blog açmak

İnternet Sitesi Kurmanın Maliyeti ve Masrafları

Bir internet sitesi ya da daha sade haliyle bir blog’u hayata geçirme fikrine sahipseniz, sorularınızdan ilki bu işinin maliyetinin ne olacağıdır.

Gerçekten ister kişisel ister kurumsal olsun, bir web sitesi kurmanın maliyeti nedir? Bu maliyet ne kadar artabilir veya cüzdanı ne kadar zorlamak gerekir?

En net haliyle şu şekilde cevap vermek mümkündür: “ne amaçla kullanılacaksa maliyeti ona göre değişiklik gösterir; senelik 400 TL’de olabilir çok çok üstü de.”

Bu dersimizde özellikle WordPress özelinden ilerlemeyi uygun gördük zira asgari teknik bilgiyle yoğun koşuşturmacalar içine girecekseniz ondan iyisi yoktur ve bir uzman gibi sitenizi sıfırdan oluşturabilirsiniz.

Eğer teknik bilginiz kısıtlıysa WordPress yerine hazır site oluşturucu blog ağlarından (Blogger, WordPress.com, Weebly) faydalanmanızı, “tıkla kur” şablonlarına bir göz atmanızı tavsiye edebiliriz.

İhtiyaçlarınıza bağlı olarak maliyetleri aşağı yukarı hesaplayabilirsiniz. Dolayısıyla masraflarda sabit rakamlar vermek yerine yaklaşık değerle ilerlemek daha uygun olacaktır.

Sorularınız olursa lütfen bizimle yorum kısmı üzerinden iletişime geçin, memnuniyetle yardımcı olacağımıza emin olabilirsiniz.

Sürekli Bahsettiğimiz WordPress’in Yüklenmesi ve Gerekli Ayarlar

WordPress’in yüklenmesi ve ayarlanması uzman bir kişi için dakikalar içinde halledilebilecek bir konuyken hevesliler için 1-2 saati geçmeyecek bir konudur.

İyi bir barındırma yani hosting hizmeti veren firma bulmak, sabit bilgisayarınız üzerinden FTP bağlantısını sağlamak, WordPress’i yüklemek ve yine sahip olduğunuz esasen “olmanız gereken” alan adıyla bağlantısını sağlamak gibi adımlar yer alır.

Bir çok kurumsal hosting firması saydığımız bu işlemleri sizin için sür’atli bir şekilde yapabilir veya bu konuda size seve seve yardımcı olur.

Her zaman şunu savunurum: “Televizyonunuzda kanal listenizi ayarlayabiliyor, akıllı cihazınıza uygulama indirip kullanabiliyorsanız WordPress’i de kolayca kurabilirsiniz. Gözünüz korkmasın!

Barındırma Hizmeti Bedeli: 20 TL – 189 TL

WP vs dosyalarımızı yüklemek için 1 yıllığına bir ev kiralayalım! En kaba haliyle hosting nedir sorusunu bu şekilde cevaplandırabiliriz.

WordPress sitesinin barınacağı sunucudan faydalanmanızı sağlayacak hizmet yıllık 250 TL-1.400 TL arasında bir bedele sahiptir.

Bu rakamları; sürekli tavsiye ettiğim Güzel Hosting firmasından almaktayım. İlk günlerde barındırma hizmeti için yıllık 300 TL ödemeyi kabul edip ilerleyen zamanlarda ihtiyaçlara bağlı olarak paketinizi yükseltmeyi planlayabilirsiniz.

Türkiye lokasyon WordPress web hosting paketlerini tercih ederseniz kurulum sizin yerinize dakikalar içinde yapılacak ve sonrasında ilgilenmeniz gereken tek şey siteniz olacak. Sitenizi barındırdığınız sunucu artık ihtiyaçlarınızı karşılamazsa VPS satın almayı düşünebilirsiniz.

Bir de Alan Adı Konusu Var: 150 TL – 300 TL

Sitenizi sanal dünyaya tanıtan kapınız, aynı zamanda marka isminiz alan adını seçerken dikkat etmeniz gereken bazı unsurlar bulunmaktadır.

Örneğin sık karşımıza çıkan “.com” farklı bir fiyata sahipken “.biz” zaman zaman daha hesaplı olabiliyor. “.co-.in-.mn” gibi farklı uzantılar tercih etmek isterseniz fiyatlar yine farklılaşabiliyor. Hatta “.blog” uzantısı bile var.

Alan adı bedeli için yıllık 40 TL’yi aşmayacak bir bütçe ayırabiliriz. Son olarak şunu da ifade edelim; uzun soluklu bir proje düşünüyorsanız ve bu işten sıkılmayacaksanız, alan adınızı tek yıllık almak yerine maksimum süre olan 5 yıllık almanızı tavsiye ederiz.

Süreli alımlar yine daha hesaplı olabiliyor üstelik optimizasyon açısından son derece faydalı. (5 yıl – 210 TL)

Alan adı ve hosting hizmetinizi Güzel Hosting’den alırsanız, sizin için WP’de kurarlar ve dakikalar içinde siteniz hazır olur. Sonrasında dilediğiniz gibi özgünleştirebilir kafanızdaki projeleri hayata geçirmeye başlayabilirsiniz.

WordPress Kullanmayı Öğrenme Bedeli: 0 TL

Bu işlere meraklı kişilerin 1-2 gün içinde WordPress kurulumunun temel bilgilerini öğrenebileceğine inanıyorum. Dolayısıyla YouTube üzerindeki kaliteli kanallardan dersleri takip ederek gerekli notları alabilir, aklınıza takılanları bize sorabilirsiniz. Bir adım öteye geçerek profesyonelleşmek isteyen arkadaşlar yine kurumsal kurslar üzerinden eğitimlerini tamamlayabilir.

Sitemizin Tasarımını Belirleyelim: 0 TL – 10.000 TL

Yemek tarifleri veya bir gezi sitesi oluşturmayı planlıyorsanız seçeneğinizin bol olduğu ücretsiz temalardan yararlanabilir veya ücretli bir tema yaptırabilirsiniz. Özel bir tasarım yaptırmak isterseniz cebinizden bir miktar para çıkabilir. Bu işe yeni başlıyorum diyenlerdenseniz tema için para harcamanızı tavsiye etmem.

WordPress Eklentileri Nedir?

WordPress eklentileri, sitenizin hızını zaman zaman da işlevini artıran kod bütünüdür. Bazı eklentiler tamamen ücretsizdir ancak premium seçenekler de karşımıza çıkabilir.

Ekstra özelliklere sahip olanlar Premium eklentileridir ve fiyatları değişkenlik gösterir. Sade bir blog veya web sitesi için eklentilere para ödemek ilk etapta çok da gerekli değildir.

Misal bir anket yapmak istiyorsanız bir eklenti kurmanız gerekir ki çoğu anket eklentisi ücretsizdir, e-ticaret sitelerinin bazı eklentileri ise ücretli olabilmektedir. Keyfe keder ancak sitenizin ziyaretçi sayısı ve dolayısıyla trafiği arttıkça mutlaka değerlendirmeniz gereken bir konu.

Logo ve Görsel Kimlik Önemlidir!

Hosting firmasına karar verdiniz, alan adınızı da aldınız hatta başarıyla ve sorunsuzca WordPress’i bile yüklediniz tebrikler!

Sona yaklaştınız ancak işiniz bitmedi! Logo, özel sayfalar veya arka plan görsellerinizi kendiniz yapabileceğiniz gibi ücret mukabili yaptırabilirsiniz.

Profesyonel çalışmalar yaptırmak isterseniz kesenin ağzını açmanız gerekebilir. “Free Logo Maker & Logo Design” web aramaları “yine” bir para harcamanızı sağlar ancak makul bedellerle logonuzu oluşturabilirsiniz. İşletme sahibiyseniz bir logonuzun olması son derece önemlidir.

Logo da hazırsa tebrikler! Artık sitenizi tamamladığınızı söyleyebiliriz. Yavaş yavaş içeriğinizi doldurmaya başlayabilirsiniz. Eğer kişisel bir blog düşünüyorsanız masrafları minimumda tutmak yeterlidir.

Profesyonel bir site açmayı düşünenler ise yol haritasını tam olarak netleştirmeden adımlarını atmamalı. Bir kişisel blog için yıllık minimum maliyetin 60 TL’yi aşmayacağını söyleyebilirim.

Bonus Bilgi – Emek Şart!

2022 itibariyle cebinizden çıkacak senelik tutar 400-500 TL arasında olacaktır! İki kişinin bir akşam yemeği parası kadar bile değil!

Bu siteyi sadece bir yıl içinde çok iyi yerlere getirebileceğiniz gibi unutup çöp oluşuna seyirci de kalabilirsiniz. Halihazırda yoğun trafik almasına rağmen sitemiz gorkemcan.com’un yıllık masrafları emin olun böylesine bir çerez parasıdır!

Şu içerik ve yazılım adımlarını takip etmeniz ilk yıl epey bir yol almanız için yeterlidir; yeteri kadar motive olacağın uygun anı bekle → konunu belirle → alan adını ve en uygun uzantıyı seç → hosting hizmetini araştır → WordPress’i hatasız bir şekilde kur ya da çalıştığın firmaya kurdur → aklına takılabilecek tüm sorular için R10‘a üye ol → web siteni hayata geçirmeden önce minimum 20 yazı hazırla ve bunları günlere yayarak zamanla → “Hakkımızda, Biz Kimiz, İletişim” vb sabit sayfalarını ihmal etme → imla ve yazım kurallarına her zaman dikkat et → etkileşimde kal ve benzer site ve blogları takip et → çok kısa yazma ancak paylaşımların çok da uzun olmasın → özgün ve benzersiz olmaya dikkat et!

Web sitemizi beğendiniz mi? Tüm bu detaylı işlerle uğraşmak istemiyorsan kurulum için teklif alabilir, gorkemcan.com’a benzer “anahtar teslim” bir web sitesine sahip olabilirsin! → info@gorkemcan.com

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

  1. Blogger ile cebinizden hiç para çıkmadan harika işler yapabileceğinizi ve bir Google hizmeti kullanacağınızı hatırlatmak isterim. Blogger kullanın! 😀

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*