fabrikalar neden yakılıyor

Ekonomik Kriz Fabrika Yaktırıyor

2008 krizi sonrasında sigorta şirketlerinin yaptığı hasar ödemelerinin 2009’da 2’ye katlandığı hatırlandığında şüpheler yoğunlaşıyor.

Derler ki; “2018 daha henüz tamamlanmadan İstanbul’da 70’e yakın fabrika yandı ve bunun sigortadan para alabilmek için kasıtlı olarak yapıyorlar.”

Resmi itfaiye raporları da 2018’in ilk 5 ayında yaşanan 6 bin 226 yangının 67’si büyük işletme ve fabrika yangını olduğunu ortaya koyuyor.

Bunu şöyle özetleyelim; İstanbul’da Ocak – Mayıs ayları arasında her 2.25 günde bir fabrika yanmış ve daha bu istatistiklere sadece tek bir il için geçerli. Türkiye genelinde yapısal yangınlarda rakam sıkı durun 200’e yaklaşmış durumda!

Yangınların ekonominin kötüleştiği dönemlerde meydana gelmesi şüphe çekiyor.

Sigortacılar elbette uzmanlara başvuruyor ancak her şey yok olduğu için yangının bilerek çıkarılıp çıkarılmadığını kanıtlamak kolay bir iş değil.

Petrokimya ve tekstil alanlarında faaliyet gösteren fabrikaları dev sabit çıralara benzetmek mümkün zira her şey o kadar hızlı yok oluyor ki geriye bırakın tahkikatı delili bilirkişilere inceleyecek hiç bir şey kalmıyor.

yangın

Hal böyle olunca da mecburen resmi itfaiye raporuna uyulmak zorunda kalınıyor. Kriz yıllarında önemli zararlar beyaz eden sigorta şirketleri bu durumu elbette bir sonraki yıl primlerine yani bize yansıtıyor.

Ajanslara sık düşen, “Yangın elektrik kontağından çıktı..” ifadesinin hiç bir delil bulamamış adli mercilerin köprüden önce son çıkışı olduğuna inanılır.

Bu cümleyi okuduğumuzda sakat bir kurgunun uygulamaya konduğundan şüphelenebiliriz. Günümüzde; makinaların aşırı ısınması, çalışan dikkatsizliği ve yanıcı maddelerin tutuşması gibi daha popüler (!) senaryolar hazırlanmaktadır.

Suça Karşı Neler Yapılabilir?

Eğitimli burunlarda K-9 tipi en tanıdık cinstir. Gerekirse maaşlı bordrolu istihdam edilmesi gereken bu köpekler çeşitli yöntemlerle eğitildikten sonra yangın yerinde bir çok elektronik gereçten daha duyarlı olarak ateşi hızlandıran maddenin kokusunu alarak ekibini yönlendirmektedir.

Hızlandırıcı olarak en sık karşımıza çıkan madde herkesin ilk aklına gelecek benzindir. Çok uçucu olan hızlandırıcıların ortamdaki yoğun ısı nedeniyle buharlaşmadan ekiplerce saptanması oldukça önemlidir.

Bir Patron Fabrikasını Neden Yakmak İster?

Kanun hükmünde kararnameyle (KHK) iflas ertelemenin OHAL kapsamında yasaklandığı bir ülkede mali sıkışıklık yaşayan, elindeki malı satamamış ya da acil nakit ihtiyacı olan kişilerin ilk aklına gelen sağı solu yakmak yani kundakçılık oluyor.

İşçi tazminatlarından da kurtularak bir nevi emekli olmak istiyorlar. Üstelik kredi için teminat gösterdiğiniz fabrikanız satılırsa zararınız daha da katlanıyor ki buna yarı yarıya kayıp gözüyle bakılıyor.

Yakıcı ve yanıcı madde kullanarak mala zarar verme suçunun TCK’daki karşılığı 3 ila 6 yıl arasında değişiyor. Buna çevrenin kasten ve taksirle kirletilmesi suçu da eklendiğinde ceza daha da artacaktır. 

Fabrika Yangınlarının Önüne Nasıl Geçilebilir?

Milyon dolarlık devasa bir tesisi alevlerin sarışı ve firma yetkililerin itfaiyenin 3-5 aracına muhtaç oluşu. Emin olun sadece filmin sonuna yetişiyoruz.

Yanan yapının bir boya fabrikası olduğunu düşünelim, daha ruhsat aşamasında (CO2) gazlı söndürme & algılama sistemlerinin gerekliliği vurgulansa ve güçlü bir denetim yapılsa, cezaların caydırıcılığı artırılsa emin olun patron dahi kendi odasında sigara içemez! İşletme ruhsatları, başlı başına bir araştırma konusu.

Yardımcı Bilgiler:

  • Bilmeyenler için Alo İtfaiye – 110
  • İstanbul İtfaiyesinin 2013-2018 İstatistikleri
  • İstanbul İtfaiyesi Tarafından Verilen Eğitimler.
  • Kundakçılık ve Yangınlardan Korunma – Muazzam Bir Bilgi – Mutlaka Okuyun!

Kağıda dokunan kalem, kibritten daha çok yangın çıkarır. →  Malcolm S. Forbes

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*