para biriktirmek

Düşük Maaşla Para Biriktirmenin Kolay Yolları

Sabit bir maaş ve düşük bütçelerle borçsuz yaşayabilen insanlar paylaşıma kapalı, gizli bir iktisadi tarikata mensup değil, çoğu da küçük bütçeleriyle büyük birikimler yapabiliyor.

Hayatınızı sonsuza kadar değiştirebilecek tam teşekküllü bir mali analize hazırsanız bir kahve kapıp gelmenizi öneririz:

Kumbaralar Sevimlidir

Gürültüsü ve ağırlığı yüzünden bozuk para taşımayı sevmeyenler kulübünün en sadık ve sevimli dostlarıdır kumbaralar.

Üstelik cebinizdeki tüm bozuklukları toparlayıp çılgınca doldurmanıza da gerek yoktur! Açılabilen kutular veya kavanozlar, tırtıklanmaya müsait ve bu işle vazifeli olmadığından para biriktirme hususunda bizlere yardımcı olamazlar.

Para biriktirdik diyelim. Peki ne yapacağız? Hemen açalım ve gidip harcayalım. İşte en sık yapılan hata!

Orta halli bir kumbara ile bir çeyrek altının nikah törenine hoş geldiniz sevgili dostlar. Bu evlilikten küçük küçük yavrularımız olsun istiyorsak biriken kumbara paralarımızı altına yatırmaya devam edelim. Ya da dövize tabi.

Asmayın suratınızı. Ne zaman isterseniz o zaman çıkarıp zurnaya sıkıştırabilirsiniz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, sırf akşam eve gelince cepte bozuk para olsun ki atabilelim diyerek gerekli gereksiz para harcamamızın idraki. Aliexpress üzerinden teşvik edici kumbaralara bir göz atabilirsiniz.

Açık Kavanoz Metodu

Parayı da harcamayı da seviyorum diyen arkadaşlarımız bir kaç kavanoz alıp; “zorunluluklar”, eğlence vs” olarak kategorilendirebilir. Eğlenceli, basit ve mantıklı bir bütçe dengeleme metodudur. Kavanozları ve kategorileri azaltıp artırabilir, açılış tarihini kendiniz belirleyebilirsiniz.

Çok Gizli Banka Hesabı

Normalde hiç kullanmayacağınız, bankamatik kartını da imha ettiğiniz bir bankada hesap açarak otomatik ödeme (yatırım) talimatı verin.

Fiziksel olarak para kullanmayı sevmeyen takipçiler için son derece faydalı ve steril bir birikim yoludur. Bu metotla para biriktirmeyi başarabilen bir çok arkadaş mevcut.

Bu arada unutmadan ilave edelim; ek gelir ve primlerimiz çat kapı gelen eğlenceli dostlara benzer. Hesapsız gelen bu paralara “yokmuş” muamelesi yaparak hayalet hesabımıza aktarabiliriz. Harcama yaparken “nasıl olsa prim de gelir ek gelir de gelir” diye asla düşünmemeliyiz.

Kahveni Evde İç Yemeğini Evde Ye

Arkadaş ve dostlarla vakit geçirmek elbet eğlenceli ve sonuna kadar da hakkınız ancak her öğün her dakika dışarıda yemek mali anlamda yıpratıcı olabilir, üstelik gramajlar azalıp fiyatlar artarken!

Rutin masa başı işler kilo problemlerini de beraberinde getirebileceğinden taze ve sağlıklı ev yemekleriyle beslenmeyi düşünebilirsiniz. Tabi paranızın cebinizde kalacağını söylemeye gerek yok.

Faturaları Azaltalım

Yeteri kadar faydalanamadığınız telekom paketleri, dernek kulüp aidatları, müzik servisleri ve abonelikli dijital tv platformlarında paket küçültme ya da iptal yoluna gidebiliriz.

Farklı bankalardaki hesaplar “sabit ücret” ödememek adına tek bir yerde toplanabilir. Tütün ve alkol bağımlığı giderler listesinde çoğu zaman ilk sıralarda olduğundan bu ve benzer eğlence kalemlerinde de kısıtlama düşünülebilir.

Alışveriş esnasında gerçekten ihtiyacı olup olmadığını sorgulayan, suyu ve elektriği bilinçli kullanan, sebzeyi meyveyi çürütmeden tüketen bir kişi bilincine sahip olabilmek için 50 yaşına kadar beklememize gerek yok. Hayati bir ihtiyaç değilse mobil uygulamalar için para harcamayı da düşünebiliriz.

Para Biriktirmek İsteyene 10 Tavsiye

  1. Sigara içenler elektronik sigaraya geçebilir.
  2. Çocuklarınızı tasarruf konusunda bilinçlendirin.
  3. Tatil ve ulaşım planlarınızı aylar öncesinden organize edebilirsiniz.
  4. Makyaj ve bakım ürünleri konusunda seçici olun.
  5. İndirim ve kampanyalara kapılmayın.
  6. Yakıt tüketimi düşük araçları tercih edin.
  7. Market alışverişlerini liste üzerinden yapın.
  8. Enerji tasarruflu ev aletlerini tercih edin.
  9. Çok yakan sevgilileri bırakıp LPG’li modellere geçin.
  10. Para biriktireyim derken mezarcı da olmayın!

Kredi Kartı Kullanmıyorum!

Tamamen kendi tercihim ve bu konuda size bir öneride bulunmak istemem ancak “rehavet yarattığı için kredi kartı kullanmıyorum.”

Sahip olmadığımız paraları harcattığından kimseye de tavsiye etmiyorum. Banka kartı sevdalısıyım özetle. Tatil, eğitim, sağlık ve benzer harcamalarım için sakladığım kredi kartı, çok gizli kozmik odada derin uykuda. Yıllık kart ücretlerinden ve ekstreler den bu şekilde kurtulabiliyoruz.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*