tiraj nedir

Gazete Tirajları ve Atlanan Gerçekler

Söğüt gölgesinden bir tık pahalı kıraathanelerimiz, az parayla çok vakit geçirilen eşsiz mekanlarımızdan. 

Resmi 2004 verilerine göre 123 bin 659 olan kahvehane sayımızı 2017’de 600 bine ulaştıranlar var. Devasa bir sayı. Neredeyse 100 kişiye bir kıraathane düşüyor. Kaba bir hesapla 1.5 milyon gazeteyi sadece bu yoldan satabiliriz dersek iddialı olmayız sanırım.

Müşterileri için rutin olarak toplu gazete alan; hastane-meyhane-otel-konaklama tesisi-lokal-kuaför vb yerleri rakamlara dahil etmiyoruz bile. Bir de havayolu ve otobüs şirketleri var tabi. Mevzuata göre bir kıraathanenin, sevenleri için günlük 3-5 gazete alması gerekiyormuş.

Tiraj Nedir?

06-12 Mart 2017 haftası tiraj tablosuna göre satılan 3.205.238 gazeteyi yerel basınla düze tamamlayalım desek bile “okumadığımız” gerçeği değişmiyor. Rakamlarla ilerleyelim, dağılmadan da toparlayalım…

Milliyet’in 2013 senesine yansıyan gerçek bayii satışı 90 binlerdeyken dağıtım şirketinde paylaşılan rakam ise 180 bin.

Demek ki 85 bin gazete toplu halde dağıtım şirketlerinden alınıyor. Ya gazetelerin şirketi satın alıp dağıtıyor ya da gazetenin bağlantılı olduğu yandaş belediye-kurum vs’ler alıyor ve parasız dağıtıyor. Milliyet özelinden kurtulursak, diğer medya kuruluşlarında da durum hemen hemen aynı.

1700’lerde 500 bin tirajlı gazeteler olduğunu biliyor muydunuz?

2017’nin Mart rakamlarına göre en kral gazete 300 bin satıyor. Satılıyor denemez de bir şekilde el değiştiriyor diyelim. Para verip almak yerine mobil üzerinden akıllı cihazlarla “para vermeden” takibimiz de işin cilası. 

“Gazeteler satış rakamlarını şeffaf bir biçimde bizlerle paylaşsın. Avrupa’dakine benzer bir şekilde bağımsız bir tiraj denetimi olsun” talebi farklı kanallarda çokça dile getirilmesine rağmen halen karşılığını bulamadı.

Bayi, sponsor, abone detayları ile bedava dağıtımlarının ortaya çıkmasından çekiniliyor görünen o ki… Özetle biz diyoruz ki; “Bayiye gidip parasıyla talep eden okurla, bedavacı okur, reklam verenlerin gözünde birbirinden tam olarak ayrılsın.”

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

3 Yorum

  1. İnternetten sonra en büyük gazetelerde bile tiraj falan kalmadı. Ama kitap okumak gibi gazeteyi de kahvaltıda çay içerken, şöyle bir silkeleyip okumak gibisi yoktur. Tabi doğru dürüst gazeteleri… Yazınız için teşekkürler!

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*