Kabin Memuru Görev Tanımı
Kabin memuru; geçerli sertifikaya sahip, uçuş sırasında yolcu emniyeti ve konforundan kabin amirine karşı sorumlu kabin ekibi üyesidir.
Erkek kabin memurlarına host; bayan kabin memuruna ise hostes denmektedir. Yolcularla uçakta konforlu bir yolculuk geçirmelerini sağlayan ve onlarla yakından ilgilenen uçak personelidir. Bir bakıma bulut manzaralı ofislerde çalışan operasyon memurlarıdırlar.
Kabin Memuru ve Görevleri
Hareket öncesinde kaptan pilotun uyarılarını gerekirse yolculara aktarır. Yolculuk esnasında ve sonrasında uçağın temizlik durumunu kontrol eder. Engelli, yaşlı, çocuk vb özel ilgiye muhtaç kişilerle ilgilenir, acil çıkış kapısı gibi güvenlik noktalarını kontrol eder.
Elbette çoğumuzun bildiği üzere; uçuş öncesinde güvenlik hakkında bilgiler verir, nelerin gerekli olabileceği konusunda uyarılarda bulunur, yiyecek içecek servisi ve bazı uçuşlarda ürün satışları yapar.
Kabin Memurları Bunlardan Rahatsız
→ Parmak şıklatarak çağırılmak.
→ Uyarı ışıkları sönmeden kalkmak.
→ El bagajı yerleştirirken darlıktan şikayet edilmesi.
→ Eşyalarını koyacak yer bulamayan yolcular.
→ Güvenlik uyarıları esnasında konuşanlar.
→ Fazladan yastık ve battaniye istenmesi.
→ Koltuk arkası cebe çöp kutusu muamelesi yapmak.
→ Menü dışında değişik yemek istemek.
→ Kabin ısısında şikayet etmek.
→ Uçakta bulunmayan pahalı içkilerden istemek.
→ Ağır ağır hareket edenler.
→ Rötar yüzünden bağırıp çağıranlar.
→ Yemeği beğenmeyip yere atanlar.
→ Sarhoş olup sapıtanlar.
→ Duty Free’den parfüm vs çalınması.
→ Verilen koltuğu beğenmeyen yolcular.
→ Futbol taraftarı dolu uçuşlar.
→ Ağlayan bebeklerden rahatsız olanlar.
→ Gerek yokken konuşmaya tanışmaya çalışanlar.
2015 yılında Dünya genelinde 35 milyon uçuşun gerçekleştiğini bildiren IATA, bu uçuşların 11 bininde uçak içinde saldırı olduğunu ve yüzde 11’lik agresif yolcu raporu tutulduğunu duyurdu.
Hesaplamakla uğraşmayın; 3.181 uçuştan birinde uçak içi saldırı raporlanmış.
Kabin Memurluğunun Zor Yanları
10 saatlikse mesaileri; başladığı andan itibaren tamamlanana dek bazı uçuşlar hariç neredeyse hiç mola veremezler. Kabin memurunun rutininde öğle arası, çay sigara molası, hava almaya kaçmak, tuvalette dergi okuyayım telefona mesaja bakayım yoktur. 10 saatse 10 saat boyunca tetikle çalışılması gerekir.
Sürekli tebessüm etmek, tüm gün aç kalabilmeyi göze almak ve çoğu zaman atıştırmalıklarla doymaya çalışmak zorundadırlar. Uçağı hazırlamaya gelindiği andan alım başlayana kadar sürekli koşuşturma – sinir harbi – vardır.
Öldürmek parçalamak istedikleri insanların yüzüne güler, aynı kaldırımda yürümeyecekleri – kendilerine cinsel obje gözüyle bakan – tiplere “beyefendi”, “hanımefendi” demek zorunda kalırlar.
İdrar, sperm, kusmuk, dışkı gibi pek çok vücut sıvısı ile uğraşmak temizlemek zorunda kalmaları işlerinin en itici taraflarından.
Sürekli jet-lag durumundadırlar. Normal uyku düzenleri bozulur biyolojik saatleri darmadağın olur. Duygusal ve ailevi ilişkileri sürdürmede zorluk yaşar, özel gün ve bayramları çoğu zaman kaçırırlar. Tirbülanslar ve tehlikeler işin tuzu biberidir.
Tüm işlerini yaparken genellikle ayaktadırlar. Yangın, hastalıklar, kalp krizleri, basınç boşalması, kaza-kırım ve benzeri tehlikeli durumlar için sürekli hazırlıklı olmak gerekir. Özetle sadece anons ve servisten ibaret bir meslek değildir kabin memurluğu.
İtiraflarla dolu farklı bir röportaj için link paylaşalım.
Kabin Memurluğu ve Meslek Hastalıkları
Kulak rahatsızlıkları, radyasyondan dolayı oluşabilen kanser, düzensiz beslenme, kabin havasıyla geçebilen hastalıklar, sürekli yorgunluk, uyku hastalığı (sirkadien, insomnia), tropikal ülke hastalıkları, dekompresyon (kabin basıncı), hastalıkları ile hipoksi, bel-boyun-sırt ağrıları ve tabi ki psikolojik iş stresi yani Mobbing.
Çoğu kabin memuru disk kayması, bel fıtığı, varis benzeri sağlık sorunları yaşar ve hatta ilk çocuğunu düşük yapar.
Bir pet şişe suya kalkıştan önce ve sonra dikkatle sonra bakın! Basınç farkından dolayı yamulduğunu fark edebilirsiniz. Memurların iç organlarının alacağı hasarı tahmin edebilmeniz adına yeterli bir örnektir sanırım.
Kabin Memurluğunun Avantajları
Piyasadaki diğer işlere göre – prim ve harcırah hariç – daha iyi maaşlar aldıkları biliniyor. Yanı sıra; farklı kültürleri tanıma, iletişim ve sosyalleşme imkanları, belli bir süre çalıştıktan sonra terfi alabilmeleri veya idareci olabilme imkanları artılar olarak sayılabilir.
Bana göre; “kazansa da harcayacak vakti bulamamaları” en büyük artıları. Akıllı bir çok host veya hostes çok genç yaşlarında ev ve otomobil sahibi olabiliyor. Bu da kazançları konusunda az çok fikir sahibi olunmasına yeterli bir bilgi olabilir.
Diğer Artılar Nelerdir?
Ev araba alacak kadar, varsa kardeşlerini okutup ailesine maddi destek yapacak ve kendileri de konforlu bir hayatı sürdürebilecek kadar iyi maaş alırlar.
Net maaşları yüksek olmasa da uçağın içindeyken yaptıkları duty free satışları ve fazla mesai ile hatırı sayılır kazançları olur. Kaldıkları bol yıldızlı otellerde, şirket anlaşmaları dahilinde ekstra yemeklerde, içeceklerde masaj ve spa gibi uygulamalarda genelde yüzce 50’ye varan indirimleri vardır, odalarda tek kalırlar.
Kabin amiri olursanız saydığımız bu oranlar daha da yükselir. Ayda 75 saatin üzerinde uçan kabin memuru fazla mesai ücreti alır ki çoğu zaten fazla mesai yapıyor.
İşe giderken ne giyeceğim derdiniz yoktur; ayakkabılarınıza kadar şirket temin eder, hep aynı çanta ve valizle seyahat eder bir çok ülke ve şehir görürsünüz.
Personele ödenen bu yüksek maaş, hayatlarından ve sağlıklarından yaptıkları fedakarlık için, bir bakıma stres ve yıpranma payı olarak ödenir. Host ve hostesler olası bir acil durumda yolcunun hayatını kurtaracak, gerekirse kendi canını hiçe sayacak şekilde eğitim alır.
Kabin Amiri Ne İş Yapar?
Pilotların yemek ve içeceklerini hazırladığından ortalarda pek fazla gözükmez; kabinden, yolcu ve ekibinden sorumludur. Pilota brifing verir, gidilecek ülkeye göre manifesto ve gümrük evraklarını tamamlar, çalınan parfüm ve mini içkileri cebinden tamamlar, satış hesabı yapar.
Kabin amiri, “olası acil durumları düşünerek” ekibini kısa küçük sınavlardan da geçirir; “hangi memurun görevi nedir, uçak tipine göre yangın ve oksijen tüpleri, acil çıkışlar nerededir? yaşanabilecek acil durum senaryoları nelerdir, yangında yahut gövde üzerinde inişte neler yapılır, suya acil inişte kimin görevi nasıldır.” gibi.
Host ve Hosteslere Sorulmaması Gereken Sorular
Yurt içi ve yurt dışı çalışıyor olabilirler – size ne – bu bilginin size ne gibi bir faydası olacak?
Sürekli tatile gidilen, gezilen ve oturularak yapılan bir iş değildir; haliyle bunun ima edilmesin de hoşlanmazlar. Elbette her meslekte olduğu gibi maaşları hakkında bilgi vermeyi de sevmezler. Çok merak ediyorsan, her yıl sürekli alımlar yapılıyor başvurursun.
THY’de Kabin Memuru Olmak
325 uçaktan oluşan dev filosuyla dünyada 304 noktaya uçan THY’de 2018 itibariyle 130’u yabancı olmak üzere 10 bin 500 kabin memuru çalışıyor. Yıl sonu itibariyle rakamın 11 bin 500 olması planlanıyor.
Kabin memuru olmak isteyen bir kişinin, öncelikle belirlenen yaş, boy ve kilo standardında olması gerekiyor. Kriterler erkek ve kadına göre de değişiyor. İngilizce’de belli bir seviyenin üstünde olmasını aranan niteliklerden. Kariyer sayfasından THY ilanlarını takip edebilirsiniz.
31 Mayıs Dünya Kabin Memurları günüdür. Geçmiş ve gelecek günleriniz kutlu olsun. Emniyetli uçuşlar dileriz!
Host olacaktım ben de ama evlenince kariyer değişikliğine gittim. 🙂
10 küsur maaşın olurdu (: Nasip değilmiş. Zor meslek inan.
Kabin memurluğu estetik açıdan bence cool bir meslek. Birçok avantajı olduğu gibi dezavantajları da bir hayli fazla. Birçok ülke yada şehire gitme şansınız var. Ama kabin basıncı, uçak düşmesi, türbülans gibi de birçok sıkıntılı durumlar var. Avantajlarını daha fazla görürsek diğer sıkıntılı durumları da kader olarak adlandırırsak sanırım durumu biraz daha toparlamış oluruz.
Allah kolaylık versin çok zor bir meslek inanın. O kadar insanla uğraşmak, mobbing vs hiç görüldüğü gibi değil. Kazançları gayet iyi ama..