İnovasyonun sarsıcı bir biçimde hissedildiği, yeni oyuncuların sektöre girmeye hazırlandığı Dünya otomotiv sektöründe kartlar yeniden dağıtılıyor. Son kullanıcı için yeni bir çok kavram; otonom araçlar (Autonomous Cars), sürücüsüz araçlar ve sürücü destek sistemleri başlıklarıyla karşımıza çıkıyor:
Otonom sistemlerin yol haritası 4 fazda inceleniyor. kısmen 3. ve 4. son seviye; ‘sürücüye ihtiyaç duymaksızın karayolunda seyahat edebilecek’ araçlara artık tam olarak geçildiği anlamına geliyor. Seviye 1 ve 0 ise kontrolün tamamen sürücüsünde olduğu otomobiller.
Şerit takip sistemi, fren destek sistemi, hız kontrol sistemi ve acil fren destek sistemi gibi şimdilerde neredeyse sıradanlaşan kavramlar 2. seviye altında konumlanmış.
Araç satın almak yerine “Aile-Öğrenci-İş adamı” vb ulaşım paketleri kullanmak, otonom taksilerle yolculuk yapmak, Elon Musk’un öngörüsüyle “yol boyunca uyuyup varış noktanızda uyanmak” gibi fikirler hayalden öteye geçemez, olsa olsa bilim kurgu senaryosudur diyorsanız gelin bazı projeksiyonlara & öngürülere bir göz atalım:
→ VW, 2019’a kadar otonom piyasada olacaklarını düşünüyor.
→ Toyota ve Ford da 2020’yi işaret edenlerden.
→ GM öngörü ve eğilimler direktörü Holman’da 2020’yi vurguluyor.
→ BMW CEO’su Krueger, otonom İNext’in 2021’de piyasada olacağını duyurdu.
→ Yine Ford, 2021’ye kadar – direksiyonsuz ve pedalsız – otonom aracına hazırlanıyor.
→ Tesla’nın CEO’su Musk 2023’e kadar tam otonom sürüş bekliyor!
→ Uber CEO’su Kalanick, 2030’ye kadar şoförsüz bir UBER filosu düşlüyor.
→ Daimler başkanı Zetsche, 2025’te iş çoktan bitmiş olur.
Günümüzün Maybach vb premium-class bir otomobilinde 100 milyon satır kodun olduğu düşünüldüğünde yakın gelecekteki bu yeni otomobilleri “yürüyen kod satırları” olarak değerlendirmek olası. Frost & Sullivan’a göre yakın gelecekte 300 milyon satır kodlu algoritmaları belki de daha fazlasını görebileceğiz.
Buraya Dikkat!
Sanılanın aksine özel tasarlanmış yollara ihtiyaç duymayan araçlardır. Diğer araçlardan ve altyapıdan gelen bilgiler ve kamera görüntülerini harmanlayarak karar verirler. Tüm kaynaklardan toplanan veriler belirlenmiş güvenlik seviyesinin altına inerse kontrolü sürücüye bırakabilirler.
Mobil İnsan ve Dijital Yollar
Elektronik sistemlerin sektördeki pazar payının artışına, yetişmiş eleman ihtiyacına paralel olarak “Otomotiv Yazılımı ve Elektroniği” lisans bölümleri Dünya genelinde öne çıkacaktır. Yarışta geride kalmamak adına; meslek liselerinin, araştırmacıların ve varsa ilgili kuruluşların resmi teşvik sistemleri ile dijital veri dünyasına adapte olması buna uygun müfredatın & mevzuatın oluşturulması şart.
Gelişmiş ülkelerin bir çoğu fosil yakıtlı araçları trafikten men etmeye hazırlansa da Türkiye’de benzer dönüşümler biraz daha yavaş olacak gibi. Sigorta şirketleri ve hukukçuların mobiliteye nasıl adapte olacağı ise bir başka soru.
Gelecekte uçan otonomlar da olacağından şüphem yok fakat bu teknolojiye adapte olabilecek bir dünyada mı yaşayacağız? Otonom aracın gittiği yolda şerit yoksa ne olacak? Otonom full donanımlı olabilir, ona çarpabilecek araçlardan nasıl kurtulacak? Bu teknoloji 100 yıl sonra falan rayına oturur.
Fiyatının ne olacağı da ayrı bir konu. Şu an elektrikli araçlar dahi çok pahalıyken çok çok üst segment bir aracı biz anca rüyamızda görürüz. Dediğin gibi Türkiye yolları çer çöp araba dolu. Ben misal; yemeyip içmeyip sürücüsüz araba almışım elin varoşu gelip benim arabama vursa ne olacak? Zengin fakir ayrılsın tek temennimiz budur…
100 yıl kadar olmasa da 30 ila 40 yıllık bir sürecin olacağını düşünüyorum.