda var.

Çelik Konstrüksiyon Prefabrik Ev ve Müşterinin Yapması Gereken İşler:

Bağlı belediyeden alınması gereken müsaade ve ruhsatların yanı sıra ki bunlar başlı başına ciddi mesai gerektiren işlerdir; elektrik, pis su, temiz su gibi bina harici bağlantıların hazırlanması, ısıtma soğutma uydu kalorifer tesisatlarının kurulumu, seramik-halı-fayans-şaplama vb duvar ve zemin kaplamaları, çevre peyzaj işleri, hafriyat ve tabiki olmazsa olmaz zemin betonunun hazırlanması. Özetle işi neredeyse yarı yarıya yapacaksınız.

Hafif çelik villalar ise prefabrik evlere nazaran çok daha maliyetlidir.

Çalışacağınız firmayı belirlerken yukarıda saymayı unuttuğumuz “ekstra masraflar” da muhtemelen belirebilir. Paranızı ve akıl sağlığınızı eş zamanlı kaybederken bir yandan da ailenizle papaz olmamak için son derece detaylı bir yol haritası hazırlamanız şart.

Misal sıfır bir prefabrik ev için size 8.000 $ fiyat veriliyorsa ve harcayacağınız para bunun 4 katıysa, e o zaman gider bahçeli betonarme bir ev yaptırır otururum. Ne anladım ben bu işten?

Bağda bahçede ucuz yollu müstakil bir evim olsun ara sıra gider kalırım, masraf çıkarırsa da problem değil yaptırırız diyorsanız artık neredeyse ayağa düşen “klasik panel sistem” tercih edilebilir.

Evladiyelik kaliteli bir evim olsun maliyeti betonarmeden yüksek de olsa sorun olmaz diyorsanız kaliteli yalıtıma sahip “hafif çelik evler” tam size göre. Bu saydığımız iki ev tipine bir de son olarak “yapısal çelik” mimariyi ekleyebiliriz. Fiyatları her zaman çok daha yüksek olmuştur.

Tatbikata geçmeden önce “bir evden beklentim nedir” sorusuna da cevaplar bulmalıyız elbette. Tercih sizin.

Prefabrik Evler Konusunda Yardımcı Kaynaklar:

  • Sahibinden.com sitesinde prefabrik ev fiyatları.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

4 Yorum

  1. Prefabrik evler her zaman ilgi çekici olmuştur benim için. Ama bulunduğunuz belediyenin imar işlerine danışmadan da Prefabrik ev satın almak pekte mantıklı görünmüyor. Elektriği, suyu, yolu olmadıktan sonra pek kullanışlı olmayacaktır

  2. Ben prefabrik evlerin Türkiye’de yaygınlaşmama sebebinin Avrupa’ya yönelik yatırımlar ve oraya dönük iş modellerinin olmasına bağlıyorum. Amerika’da bu sistemler çok yaygınken ülkemizde yalnızca ufak projeler için kullanılıyor. Prefabrik ve çelik konstrüksiyon evler aslında çok güzel bir mobilite sağlıyor. Evinizi kolayca söküp takabiliyorsunuz.

    • Valla kar zarar hesabı yapıldığı zaman “üzerine 3-5 daha koyarım..” deniyor sanırım. Mali olarak avantajlı olsalar ve devlet tarafından da desteklenseler bence çok mantıklı bir yatırım.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*