Bir kafa dağıtma ve sosyalleşme aracı olan blog’ları kamuya açık çoğunlukla ücretsiz internet günlükleri olarak özetlemek mümkün.
Teknoloji, Seyahat, Sinema ve Film, Alışveriş, Otomobil, Kültür Sanat, Yemek veya Kişisel Deneyim blogu olduğunu iddia eden yerli ve yabanca yüzbinlerce web sitesi bulunmakta.
Sizler için; hangi konuda blog açmalıyım sorunuza cevap olabilecek bazı bilgileri paylaşmak isteriz.
Özgün Yazı & Özgün Görsel
Derin kod bilgisine sahip olmasak da; sade ve mobil uyumluluğu yüksek bir görsel temas seçerek ilk adımı atabiliriz.
Açılır uyarı pencereleri pop-up’lar, gözü yoran reklam kodları, “bizi takip edin” ifadeleri mizanpajı özgün olmak bir yana ziyaretçilerinizin saniyeler içinde sayfanızı terk etmesine neden olabilir!
Kısa süre içinde “neden kimse okumuyor – neden bloguma kimse gelmiyor” diyerek yazmayı bırakabilirsiniz. Bir konu belirlediyseniz ve bu rica ediyorum teknoloji blogu olmasın, alakalı diğer popüler paylaşımlara göz atabilirsiniz.
İlgi alanlarını belirle → Rakip analizi yap – hedef kitleni yani okuyucularını tanı → bilmediğin konularda yazmak için kendini zorlama → blog yazmak için zaman ayır → özgün ol ve kimsenin içeriğini izni olmadan kullanma → kaynak belirt, link vermekten çekinme → blog açmadan önce içeriklerini ve görsellerini hazırla → kendine karşı acımasız → ve son olarak: “sabırlı ol, sevdiğin konuları seç ve bu işi mali kaygılarla veya popüler olmak için yapma.”
Youtube karşısında gerileyen bloglar okumayı sevmeyişimizin en net örneği, konu belirleyerek çatı oluşturma elbette mühim ancak sadık ziyaretçiler kazanmak her şeyden önemlisi.
Dolayısıyla zaten Türkçe içerikler üreterek son derece kısıtlı bir Dünyaya hitap ederken bir yandan da bu son derece önemli okuma tembelliğimiz ile mücadele etmeliyiz.
Yapılan Hatalar Nelerdir?
Seçtiğiniz başlık hakkında halihazırda binlerce örneği olan bir yazıyı “bir kez de ben yazayım” diyerek harmanlamak (re-write) en sık yapılan yanlışlardan.
Bu şekildeki kalıplarla kısa ya da uzun vadede bir yere varmanız imkansızdır. Bir röportaj yapmadıysanız, tamamen özgün farklı bir bakış açısına sahip değilseniz, en önemlisi eğlenceli ve bilgilendirici bir paylaşıma sahip olunmayacaksa böyle bir yol haritasından uzak durulmalı. Optimize edilmemiş seyrek güncellenen siteler bir süre sonra ölü sayfalara dönüşmekte.
İlk Blog Yazısı Nasıl Olmalı?
Okuyucu ile bu ilk temas noktasınızda kendinizi ve serüveninizi öne çıkarabilirsiniz. Resmi ifadelerden uzak durmalı ancak gevşek ve kendinizi öven bir rahatlıkla da hitap etmemelisiniz.
Türkçeye ve imla kurallarına dikkat etmek, davetkar olmak önemlidir. Bir hiciv üstadı değilseniz “Han Duvarları” uzunluğunda yazmanıza gerek yok!
Eğlenceli ve samimi bir kaç paragraf sizi anlatmaya yetecektir. Bu web sitesinin sahibi kimdir; eğitimi, uzmanlıkları ve hobileri nelerdir? Amacı nedir ve okuyucuya neler katabilir? İlk blog yazınızı ne kadar özenli oluşturursanız emin olun sonrakilerde ilki gibi olur.
Eleştir ve Geliş!
Anlık magazin figürü, Dünyaca ünlü sporcu veya koca ayağı ilk fotoğraflayan kişi olmadığınız müddetçe kimse sizin ne yaptığınızla ve dolayısıyla blogunuzla ilgilenmeyecektir.
Özgün olmak önemli olsa da katma değer sunabilmek her şeyin önüne geçiyor. Blogger ve WordPress gibi popüler arayüzler kullanarak kısa süre içinde bir blog sahibi olabilirsiniz. Var olanı daha iyi anlatabilirim diyorsanız “tekralama” metodu denenebilir.
Sayfanı Köpürt!
- Röportajlar yap.
- Film-dizi, kitap veya ürün incele.
- Takipçilerine küçük hediyeler vermekten çekinme.
- Kişisel bir sırrını söyle veya seyahat deneyimini paylaş.
- TOP 100 listeler hazırla!
- Avantajlar & Dezavantajlar listeleri dikkat çekicidir.
- Yapılacaklar ya da yapılması gerekenler listeleri de iyidir.
- Favori blog yazarınızın paylaşımına yer ver.
- Blogunuzun geliri veya trafik durumunu paylaş!
- Öğretici ve kapsamlı listeler hazırla!
- Takipçilerinle iletişim kur.
- Gelecek planların, hedeflerin neler?
- Okuyucularına cesaret ver.
- Arkadaşlarından sizler için bir şeyler yazmasını iste.
- Eğlenceli ses, video ve grafik dosyalar paylaş.
- Sektöründeki bir konuyu analiz et.
- Yazı dizileri paylaşarak etkileşimi artır, merak uyandır!
- Ölmeden önce yapılacak listesi paylaşabilirsin.
Blog Konusu Belirlemek
Teknoloji Blogu
Ne yazık ki çoğumuzun ilk aklına gelen “teknoloji blogu” açmak oluyor. Jet hızıyla sıkılacağınızdan emin olabilirsiniz. Bu işleri yapan çok büyük yapılar var ve sizin aralarından sıyrılıp kısa veya orta vadede bir yerlere gelebilmeniz imksansız. Lütfen tamamen orijinal fikirleriniz yoksa böyle bir web sitesi oluşturmayın. Emeğinize yazık.
Seyahat / Gezi Blogu
Seyahat ve gezi blogu veya sitesi oluşturarak akıcı bir kalemin de etkisiyle orta vadede başarı mümkün. Artık başarıdan kastınız mali yeterlilik mi tanınmak mı orası size kalmış.
Biraz tuzlu bir hobi zira gezip görmeniz, gerekiyorsa röportajlar yapmanız kaliteli görseller ve videolar bulabilmeniz ayrıntılarla bizi sıkmamanız gerekiyor. Tokat’ta yaşayan genç ve hevesli bir arkaşımız da yöresel zenginliklerini elbet paylaşabilir. Adına seyahat ve gezi blogu denmese de.
Sinema / Film Blogu
Tüm içerik üretim konularında “özgünlük”, tekrar düştüğümüz bir ifade ancak sinema ve film konularında yoğunlaşacak arkadaşların Albert Camus kadar olmasa da hiç değilse yağ gibi akan bir kalemle bizleri karşılaması gerekiyor.
Blog yazarak Pulitzer alan var mı bilemiyorum ve muhtemelen siz de alamayacaksınız – eğlenceli ve akıcı olun yeter. Özellikle İletişim Fakültesi öğrenciler buradan ekmek yiyebilir. Tez zamanı gelince de muazzam bir arşiviniz olur. Hatta tez olarak sunun..
Alış-Veriş Blogu
Marketlere gidin, pazarları gezin, pazarcılarla röportajlar yapın, “50 TL ile alışverişe gittik havamızı aldık” yazın, takas ile bir şeyler almayı deneyin… Bakın klavyeden elimi çekmeden yazınca bile ne çok garip fikir aklımıza geliyor.
Alış ve Veriş Blogları kadınlar kadar erkekleri de çeker. Hedef belirlemeyin. Hedefiniz WiFi bağlantısına sahip internete girebilen herkes olsun.
Otomobil Blogu
Otomobil blogları ne yazık ki YouTube’a yenildi. Esasen genel olarak bloglar YouTube’a yenildi. Sekizsilindir gibi kaliteli vlog’lar karşısında tuğla gibi birbirinin benzerlerini paylaşan arkadaşların pek şansı olmuyor.
Yine de karbüratörcü, kaportacı, usta, boyacı, tamirci ve benzer “bizden” ağabeylere ulaşarak onlardan fikir alabilir bizimle paylaşabilirsiniz. Klasik araçlar, Hibrid Araçlar hatta uçan araçlar bile konunuz olabilir.
Kültür – Sanat Blogu
Kitlenizin sizi çatır çatır doğramaya hazır canavarlar olduğu düşünüldüğünde kültür sanat blogu oluşturabilmek için edebi bir altyapınızın olması şart.
Bunun yanı sıra fularlı olmanız; tiyatro, sinema, sahne sanatları ne varsa ilgi alanınıza girmesi şart. Bu konuda derin bir eksikliğimiz söz konusu. Şaka bir tarafa sürekli takip etmek eşittir kaliteli bir kültür sanat blogu.
Spor Blogu
Spor-futbol algısını yıkabilecek bir web sitesi kurgulayarak işe başlayabilirsiniz. Kaliteli bir kaleminiz varsa, ofsaytı başarıyla anlatabilmekten fazlasına sahipseniz yine de spor blogu düşünülebilir.
Blog diyerek minimize etmeyin, yazmak bir ekip eşidir ve güvendiğiniz kim varsa yanınıza almaktan çekinmeyin. Spor haberleri hızlı bayatlar ve bu konu da dikkatli olmanız gereken bir husus.
Yemek Blogu
Kadınlar, canım kadınlarımız! İşte en sevdiğim başlık! O kadar derin bir alan ki. Dünya mutfağı mı, Türk yemekleri mi, “sadece acılı soslar” mı ne yazacağınıza dikkatli karar verin ve atılın gitsin.
Yaktığınız yemeği dahi paylaşın. Annelere gidin, yaşlılara gidin, esnaf lokantalarını gezin bir kamyon içerik arasında boğulun ve özgünleşin. Yemek blogları kadınların alanı gibi dursa da erkekler de bu başlıkta mutlu olabilir.
Blog Fikri ve Öneriler
Yemek blogu yerine “şeker hastaları için özel tarifler & glutensiz tarifler” yayınlayabilirsiniz; farklı ülkelerdeki yaşam koşullarına değinmek, hayalet avcılığı, komplo teorileri veya mistik konular, iletişim kurma teknikleri – evlilik ve ilişki sırları, minimal yaşam ipuçları veya ev yapımı ürünler konularında daha doğrusu başlıklarında kendinizi geliştirebilirsiniz.
Bir konusu olan bloglar genel içerikli web sitelerine göre her konuda daha iyi performans sunmaktadır. Hobilere sahip olanlar bilgi sahibi oldukları düşünüldüğü için rakiplerine karşı her zaman avantajlıdır.
Bonus Teklif:
Odaklanmak ve sadece içerik üretmek istiyorum, teknik işlerden pek anlamıyorum diyenlerdenseniz “Anahtar Teslim Blog Kurulum” ücretimiz 3.000 TL’dir.
Bu şekilde tasarım, temel ayarlar ve optimizasyon işleri ile uğraşmayacaksınız. İlginizi çekerse iletişim formumuz veya reklam [at] gorkemcan.com e-posta adresimiz üzerinden ilerleyebiliriz. Detayları da paylaşmak isterim:
Bir alan adı ve hosting yani barındırma hizmeti almanız gerekmektedir. Link üzerinden fiyatları inceleyebilirsiniz. → Google kaydı → Google Analytics ücretsiz performans analizi servisi → İletişim & Hakkımızda gibi sabit sayfaların oluşturulması → SEO yani arama motoru optimizasyon ayarları → Gerekli eklentilerin kurulması ödeyeceğiniz bedele dahildir. → Blogunuzu 3 iş günü içinde teslim etmeyi taahhüt ediyoruz.
Faydalı Olabilecek Kaynaklar:
Gerçekten güzel bir yazı olmuş ben kesinlikle bilginizin olmadığı konularda blog açmamanızı tavsiye ederim. Bir süre sonra sıkılabiliyorsunuz ve hevesiniz kaçıyor. Ne yaparsanız yapın sevdiğiniz konularda yapın yani.
Sevgili Mustafa; bu işi ne yazık ki para kazanmak ve popüler olmak için yapmak önümüze çıkan en büyük engellerden. Zevk aldığınız konular mutlaka vardır. Buralara ağırlık verirsek orta vadede başarı kendiliğinden gelecektir.