En iptidai teknede pusula demirbaştır. Yol haritaları rotaları; fırtınada yapacakları bellidir, iş akışları ve planları bellidir. Yolcu tekneleri kapsamlı, balıkçı tekneleri ise daha farklı dizayn edilmiştir. Büyüklük Allah’a mahsus; kağıt toplayanların bile rutinleri ve sokakları vardır.
Özetle ister bordrolu ve fularlı isterseniz tek kişi çabalayın “biz bu işi veya hobiyi neden sürdürüyoruz ve hedeflerimiz nedir” sorularına tatmin edici cevaplar bulabilmeliyiz.
Enteresan Bilgiler, Mizanpaj, Bütünlük
Magazin figürü, popüler bir isim yahut +18 bir karakter olmadığınız ya da koca ayağı fotoğraflayıp ilk röportajı sunmadığınız müddetçe; “canım neyi ne zaman isterse o zaman paylaşırım, o zaman yazarım.” öz güveninin altını doldurmak zordur.
Sade hayatlar ve mutlu insanlar bu tip seçimler yapamaz mı demeyin.
Elbet mümkündür ancak sürekliliği tartışılır. Her sabah şakır şukur uçurduğu ve fotoğrafladığı güvercinleri olan, bu konu hakkında bilgili er kişinin, sırf maddi kaygılar – gazlamalar uğruna moda dünyasının içine atılarak zorlama içerikler üretmesi sağlıklı bir doğum değildir!
Kuş mevzunu asla en dip olarak çizmek istemedim affola. Bu da olmaz canım demeden motivasyonumuzu dinç tutacak örgüyü oluşturabiliriz. O halde bu kategorinin anafikrini “sadelik ve sağlamlık” olarak belirleyebiliriz.
Hız, Kalite, Süreklilik
Akıllı cihazların ve buna bağlı olarak mobil ziyaretlerin gün geçtikçe arttığı günümüzde seçtiğimiz temanın müsaitliği sorgulanmamalı.
Zihinlerde yer kaplayacak sempatikliğin sürekliliği ve unutulmama & süreklilik adına etkileşimde kalmak, yorumlar yazmak, yazılanları cevaplamak son derece önemlidir.
Arama motorlarından sekip gelenler yerine sadık okuyuculara sahip olmak motivasyonunuzu artıracaktır emin olun.
Hasta olabilirsiniz, sıkılıp yazmak istemeyebilirsiniz, yıkıcı yıpratıcı durumlarla karşılaşabilirsiniz; elbet bu zihni kalabalıkta blog sürekliliğini düşünmek zorlama ve okuyanı sıkacak suni makaleler ürettireceği için kara gün yedeklemeleri yapmak “yapılacaklar listemizde” üst sıralarda yer almalı.
Dominant Olmamak, Açık Kapı Bırakmak
Seçilen dil ve hitap şeklinizin kesin ve keskin ifadelerle dolu olmaması gerekir.
Orijinal belgeler ve sanat eserlerini “birincil” bilgi kaynakları olarak nitelendirirsek, “en azından benim için” arkaik döneme denk gelebilecek son 15 yılın ürünü blog sitelerini nereye nasıl konumlandırırız bilemiyorum.
Yine de en azından şimdilik aracı olabilecek blog’lara karşı bu kadar katı olmamak gerek. Bilimsel bilginin peşindeyken dikkat edilecekler başlıklı gelişime açık bir liste oluşturursak hem okuyucular hem de blog yazarları için faydalı bir kapanış olacağına inanıyorum:
Maydanoz suyu ile yağları yakmak, altı dolu bir ifade gibi gözükse de bir hekim yahut akademisyen olmadığınız müddetçe bu ve benzer paylaşımların ucunun açık bırakılması faydalı olur.
Kaynak göstermekten korkmamak, ilgili akademik sayfalara ve gerekiyorsa üniversite yayımlarına yönlendirmek önemlidir. Takipçilerimizin İngilizce bilebileceğini akıldan çıkarmadan yabancı dilde veriler de (PDF) dozunda paylaşılabilir.
Okuyucu da yayıncı da olsanız yüzde 100 doğruluktan bahsedilemeyeceği için altını sürekli çizeceğimiz şüpheyle yaklaşın vurgumuz büyük resmin görülmesini er ya da geç sağlayacaktır.
Sevgili Görkem, tanıştığıma çok sevindim. Çalıştay hepimiz için faydalı oldu, bunun yansımasını zamanla bloglarımızda da göreceğimizden eminim. İyi pazarlar…
Ben de aynen inan.. Çok motive edici oldu. Umarım bu tip vesilelerle daha sık görüşebiliriz.