Minimalist yaşam (basit yaşam); eşya ve insan yığınlarından arınmak yani özgürleşmek olarak özetlense de felsefesi olan bir hayat tarzı.
1960’lara uzanan minimalizmi belgesel tadında yaşayan ünlü ünsüz kişilerin hatta modacıların aynı kıyafet kombinini tercihi sık görülüyor. İş sadece üç beş kıyafet değişikliği ile bitmiyor elbet.
Altı çizilmesi gereken hijyeni ve önemini bir kenara bırakırsak; bakım, düzen, saklama vb sürelerden kurtulmayı başarabilme bile başlı başına bir zaman tasarrufu. Ne kadar çok eşya ve insan bir o kadar zaman kaybı derler.
Dolayısıyla karar aşamasındaysanız sosyal medya temizliğini de yapılacak listenize eklemeniz gerek! Bu sayede az insan ve bir o kadar az e-posta ve dürtülme ile muhatap olacaksınız. “Az Aslında Çoktur.”
Biçimciliğe tepki “minimalist yaşam tarzı”, kadınlara hitap ediyor gözüküyor ancak erkekleri de unutmamak gerek. En yakın akarsu 200 km uzağınızdaysa olta-balık takımlarına neden ihtiyacınız olsun. Bir matkap veya boks eldiveni ne kadar sık işinize yarar? Bir baraj ihalesine girmeyecekseniz binlerce liralık dolma kalemle ne işiniz olabilir?
Bu liste uzatılabilse de örnekler kafi gelecektir. Görüldüğü üzere; Han Duvarları yazmadan bir paragrafı kararında toparlamak bile minimalizm nedir sorusuna cevap olabiliyor. Minimalist yaşam blog yazarken bile faydalı.
Son bir kaç yılda giymediğiniz ve kullanmadığınız eşyaları muhtemelen ilerleyen dönemlerde de kullanmayacaksınız. Verin hayır kurumlarına gitsin. Sizden çok daha fazla ihtiyacı olanları sevindirin. Hediye etmek ilginizi çekmiyorsa kalabalıklardan kurtularak tasarruf etmek için internet üzerinden satış yapan sitelere göz atabilirsiniz.
Minimal yaşam eşittir mali disiplin tezinden bir süreliğine sıyrılıp şu soruları da kendimize soralım:
“Nelere vakit ayırıyoruz?”, “Bizi gerçekten mutlu eden hobiler neler?”, “Uzun süredir görüşmediğim ve muhtemelen görüşmeyeceğim insanlar neden listemde olsun ki?”, “Kullanmadığım sosyal medya hesaplarını açık tutmak ne kadar mantıklı?”
Arkadaş ve eş dost detoksu; ilk yaptığım işlerden oldu.
Gerekiyorsa temiz bir GSM hattı alarak adım atabilirsiniz. Zihnen size yorarak vaktinizi alacak ne varsa ki bunlara diziler de dahil silin atın gitsin. İşin ucunda sağlık olduğu için beslenme konusunda da minimalist yaşamak gerekli. Abur cuburlar ne kadar önemli olabilir ki?
Minimalist Yaşam – Hırslardan Kurtulmak
Belli bir yaşa gelince evlenip çocuk sahibi olmak, her gün makyaj yapmak ve herkesle benzer hobilerle ilgilenmek, sürekli bir şeyler okuma ihtiyacı – özetle dayatılan hayatları yaşamak “son modelini ve daha iyisini” almak zorunda değilsiniz.
Sizi mutlu edecek şeyleri yapın, basit ve sade yaşam sizi mutlu edecek yol haritanızdır. Sizi üzen en yakın akrabanız hatta aileniz dahi olsa iletişimi kesin. Kendinize karşı samimi olun. Çok basit şeyler; “sessizliğin tadını çıkarmak” dahi insanı mutlu edebilirken kendinizi strese sokmayın!
Yine insan faktörüne dönüyoruz ancak kalabalıklar; dedikodu, kıyaslama, şikayet ve suçlamalar demek. Neden zihnimizi bu gibi atıklarla kirletip dolduralım. Tüm bu adımları uygularsak zamanımızı planlayacak ve “hiç bir işe yetişememe” sorunundan da kurtulacağız, üretken olmak için daha çok zamanımız olacak.
Minimalist Yaşam Tarzı İçin 15 Öneri
- En son ne zaman kullandım, bir daha ne zaman kullanırım?
- Tekrar ihtiyacım olursa kolayca temin edebilir miyim?
- Sevdiklerinizden vazgeçebileceğin bir bedel varsa paranın esirisin demektir.
- Vazgeçmek istediğiniz bir t-shirt’nüz yoksa yeni birine de ihtiyacınız yoktur!
- Teknoloji ile ilişkinizi sınırlandırın.
- Aynısı olan eşyalarınızdan kurtulun!
- E-faturaya geçerek kağıt yükünden kurtulun.
- Yemeklerinizi basitleştirin, evdeki dağınıklıktan arının!
- Yenisi geldiyse eskisine yol ver kuralını benimseyin.
- Küçük bir bavulla seyahat etmeyi dene!
- İzlenmiş DVD’ler, tarihi geçmiş ilaçlar, eski ansiklopediler yüktür.
- Minimalist yaşam hakkında paylaşılanlara göz at!
- Sade düşün, az konuş!
- Minimalizm ve sade yaşam tarzı boş beyaz odalar demek değildir.
- Minimalizm maddiyata sahip olmanın yanlışlığını vurgulamaz.
- Akrabalardan uzak dur!
Tüketim odaklı hayattan kurtulmayı işaretleyen minimalist yaşam tarzı bir süreçtir. Haftalar içinde tamamlamayı bekleyerek kendinizi strese sokmayın.
Hayatınızı bir sırt çantasına sığdırabiliyorsanız minimalizm konusunda kitap yazabilecek noktaya gelmişsiniz demektir. Sufilerin ‘bir lokma bir hırka’ diyerek yüzlerce yıl önce çözdüğü minimalist yaşam felsefesi emin olun hayata bakışınızı değiştirecek.
Peki Bu Yazar Nasıl Minimalist Oldu?
Sosyalleşmeyi pek sevmiyorum! Evet; etkileşim içinde olmaya çabalıyor gibi gözüksem de kalabalıklardan mümkün mertebe uzak durmaya çalışıyorum. Garip farkındayım! Gerekmedikçe diyaloglara girmiyorum.
Tabi; selam-sabah hal-hatır bu izaha dahil değil. Belki de minimalist değilim bilemiyorum. Kot- t-shirt ve spor ayakkabı ile kombini tamamlıyor kafam önde rap rap yürüyorum. Bu halimden de gayet memnunum. İnsanlara akrabalar da dahil.
Ne kimse benim derdimi çeksin ne de ben milletin sorunları ile uğraşayım. Zaten tek lob beynim var. RAM dolu, bir de şu saatten sonra gereksiz ağırlıklarla uğraşamam.. Çok mu açık olduk??? Bu mudur sade yaşam felsefesi, elbet değildir.
Yine de yorumlarınız gayet motive edici oluyor. Takipçilerimizi tenzih ediyorum.
Faydalı Olabilecek Kitaplar:
- Minimalizm-Anlamlı Bir Yaşam: Joshua Fields Millburn – Ryan Nicodemus
- Azla Mutlu Olmak – Sade Yaşam Rehberi – Francine Jay
Yazınızda anlatmışsınız en güzel örneğiniz blogunu, gerçekten çok güzel çok sade ve minimalist. Çok tşekkürler en son ne zaman kullandım diye insan bir kendine sormalı…
Sevgili Baran güzel yorumların için teşekkür ederim. Bu ağırlıklar kimi zaman eşya, kimi zaman da insan olabiliyor.
Minimalist yaşam tarzını bir türlü benimseyip hayatımda gerçekleştiremedim yegane şey olabilir ki bu durum beni oldukça rahatsız ediyor düşünce yapıları, hal ve tavırları o kadar farklı oluyor ki insan özenmeyecek gibi değil bu yaşam tarzına.
Yanlış anlaşılmasın, minimalizm insanlardan hoşlanmamak yada bütün ilişkileri kesmek yada sınırlamak değildir. “Akrabalardan uzak dur!” tavsiyesi sadece üzen akrabalar için geçerliyse katılıyorum, değilse katılmıyorum. Bunun dışında bir minimalist olarak yazınız hoşuma gitti.
Esasen öyle demek istememiştim ama eleştirini dinleyeceğim. Güzel yorumlarınız için de ayrıca teşekkür ederim. Takipte kalalım.
Uzun zamandır bu yaşam tarzını benimseyenlerden biriyim. Bir sırt çantası ile seyahat edebilecek, eve hiç eşya almadan senelerce yaşayabilecek seviyeye geldim. Maddeler içinde dikkatimi çeken ve yüzümde bir tebessüm oluşturan ” akrabalardan uzak dur!” önerisiydi.
Güzel bir yazı olmuş. Elinize sağlık.
Çok teşekkür ederim. Evet minimalist yaşam – sen de daha iyi biliyorsun insanı arındırmak bir yana kafasını toplamasına da yardımcı. Çok mutlu oldum teşekkürler. Bence bir insan minimalist olmasa da akrabalardan uzak durmalı 🙂
Merhabalar,
Minimalist yaşam son yıllarda popülerleşmeye başlayan bir akım olsa da aslında azın çoktan fazla olduğu fikrine pek çoğumuz yabancı değiliz. Ancak minimalizm popülerleştiği andan beri minimalist yaşama geçiş yapan insanlar minimalizmin faydasını gördükçe bu yaşam biçimini benimsemeye başladılar. Çünkü insan azaldıkça çoğalıyor, paylaştıkça yaşam değer kazanıyor. Minimalist yaşamla beraber hem daha sade hem de tasarruflu bir yaşamımız oldu. Aynı zamanda bu çevremiz için de faydalı bir yaşam şekli.
Sadelikle ve sağlıkla kalın. ?
Minimalist yaşama merak sardığımda tam da çerçevesini bilemiyorduk zamanla ne kadar faydalı olduğunu keşfettik.