evlilik maliyeti, evlilik kaç para, evlenmek kaç para

Evliliğe Hazır mıyım Testi

Finansal olarak evliliğe hazırlanmak ve bu yeni hayata sorunsuz başlayabilmek için mali disiplin ve elbette düzenli birikim şart.

Bir bütçe planı dahilinde hareket etmek isteyenlerin kolayca kullanabileceği “Google Düğün Planlayıcı”; tüm gider kalemlerini atlamadan takip etmemizi sağlayacak son derece başarılı ve sade bir arayüzü ücretsiz olarak bizlere sunuyor. Bu sayede bütçenin üzerine çıkıldığında nelerin kısılabileceği kolayca öngörülebilir ve istişare edilebilir.

Evlilik Kredisi Kullanmak

Kenara para koymak, yeterli gelmese bile yükü hafifletebilir. Bu kritik eşiği kısa vadeli ‘borçlanma’ yoluyla geçmeyi planlıyorsanız bankaların düşük faizle sunduğu evlilik kredilerini değerlendirebilirsiniz.

Öngörülemeyen giderlerin minimal düğün planlayıcılarını dahi zor durumda bıraktığı düşünüldüğünde kredilere başvurmak kaçınılmaz oluyor.

Evlenenlere Devlet Desteği

Türk vatandaşı olup, 27 yaşından önce ilk evliliğini yapacak olanlar çeyiz hesabı uygulamasından yararlanabiliyor. Süre sonunda yatırılan tutarının yüzde 10’u, 15’i veya 20’si kadar ‘devlet katkısı’ almak mümkün.

Yaş kriteri düşünüldüğünde 5 yıl sistemden çıkmamayı planlayan bir kişinin 20’li yaşlarda plana dahil olması gerekiyor ki günümüz şartlarında hele ki iş bulma stresi düşünüldüğünde yeni mezunların pek de akıllarına gelmeyecek bir alternatif olacak. Ya da bir başka soru: “Ya ben 27 yaşından önce evlenmek istemiyorsam, ya bu parayı vadeli hesaba koyduğumda daha iyi gelir getirirse?”

Ev Kurma Süreci

Yerli yabancı bir çok marka, yeni evlilere özel kampanyalar düzenliyor. Şahsi önerim, özellikle mağazalarda gördüğünüz, detaylıca inceleyip sorularınıza cevaplar aldığınız ürünleri güvenilir e-ticaret siteleri üzerinden sipariş etmeniz yönünde olacaktır.

Bu sayede çok daha hesaplı ve hızlı alışverişler yapabilirsiniz. Üstelik çok daha avantajlı taksit ve para puan kazanma şansına da sahip olacaksınız. İmkanlarınız müsait değilse, risk alarak ufak tefek defoları olan sıfır eşyaları outlet mağazalarından uygun fiyatlara alabilirsiniz.

Düğün Harcamaları

Düğün harcamaları ayırdığınız bütçenin büyük bir kısmını kapsayabilir. Bir organizasyon firması ile çalışmayı planlıyorsanız hazırlıklara aylar öncesinden başlamanız maliyetlerinizi katlanılabilir düzeylere çekebilir.

Kız istemeye gidilirken alınması gereken çiçek ve çikolatadan; tektaş ve alyanslara, davetiyelere, kuaför, video ve fotoğraf çekimlerine kadar onlarca masraf kapısı için hazırlıklı olmak gerek.

Kına, gelin arabası, müzik DJ, barkovizyon, dans dersleri, balayı ve aksesuarları ‘o gün’ yaşanabilecek ekstra masrafları bu kısa listeye katmadık dikkat ettiyseniz.

Ailelere Yük Olmamak

Öncelikle saydığımız tüm bu giderleri kim karşılayacak. Nişanı kızın, düğünü erkeğin yaptığı geleneksel yaslanmacı örf ve adetlere göre mi yoksa tamamen ailelerden uzak kendi planınız ile mi ilerleyeceksiniz buna karar vermelisiniz. Bu kararların tamamında çiftler ortaklaşa karar almalı.

Balayı Giderleri

Tüm koşuşturmalar bitti ve her mutlu ama yorgun çift gibi bu güzel anı kusursuz bir balayı ile kutlamak isteyeceksiniz. Eğer yurt dışı tatili düşünüyorsanız, kesinlikle üç ay öncesinden biletlerinizi satın almış rezervasyonlarınızı ‘gerektiğinde iptal edilebilecek ‘ bir biçimde tamamlamış olmalısınız.

Yorum ve puanlara göre tercih yapacağınız balayı otelleri konfordan vazgeçmeden bütçenize uygun konaklama seçenekleri sunabilir.

Akraba → Akbaba
Milleti yedirip içirip eğlendirmek; kolbastı oynatmak, tüm sülaleyi kuaförde boyatmak için harcayacağınız paraları uzun ve kaliteli bir balayı planı için saklayabilir, herhangi yatırım planına peşinatına ayırabilir veya doğacak çocuklarınızın istikbali (veya evcilleriniz) için kullanabilirsiniz seçim sizin.

Saçma Feodal Adetler

Gelinin anasına bacısına süt parası başlık parası; pasta için bıçak parası, altın, hediye, koyun-koç vs ilkellikleri geçtik, damadın düğünden önce kaçırılıp kendi ailesine parayla satılmasına dahi rastlanıyor bazı yörelerde.

Bahşiş beklentisi sadece aile ile sınırlı kalmıyor elbet; gaspçısı, tinercisi, ergeni-esnafı, zurnacısı davulcusu kim varsa önünüzde kuyruk oluyor, arabanızın önüne atlıyor. Kuaförü, berberi, fotoğrafçısı garsonu bahşişini ayrı ayrı istiyor.

Gecenin sonunda çalınan ayakkabısını parasıyla alacak, gerdek öncesi yiyeceği dayağı bekleyen damadın çekeceği çile yöreden yöreye değişiyor.

Söz, nişan, isteme, bekarlığa veda, kına, gelin almaya gitme, nikah, düğün hepsinde ayrı ayrı yolunuyor damat, sandıkları bohçaları millete don atlet gösterme merasimlerini saymıyoruz bile. Parayı tek harcayan erkek tarafı olduğundan normal olarak ‘erkek egemen’ bir yazı oldu. Bir zamanlar sadece tuzlu biberli kahve içerdi damatlar, nereden nereye.

Paran Varsa Range Rover, Paran Yoksa GAME OVER:

2018’in ABD’sinde ortalama bir evlilik için gereken bedeli 44.060 $ olarak açıklayan yabancı bir istatistik sitesinin verilerini aklımızda tuttuk, ülkemizde masanıza gelecek adisyonun 16.500 dolara karşılık gelen 100 bin Türk Lirası olduğunda mutabık kaldık.

Tektaşlı, yemekli balonlu evlilik teklifi ve benzer ortadoğu klişelerinden uzak kalamayanların karşılaşacağı mali yükü hesaplamaya çalıştık özetle. Allah yuvan kuran, kuracak ve borçla evleneceklerin yardımcısı olsun.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

  1. Evlilik süreci çok sıkıntılı bir süreç. Daha geçen ay başımızdan geçti. Nişan falan her şey tamamlandı. Düğüne 2 gün kala “Bana şunu alacaksın” muhabbetine her şey tuz buz oldu! Resmî nikah kıyılmıştı. Kız, erkeğin memleketine eş durumundan atandı falan filan. Yazık günah!

    • Aynen aynen… İşin içine aileler girdiği için oluyor hep. Nice koç yiğitler telef oldu gitti bu uğurda.. Her şeyi en başta konuşup ona göre karar vermek lazım diyeceğim de; “bana şunu al.., bunu alacaksın”ın nesi konuşulur ne kadar ayıp.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*