Kategori Arşivi

Medya

Medya okuryazarlığı, iletişim dersleri, sosyal medya analizleri, temel kavramlara giriş ve gazetecilik alanlarında makaleler paylaşan eğlenceli blog.

Kavanozdaki Adam İlk Türk Bilim Kurgu Dizisi

Kavanozdaki Adam, Kavanozdaki Adam Dizisi, Kavanozdaki Adam TRT

Faik Baysal’ın aynı isimli tiyatro eserinden televizyona uyarlanan dört bölümlük TV dizisi Kavanozdaki Adam, 1987’de o yıllarda henüz tek kanalımız olan TRT için çekilir. 80’lerin bu travmatik prodüksiyonu; beyin naklinin doğuracağı sonuçları yıpratıcı bir biçimde anlatmaktadır. Kimlik, dönüşüm ve yabancılaşma ekseninde oldukça ses getiren bu medikal proje, sinema eleştirmenleri tarafından ilk bilim kurgu projemiz hatta…

Türkiye’de Radyo Ne Zaman Kuruldu?

Türkiye’de Radyo – Ülkemizde ilk radyo yayını; ya da o yıllardaki yaygın adıyla “telsiz telefon” çalışmaları 1921’e tarihlenir.  1921 yılında Muallim Mektebinde verilen bir musiki konserinin İstanbul Üniversitesinde amatör olarak dinletildiği bilinmektedir. Hediye Fransız telsiziyle 19 Mart 1923 tarihinde de bir deneme yapılır ancak 2 yıl boyunca bir ilerleme sağlanamaz.  1925 yılında çıkarılan “Telsiz tesisi hakkında…

Türkiye’de Televizyon Kaç Yılında Kuruldu?

Türkiye'de Televizyon

Türkiye’de Televizyon – 1935’de İTÜ’de kurulan Muhabere Bölümünde Telgraf ve Telefon Muallimliği, 1938’de Telsiz Muallimliği, 1944’de Yüksek Frekans Tekniği profesörlüğü yapan öğretim üyesi Mustafa Santur, bu yeni icat hakkındaki gelişmeleri takip edebilmek ülkeyi de bu teknolojiyle tanıştırabilmek amacıyla 1948 yılında bir Avrupa gezisi planlar. Bu yıllarda, harp şartlarından dolayı radyo alıcıları dahi ülkemizde sınırlı sayıda…

Osmanlı’da Matbaa Hangi Dönemde Kuruldu?

Osmanlı'da matbaa

Osmanlı’da matbaa ve detaylara geçmeden evvel kısaca tarihe bir göz atalım isterseniz. Basım teknikleri ortaya çıkmadan evvel insanoğlu duygu ve düşüncelerini el yazmaları üzerinden yayardı. MÖ 3000’lerde yazıyı bulan eski Mısırlılar, yazılı ifadelerini taş, kil tablet ve sonraki yıllarda da papirüs bitkisinin yapraklarına yazmaya başlar. Papirüsün Mısır toprakları dışına çıkarılması yasaklanınca yazı yazmak için farklı…

Dijital Miras ve Ölüm Sonrası Yaşanacaklar

dijital vasiyet

Şimdilerde kazançlı bir gelir kapısı olmaya doğru evrilen dijital dünya varlıklarımız, vasiyetlere ilişkilendirilmeye başladı bile.  Araştırmalar; her 10 kişiden birinin şifrelerini vasiyetlerine eklediğini, yakınlarının dijital varlıklarına ulaşmasını istediğini gösteriyor. Sorumluluk üstlenmeyenlerin ise geride kalanlara ödenmemiş faturalar bırakması olası. Google, Yahoo, Facebook, Hotmail ve benzeri popüler iletişim ağlarını kullanan kişilerin vasi tayin etmesini sağlayacak adımlar bulunuyor.…

Mustafa Kemal Atatürk ve Gazeteciliği

Okuyarak elde edilebilecek birikimin önemini vurgulamak isteyen Atatürk; bitmek tükenmek bilmeyen okuma sevdasını şu sözleriyle açıklar: “Ben çocukken yoksuldum. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiç birisini yapamazdım.” İlk gazeteciliğini, Harp Okulu yıllarında arkadaşlarıyla birlikte yazdıklarını elde çoğaltıp, dağıtarak yapmaya başlar. Okul yönetiminin haberi olur ancak o…

İlk Basın Şehidimiz Hasan Fehmi

İlk Basın Şehidimiz Hasan Fehmi

İkinci Meşrutiyetin ardından kurulan İttihat ve Terakki’ye olan muhalefetini Serbesti gazetesinde sürdüren başyazar Hasan Fehmi Bey, döneminin en etkili kalemlerindendi. Yazıları aydın kesim ve öğrenciler üzerinde büyük yankı uyandıran bu Arnavut kökenli Osmanlı gazetecisi; askerlerin siyasetini eleştiriyor, bazı devlet adamlarının yolsuzluklarını dile getiriyordu.  Hasan Fehmi, tehditlere kulak asmıyor, geceleri dahi sokaklarda korkusuzca dolaşarak teröre meydan okuyordu. Suikast Öncesi Gelişmeler: Meşrutiyetin…

Gazete Tirajları ve Atlanan Gerçekler

tiraj nedir

Söğüt gölgesinden bir tık pahalı kıraathanelerimiz, az parayla çok vakit geçirilen eşsiz mekanlarımızdan.  Resmi 2004 verilerine göre 123 bin 659 olan kahvehane sayımızı 2017’de 600 bine ulaştıranlar var. Devasa bir sayı. Neredeyse 100 kişiye bir kıraathane düşüyor. Kaba bir hesapla 1.5 milyon gazeteyi sadece bu yoldan satabiliriz dersek iddialı olmayız sanırım. Müşterileri için rutin olarak toplu…

Televizyonsuz Yaşam Mümkün

televizyon ve insan

Televizyonsuz ne yapacağım diye endişelenenlerin; söyleyecek iki çift lafı, okunmayı bekleyen bir iki kitabı ve orta halli bir arkadaş çevresinin olmadığından bahsedebilir miyiz? Ya da daha da ileri gidip “çiftlerin veya ailelerin iletişim sorunları yaşadığı” öne sürülebilir mi? Biz zaten televizyon izlemiyoruz diye böbürlenenlerin ise “artık neredeyse bir uzvumuz haline gelen akıllı cihazların” esiri olduğu…

Başa Dön