Home Ofis Çalışma – Salgın harici zamanlarda da denenebilecek elverişli ve yeni nesil bir çalışma yöntemi olan evden çalışma yani “home office” şirket ve çalışan bazında nasıl hayata geçirilebilir, kimler için uygundur, mali olarak avantajlı mıdır sorularına cevaplar arayacağız;
Kol gücüyle çalışmayan bir beyaz yaka için evden çalışmanın faydaları kabaca 3 ana başlıkta özetlenebilir.
Uzaktan çalışanların daha mutlu olduğu tezinden hareketle “sağlık”, trafikte vakit kaybedilmeyeceği için “zaman” ve yol ve yemek paralarından tasarruf edildiği için “para” esnek çalışma modelinin avantajları olarak öne çıkıyor ancak çalışan işveren bazında dezavantajlar da mevcut.
Evde oluşunuzdan cesaret alan yakın ya da arkadaşlarınız yüzünden bir çok angarya işle uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Çocukları okuldan almak, köpeği gezdirmek, çamaşırla ütüyle uğraşmak hatta yemeği hazırlamak “nasıl olsa evdesin, ne kadar vaktini alabilir ki” denilerek sizden istenebilecek işlerden bir kaçı. Tüm bu senaryolar yaşanmasa bile iş disiplininden uzak kişilerin rehavete kapılması, kadınların çocuk bakımıyla meşgul olarak ev kadını kanalına geçmesi de mümkün.
Kimler için Uygun?
Uzaktan çalışma pratiği, telefon ya da dijital araçlar üzerinden yapılan ve müşteri ile yüz yüze iletişim gerektirmeyen her şirket için aşağı yukarı uygundur.
Keza bilişim sektöründe gruplandırabileceğimiz tüm freelance görevler; gazetecilik, yazarlık, grafik tasarım çalışmaları, editörlük, metin yazarlığı ve yazılım işleri uzakta da olsalar gerekli şartlar oluşturulduktan sonra gayet güzel verim alınabilecek alanlardır. Veri analistleri, mimarlar ve çevirmenler bu yeni çalışma yöntemi ile ilişkilendirebileceğimiz sektörler.
Çalışanları Nasıl Kontrol Edebiliriz?
Dijital Dünyada bir çok iş takip uygulaması mevcut. Severek kullandığım Asana’nın yanı sıra Bitrix, Trello ve Jira multitasking adına işinizi fazlasıyla görecektir. Slack ve Skype’da görsel ve yazılı iletişim adına mutlaka denenmeli.
Tüm bu faydalı arayüzler, senkronize takip imkanı sunduğu için tüm çalışma adımları ilgili ekiplerin denetimi altında olacak. Hem işverenler için hem de çalışanlar için avantajlı. Tüm bu yazılımlarının kabaca mantığı görevleri; “yapılacaklar”, “şu an yapılıyor” ve “yapıldı” gruplarında toparlaması.
Home Ofis Çalışma: Nasıl İletişim Kuracağız?
Çalışanlarınızın çevrimiçi olup olmadığını görebileceğiniz ve iletişimi kayıt altına alabileceğiniz Slack’in yanı sıra en stabil araç olan Skype şirketlerin iletişim ve toplantılar adına tercih ettiği programlardan. Hatta bir profesyonelden destek almanıza gerek kalmadan Slack’i Asana ve Trello ile entegre edebilir ve görevler oluşturarak kişileri atayabilirsiniz. Müşterilerden gelebilecek talebe göre; Facebook’un Messenger’ını ve Apple’ın FaceTime’ını da atlamamak gerek.
Home Ofis Çalışma için Gerekli Ortamı Oluşturmak
Belirlenecek standart home ofis çalışma saatlerine ve prensiplerine ek olarak; hızlı bir internet bağlantısı, olası kesintilere karşı mobil internet desteği, bulut yedekleme çözümleri, yazıcı ve diğer donanımların temini, sabit telefon ve ferah bir çalışma ortamı konforlu bir alan oluşturmak adına ilk akla gelenlerden.
İşveren olarak “Home Office” tercihiniz çalışanlara değerli olduklarını ve onlara güvendiğinizi gösterir, bu da motivasyonu, refahı ve üretkenliği geliştirebilir. Çalışanların en azından haftada 1 gün evden çalışmasına izin verilerek bu yeni durum test edilebilir. Problemler belirlenip giderildikten sonra sürenin yavaş yavaş artırılması mümkündür.
Merhaba, biz de Socialhunters olarak evden çalışmanın keyfini ve rahatlığını sürdürüyoruz. İnsanların dijitale adapte olabilmesi kadar güzel bir şey yok. Socialhunters, bir İnstagram tabanlı veri analiz uygulamasıdır. Kimlerin sizi hikayesinden gizlediğini görebilir, anonim hikaye izleyebilir ve daha bir çok özelliği kullanabilirsiniz.
Yardımcı olabildiysek ne mutlu. Bol kazançlar dilerim.