kuruyemiş dükkanı açmak

Kuruyemiş Dükkanı Açmak Üzerine

Kuruyemiş dükkanı açmak detaylara dikkat edildiği takdirde kazançlı bir yatırım olabilir mi?

En güzeli; merkezi yerde büfe, kuruyemişçilik de kolay iş ne var; fındık fıstık cips satıyorsun onlar da zaten raflarda çuvallarda diyen nice Türk evladının zihnini kemirmiştir kuruyemişçi açmak karlı mı sorusu.

Başıma ne gelebilir hatta ne kadar dibe batabilirim ki; dükkan ufak, tek çalışan da benim, mal belli alanı belli kolaycılığı ile sektöre bodoslama dalmadan önce şöyle kabaca bir göz gezdirmenizi öneririm yazıya.

Sizler için kuruyemiş işinin incelikleri konulu bir makale hazırladık. Elimizden geldiğince diyelim;

En Kötü Senaryo ile İlerleyelim

Esnafların yazılmayan el kitabı; kuruyemişçilerin kabaca 3 düşmanı olduğundan bahseder! Başta fare olmak üzere tüm kemirgenler, rutubet – güve ve otlakçılar!

Bunlar, “devren satılık kuruyemişçi” tabelası asılmadan evvel nice esnafın aylarca gözden kaçırdığı noktalardır.

Isıtmalı tezgah, elektronik terazi ve yazarkasayı sığdırabildiğiniz ufacık bir dükkanı devralmakla ya da kurmakla bitmiyor işler. Bu meyanda kuruyemişlerin sıhhati için gereken ideal sıcaklıkları da öğrenmek şart.

kuruyemiş dükkanı açmak

Belediye ruhsatı, muhasebeci masrafları, KDV, stopaj, yazar kasa harçları, su elektrik gibi farklı abonelik sözleşmeleri, oda kaydı, devir işlemleri ve şu an atladığımız veya yeni eklenen ne kadar hamaliye evrak işi varsa bir dönem baş ağrıtacak kalemlerden! İşin içine içki tekel tütün ve organik ürünlere heves girdiğinde sorunlar katlanabiliyor.

Muhasebeci ya da mali müşavire danışarak; eğer gerekiyorsa tabi, şirket kurma gerekliliği konularını araştırabilirsiniz.

Sahte ve yırtık para kakalamaya çalışanlar, almaktan vazgeçip iade etmek isteyen sümüklü veletler, pat diye dükkana dalıp selamsız sabahsız adres soranlar, işlenmemiş çiğ malları avuçlayanlar, bir anda gereksiz samimiyet kurarak otlakçılığına kılıf hazırlayabileceğine inanan mezarcılar, tavlayı kapıp gelen emeklisi işsizi, kollukla geceleri yaşanması muhtemel “aç-kapa” diyalogları, kayıp kaçaklar veresiyeciler ve daha niceleri.

Dünya para ödediğiniz çuval çuval malı sırf fare geveledi diye içiniz kan ağlaya ağlaya çöpe atmak zorunda kalabilirsiniz. Zordur kuruyemişçi olmak; kimseye güvenip dükkanı teslim edemezsiniz, bayramınız tatiliniz olmaz, çoğu zaman ancak gece yarıları eve dönebilirsiniz.

Kuruyemişçide Alkol Satışı

Meraklıları, kuruyemiş dükkanı kar marjı alkolle ilişkilidir satmazsan ciron düşer derken “aileye hitap edeceksen tekel işine bulaşma” tezinin de altı çiziliyor.

Çoğu zaman alkollü gelebilen kişilerle uğraşmak da herkesin harcı değil.

Saat 22:00’den sonra müşteri kılığında dükkana gelip, “ya istediğimi verirsin ya dükkanını kapatırım” diyen sahte polis kimlikli dolandırıcılara da piyasada sık rastlanıyor.

Çikolata, gofret vb yayıntılar artık her köşe başında bulunan zincir marketlerde avantajlı fiyatlarla satıldığı için pek önerilmese de dükkanı renklendirmesi adına bir müddet denenebilir.

kuruyemiş dükkanı açmak

Kuruyemiş İşinin İncelikleri

Tabelanızda kuruyemiş & tekel yazması gerekmez; taze çekilmiş kahve satabilir, lokum şekerleme dondurma çeşitleri ile glikozu dayayabilir, bayram ve özel günlerde kişiye özel sepetlerle ekstra işler yapabilirsiniz.

Sigara ve gazete; kuruyemiş dükkanında olması gereken ürünler listesi yapılırsa herhalde ilk sıralarda listelenecek ürünlerden olacaktır.

Farklılaşma önemlidir, sektörde rakipsiz olacağınızı düşünüyor olamazsınız sanırım. Bir haberde, kuruyemiş paketlerinden birinin içine “hediye kuponu” saklayan bir esnafın kendince yaptığı tanıtımı okumuştum!

Kuruyemiş Dükkanı Maliyeti Nedir?

Devren kiralık ve devren satılık kuruyemişçi ilanlarını aklımızda tutalım ve maliyet hesabına geçelim yavaş yavaş; dükkanın konumuna ve büyüklüğüne, çalışacak personel sayısına, kira ve olası tadilat masraflarına göre rakamlar değişebilir.

Alım gücü yüksek işlek bir caddede 30 m²’lik bir dükkanın kirası dahi – şehir bağımsız konuşuyorum – binlerce TL’yi bulabiliyor.

Net para yazmıyorum zira malumunuz malda da malzemede de neredeyse saatlik fiyat değişikliği görülebiliyor. Kasım 2018 itibariyle 100 bin TL paraya ihtiyacınız var; eğer “rakam ver” diyenlerdenseniz… 

Kuruyemiş Dükkanı Açmak İsteyenlere Öneriler:

Raf, dolap, reyon, pos cihazı, LCD ekran gibi kalemler ikinci el yahut sıfır olarak alınabilir. Kuruyemiş işi sabah 07:00 akşam 22:00 yorucu bir iş olduğu için orta vadede bir yardımcıya da ihtiyacınız olacak. Bunu da aylık masraflara eklemek gerek.

Kuruyemiş dükkanı açmak isteyenler ürünlerinin bol ve çeşitli olmasına, dükkanlarının dolu gözükmesine önem vermeli. Ürün çeşitleri ne kadar fazla ve taze olursa başarı oranı o nispette artar.

Kuruyemiş dükkanları; bağlı oldukları belediyelerin mevzuatına tabidir ve bir çok başlık ‘idari yaptırım yönetmeliği’ altında incelenebilir.

Kuruyemişte – esasen tüm gıda ürünlerinde – ürünü, kalitesini, muhafazasını son derece iyi kavramak lazım.

Fabrikasyon üretim yerine el emeğine dayalı imalatçılarla iş birliğine giderseniz yahut süreci öğrenirseniz zarar etmezsiniz. Türkiye’de çerez girmeyen ev neredeyse yok gibi.

Pikniğe gidenlerin dahi yanında evvela mangal, semaver sonra da çerez bulunur. Ekmek bir su iki yazsak herhalde çekirdeği de 3. sıraya koyalım mı koymayalım diye tartışır dururduk!

Tedarikçi ve Ürün Seçimi

Dükkana yakın bir toptancıyı seçmeniz ürünün tazeliğini ve dolayısıyla ticaretinizi olumlu yönde etkiler. Bölgenizdeki gıda toptancılarını dolaşarak fiyat araştırması yapmanızı, Tadım, Hacıbaba, Mumcu, Papağan ve Fiskobirlik gibi bayilik (Franchising) veren firmaları takip ederek deneme ürünleri talep etmenizi öneririz.

Önemli Noktalar

→ Kullanmayı düşündüğünüz ambalaj malzemelerinin resmi kurumlarca onaylanmış olmasına dikkat edin. ←

→  İletişim bilgilerinizin ve ürün görsellerinizin yer aldığı ufak çaplı bir internet sitesi kurmanız – hiç değilse Instagram – menfaatinize olacaktır. Uzun raf ömrüne sahip karışımları sadece kendi dükkanınızda satabileceğiniz gibi yine orta vadede sanal dükkan da (e-ticaret sitesi) açabilirsiniz. ←

→ Kasım 2018 itibariyle; orta düzey bir kuruyemiş dükkanını ekipmanlarıyla birlikte 100 bin TL civarı bir rakama kurabilirsiniz. ←

→ 10 TL’den 100 sigara satarsanız günde 1.000 TL’lik sigara satışı ile 60 TL civarı kârınız olur. Uzun çalışma saatleri ve sattığınız ürünlerinin neredeyse tamamının marketlerde daha ucuza satılabileceğini aklınızdan çıkarmayın! Bu yorgunluğa değer mi yorumu size bırakıyorum. ←

→ Mali takibinin zor olacağı çok fazla ürünün olduğu düşünüldüğünde, kuruyemiş işine ortakla girmenin pek de akıllıca bir iş olmadığı aşikar. ←

Kuruyemiş Dükkanı Açmak Mantıklı mı:

Organik gıda ve sağlıklı yiyeceklere olan yoğun talep düşünüldüğünde müşteriye farklı bir konseptle yaklaşan satıcıların sektörde öne çıkabildiğini görüyoruz.

Başlangıçta dükkanınız için gerekli olan malzemelerin sıfırını almaktansa temiz 2. elini bulmanız moral vermesinin yanı sıra maliyetleriniz de önemli oranda azaltacaktır.

Kermeslere örnek ürünler sunmak, tanıtımlara katılmak, özel ambalajlar tasarlamak vb kanalları kullanmak marka bilinirliğinizi olumlu ölçüde etkiler.

Sermayem yok diyorsanız KOSGEB’in girişimcilere verdiği hibelerden faydalanabilirsiniz.

Kuruyemiş dükkanı açmak ne kadara mal olur, kuruyemişcide ne satılır, kuruyemiş işinde para var mı ve kuruyemiş dükkanı açma maliyeti başlıklarına değindiğim bu yazımız umarım yardımcı olmuştur.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

3 Yorum

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*