Evde Elektrik Üretip Satabilirsiniz

Evde Elektrik Üretip Satabilirsiniz

Getirisi yüksek; maliyet ve iş yükü bakımından ise makul bir iş fikri arayanlar için “güneş enerjisi ile elektrik üretip fazlasını satma” modeli son yılların revaçta sohbet başlıklarından.

Ajans haberi ancak, 2015 yılında Bartın İl Özel İdaresi tarafından elektrik şirketlerine satılan enerjinin yıllık getirisinin 250 bin TL olarak kayıtlara geçmiş. Belediye kurum ve idari binalarının elektrik ihtiyacı karşılandıktan sonra elde kalan miktar tabi. 

4 dönüm arazi üzerine yerleştirilen bin panelin maliyeti o yıllarda 1 milyon TL. 150 haneli bir köyün yani neredeyse küçük bir kasabanın elektrik ihtiyacını karşılayabilen yenilenebilir altyapının kısa zaman içinde kendini amorti edebilmesi de büyük avantaj.

Doğunun kavurucu sıcakları altında kavrulan ve bir iş fikri arayan arkadaşları motive edebilecek bir bilgi daha paylaşalım; Almanya’nın Freiburg şehri ülkemize nazaran üçte iki oranında daha az güneş almasına rağmen elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 75′ini güneş enerjisi panelleriyle karşılamakta.

Küçük veya orta ölçekli rüzgar ve güneş paneli üreticileri ile irtibata geçip bölgeniz için hangi altyapının uygun olabileceğini belirlemelisiniz. 

Şu anda güneş santrali kurdurmak için 10 yıllık elektrik faturası civarında bir para ödenmesi gerektiğini belirten yetkililer, bunun 3-4 bin dolara denk geldiğini ifade ediyor.

Sadece kendim için üreteyim yeter diyenler için de bir bilgi: Aylık 100 lira civarında elektrik faturası ödeyen bir hane, günde 15 kWh’dan hesaplarsak ayda 476 kWh elektrik tüketir.

Bunu karşılayabilmek için anahtar teslim 7 bin 500 Euro maliyetle 2.5 kWh’lık Alman malı bir rüzgar türbini alması yeterli. Yerli firmalarda 12 taksit imkanı var ve kurulum maliyetleri daha da düşüyor.

  • Şehir dışı evler, çiftlikler, bahçesi müsait mekanlar kullanabilir.
  • Ev türbinin bir özelliği de akü doldurarak şebeke olmayan yerlerde kullanılabilmesi.
  • Rüzgar türbini ve güneş panellerini birlikte kullan hibrit sistemler de mevcut.
  • 10 milyon çatıya sahip Türkiye, güneşle su ısıtmada Dünya üçüncüsü.

Çatıya kurulum devlet veya özel şirketler aracılığı ile yurt dışında bedava yapılmaktadır.

Ülkemizde ise maliyetler halen yüksek ve amorti süresi tartışılır durumda. En azından fabrikalara vergi muafiyeti getirilebilir. Güneş enerjisi panelleri hakkında bilgi almak isteyenler için bir de link paylaşalım.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*