Bahanelere sığınıp “okumaya zamanım yok” diyenler için uzun zamandır hap bilgiler derlemeyi düşünüyordum, paylaşmak isterim:
10 dakika bile olsa “günlük okuma rutini” belirlemek, bitirmeliyim baskısından kurtularak “sıkılınca bırakmak”, bağlayıcı ve kolay okunacak bir kitap seçmek akıldan çıkarılmamalı.
Rahat ve izole bir okuma alanı oluşturmak dikkatinizin dağılmaması adına önemlidir. Yanımda kitap taşıyamıyorum diyenlerdenseniz, epub uzantılı kitapları akıllı cihazınızda okumayı deneyebilirsiniz.
Baktınız kitaplar sardı ve okumak sizin için artık bir tutku; popüler okuma listelerine göz atabilirsiniz.
Zamanla TV ve interneti azaltıp tam zamanlı bir kitap sever olmanız – emin olun- imkansız bir hedef değil. Kitap kulüpleri ile sosyalleşebilirsiniz de. Önceden belirlenmiş zaman dilimi içinde kitabınızı bitirir, böylece motivasyonunuzu artırarak yeni insanlarla tanışabilirsiniz.
İlk günlerde; web üzerinden kitap almak yerine sayfaları karıştırarak fikir sahibi olmak, kitapçıların okuma alanlarında vakit geçirerek fikir sahibi eğlenceli olabilir.
İlerleyen dönemlerde internet üzerinden mail gruplarına üye olabilirsiniz. Bu şekilde uygun fiyatlı kampanyaları da öğrenebilirsiniz.
Okuma Alışkanlığı Kazanmak
Düzenli okumanın yaratıcılığa etkisi tartışılmaz, ki sadece kitaplarla sınırlı kalmayalım; kelim haznenizi geliştirilerek stresi azaltır, yazma becerilerinizi tetikleyerek bilgi ve birikiminizi artırır, üstelik empati yeteneğinize de muazzam faydalıdır.
Yeni kitaplar almayı mali olarak karşılayamayacağını düşünenler kütüphanelere bir göz atabilir. Belirli bir tarihte kitabı iade edeceğiniz düşünüldüğünde bu durumun da motive edici olacağını kabul edebiliriz.
Kolay okunabileceğini düşündüğünüz kitaplarla ilk adımı atabiliriz. Bu durum “okuma olgunluğu” olarak tanımlanıyor. Hiç kitap okumamış bir kişinin Albert Camus ile başlaması yüzme bilmeden denize atlamak olarak özetlenebilir.
Filmi çekilen bir eseri beğendiyseniz kitabı da size ilginç gelebilir, gezmeyi seviyorsanız eğlenceli gezi yazıları tam size göre olabilir; tarih seviyorsanız anı-inceleme-biyografiler denenebilir.