istanbul mezarlık

İstanbul’da Mezar Fiyatları Ev Fiyatlarını Solladı!

Günde 100’ü aşkın defin işleminin yapıldığı İstanbul’da yasal olmamasına rağmen kabristanlarda yeri bulunanların bunları el altından satışa çıkardığına dair haberler, “İstanbul’da Mezar Yeri Sahibi Olmak Ölü Yatırım!” gibi saçma başlıklar ile karşımıza çıkar durur.

Cenazeye dair ufak tefek işler çoğu belediye tarafından ücretsiz yapılsa da mezar yeri almak paralı.

Hele ki evimize semtimize yakın olsun diyorsanız. Bunun için her yıl güncellenen başlı başına müstakil bir yönetmelik bile bulunmakta. 

Belediye Meclisinin 2003 tarihli kararına vurgu yapan yetkililer, “Mezarlar sadece aile fertlerine devredilebilir” diyor. Diğer inanç mensupları için benzer satış tarifeleri var mı bilemiyoruz.

Zincirlikuyu, Ulus, Rumelihisarı (Aşiyan), Abide-i Hürriyet, Nafibaba, Karacaahmet, Çengelköy Yeni Kısım gibi birinci grup popüler mezarlıklarda yer bulabilmek için onbinlerce TL’yi gözden çıkarmak gerekebiliyor. İnternet’in saçma dünyasında “Koç aile mezarlığı bitişiğinde” gibi rezilliklere rastlanabiliyor. 

Cumhurbaşkanları, genel kurmay başkanları, başbakanlar, sanatçılar vs’ler ile komşu olmayı istemek ve ölürken bile hedef baskısı! Dünya malını bırakın, toprak altına heves etmek ne acı! Bu da sanırız Zincirlikuyu Mezarlığı neden popüler sorunuza cevap olmuştur. 

İkinci grup mezarlıklar listesi de paylaşalım o halde, uzun bir listedir ve bu paragrafa hızlıca bir göz atsanız yeter:

Ortaköy, Yeniköy, Feriköy, Kulaksız, Zindanarkası, Hasköy, Sütlüce, Kağıthane Eski, Kağıthane Merkez, Hasdal, Sanayi, Kuruçeşme, Emirgan, İstinye, Sarıyer, Kireçburnu, Atışalanı, Ayvalık, Bağcılar, Bakırköy (Kartaltepe), Bayrampaşa. Beşyüzevler,

Dedeler, Davutağa, Edirnekapı Şehitlik, Esenler Kemer, Esenler Köyiçi, Alibeyköy Eski, Alibeyköy Yeni, Kozlu Eski, Kozlu Yeni, Topkapı Eski,Topkapı Yeni, Eyüp, Güngören, Kazlıçeşme,

Küçükköy, Küçükköyiçi, Merkezefendi, Mısırtarlası, Necatibey, Osmaniye, Sakızağacı Şehitlik, Silivrikapı, Tahirefendi (Çürüklük), Taşlıtarla (Karlıtepe) Tokmaktepe, Topkapı Çamlık,

Topkapı Maltepe, Yedikule, Esenler Yeni, Yeşilpınar, Ambarlı, Avcılar, Bademlik, Büyükhalkalı, Çobançeşme, Kanarya Eski, Kanarya Yeni, Firuzköy, Güneşli, İkitelli, Kirazlı, Kocasinan, Kocasinan Köyiçi, Küçükhalkalı, Sefaköy, Şenlikköy, Tepeüstü, Küçükbakkalköy, Merdivenköy,

Sahrayı Cedit, Kocatepe Eski, Kocatepe Yeni, Aşağı Dudullu,Yukarı Dudullu, Küplüce, Kandilli, Seyitahmet, Çengelköy Eski Kısım, Nakkaştepe, İçerenköy, Bülbülderesi, Çamlıca (Çakaldağ), Küçükyalı, Maltepe, Başıbüyük, Gülsuyu, Kartal, Soğanlık, Yakacık, Ortadağ, Büyükbakkalköy,

Pendik, Tuzla, Koca, Yayalar, Şeyhli Eski, Anadoluhisarı, Çubuklu, Kanlıca, Kavacık, Kemerüstü, Paşabahçe, Şahinkaya, Yuşa ve Gazi Yunus.

Helvacıdede, Çayırbaşı, Rumelikavağı, Kilyos, Ayazağa Yeni, Yahya Efendi, Cebeci, Habipler, Sultançiftliği, Yayla,Yeşil Yayla, Altınşehir, Büyükçekmece Yeni, Kayabaşı Eski, Kayabaşı Yeni, Gülbahçe, Şamlar, Kavaklı Yeni, Gülvadi ve İstiklal ise sondan bir önceki gruba ait kabristan listesi.

İstanbul’un neredeyse her ay kalabalıklaştığı düşünüldüğünde sıhhatli bir liste için bağlı belediyelerin web sayfaları güncel bilgileri alabilmeniz için yardımcı olacaktır. Bir de Suriyeli istilası var elbet.

Her sene Bayburt nüfusu kadar yani ortalama 80 bin kişinin defnedildiği İstanbul’da resmi verilere göre boş kabir yeri sayısı 177 bin 172.

Yani yeni mezarlıklar açılmaz ise cumhuriyetin yüzüncü yılında neredeyse boş mezar kalmayacak. Megakent’te 497’si Müslümanlar 67’si gayrimüslimler için olmak üzere 564 mezarlık bulunuyor.

Doğum verilerine göre İstanbul’da 2017 yılında 231.576 bebek dünyaya gelmiş. Moral vermesi açısından paylaşalım istedim.

İstanbul’da büyüklüğü her yıl artan 12 bin Dönüm Mezarlık Olduğunu Biliyor muydunuz?

Konudan konuya atlaya atlaya gidiyoruz ancak Zincirlikuyu, Karacaahmet, Aşiyan, Çengelköy ve Ulus gibi merkezi konumdaki mezarlıklarda yer bulabilmek neredeyse imkansıza yakın.

Zincirlikuyu Mezarlığında 4 kişilik bir mezar yeri için 2018 itibariyle 650 bin TL gibi bir rakam telaffuz edilmiş. Sadece yamaçlarda ve nadiren yer bulunabilen bu gibi popüler (!) alanlarda nasıl satış yapılıyor, hiç bir fikrimiz yok!

İstanbul’da Ölmek de Gömülmek de Pahalı!

Elimizde 2018’de ait bir belediye liste var. Sıkça belirttiğimiz gibi resmi siteler üzerinden güncel tarifelere ulaşmak mümkün. Sanılanın aksine ciddi bedeller ödemek gerekebiliyor.

İlk grup mezarlıklarda yer olmadığı belirtilse de bazı liste fiyatları gözümüze çarptı. Burada kafa karışıklığı yaşamamanız için tekrarlayalım; “Mezarlarda yer kalmadı” ve “Mezar var ama tarifesi şu” diyen iki görüş mevcut. Bu konuyu sanırız ölene kadar çözemeyeceğiz zaten konunun muhatabı da biz olmayacağız.

Mezar yeri satın almak İslamiyet’e göre caiz midir? → Fıkıh kitaplarımızda; kişinin kendisi için kabir almasında ve kazmasında dinen bir sakınca yoktur. Yer bulma zorluğu söz konusu durumlarda konunun câiz olacağı açıktır.

İstanbul’da Mezarlar Kaç Para?

Birinci grup mezarlıklarda boş yer bedeli 25 bin TL. İkinci grupta 10 bin TL, üçüncü grupta ise 2018 itibariyle 4 bin TL. Son bir mezar yeri daha var sanırız o da İstanbul’un 70 km dışında ve adına 4. Grup denmekte onun da hediyesi 100 TL.

Bu ve benzer fiyatları üst paragrafta paylaştığımız link üzerinden inceleyebilirsiniz. Sinirlerim bozuldu!

Bir bilgi daha paylaşalım: İstanbul ve büyük şehirlerde “mezar bakımı ve temizliği” hizmeti veren şirketler bulunmakta! Yurt dışında veya daha uzakta yaşayanlar için kabirler temizleniyor, çiçeklendiriliyor ve fotoğraflanıyor. Ücret karşılığında elbet! Atlamayalım; makul fiyatlara mezar yeri arayanlar belediyelerin kendilerine gösterdiği yerleri kabul etmek zorunda kalıyor. Bu gibi yerlerin de dağ başında olacağını belirtmekte yarar var.

Hiç uzatmayalım; kefeni, temizliği, mezarı, hocası, alması götürmesi & gömmesi, gelenlerin taşınması, mevliti ve benzer kalemler için bir kenarınızda 1.000 dolar para olmalı.

Ölüyken de diriyken de parayı severim diyenlerdenseniz İstanbul Kilyos’daki kimsesizler mezarlığını vasiyet edebilirsiniz. Nakil, gasil, kefenleme, mezar tahtası, defin belediye tarafından ücretsiz olarak yapılıyor. Şehir dışına nakillerde de ücret alınmamakta. Karada ölenler için kefen parası dedikleri buymuş demek!

Cenazenin evinden alınarak yıkanması, namazının kıldırılması, defnedileceği mezarlığa nakledilmesi, gömüleceği mekanın hazırlanması ve defin işleminin tüm işlemleri için ALO 153’ü ya da ALO 188’i arayarak bilgi alabilirsiniz.

Ani bir vefat halinde ki çoğu ölüm zaten ani oluyor, kişiye kabir bulmak zaten acı içindeki yakınları için zulüm olabilmekte, çoğu zaman parayı pulu düşünmüyoruz. Bu sebeple defin işlemlerinin baştan sona detaylı bir mali boyutu bulunmakta.

Baştan sona okuduysanız bu işlerin ne kadar çetrefilli olduğunu fark etmişsinizdir. Neden dolar hesabı yazdığımızı merak edenlere de izah edelim; “kabir yaptırmak hiç değilse bir mezar taşı diktirmek” isterseniz senelik belediye izinleri (mezar inşaat ruhsatı) kabaca bu kadar tutmakta.

Çevrelenmeyen kabirlere bir müddet sonra el konulduğu ve satıldığı görülebiliyor bu sebeple mezarla sahip çıkmak önemli. TL’nin değer kaybettiğini de ekleyelim.

Yaşlandığınızda hem bu gibi işlerle uğraşacak enerjinizin azalacağı hem de moralinizin bozulacağı düşünüldüğünde genç yaşlarda mezar yeri almak uygun bir davranış olacaktır. Tabi kime göre genç ve neye göre?

Ölümün ne zaman kapıyı çalacağını nereden bilelim? Mezarlık yeri alacaksanız bütçeniz elveriyorsa 4 kişilik alınması uygun olur. Mezarlık tapusu da mutlaka iyi muhafaza edilmeli.

“Beleş mezar bulsan içine gireceksin” diye boşuna söylememiş büyükler.

Faydalı Kaynaklar:

Oyun bitince şah da piyon da aynı kutuya konur. → İtalyan Atasözü

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

3 Yorum

  1. Ankara’da da pahalı diyorlar !
    Nene ve dedemizin üstüne yatarız diye planlarımız var :))
    Tabiii Allah gecinden versin
    sen ölmeye gör gömecek mezar da bulunur değil mi ama
    Sevgiler

    (Röportaj teklifine ok diyorum . ne zaman istersen fatmaerdem@yahoo.com‘a sorularını gönderebilirsin)

    • Sevgili Fatma; onu da bizden sonrakiler düşünsün değil mi?? :))

      İnsanlar sıkıntılı zamanlarında kayıplarını acılarını düşünmekten üçe beşe bakmıyor ve ciddi suistimaller söz konusu.. Düşünsene yaşarken binbir stres-acı-sıkıntı ölünce de bitmiyor.

      Evlenirken nasıl peşinden koşuyorlar zarf da zarf diye; yok makas kesmiyor vs.. Koca koca insanlar utanmıyor da. Ölünce de yok mermere para ver, kazana ver, dua okuyana kabir yerine ver. Ver de ver.. Taziye evine çağırırsın bunlar orada bile ayranın soğuğunu ister, ikinci tabağı kovalar.. Ben gireydim o kabre dedirtir.

      Tevekkeli “kefen parası” diye bir hesap var da imdadımıza koşacak. Ha bende var mı yok.. Biriktirir miyim. Şimdi hayatımızın feng şui’sini bozmayalım – dilimizle çağırmayalım..

      Röportaja Ok demene o kadar sevindim ki.. En kısa sürede tüm yaratıcılığımızla sanki yanındaymışcasına hazırlayacağız.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*