deep web

Deep Web İnternetin Karanlık Yüzü

Deep web; sınırların olmadığı, her türlü illegal yapı ve ürüne anonimlik vadeden Tor-Epic vb belli tarayıcı ve bağlantılar üzerinden ulaşmanızı sağlayan gizli bir kapı! Para birimi olarak sanal para Bitcoin ve türevlerini kullanıyorlar.

Patlayıcı yapımını anlatan dersler, canlı yayın işkence odaları, uyuşturucu ticareti, istediğiniz ürünleri çalmaya ve üstelik bunu videolamayı vadeden hırsızlar, ‘ıslak iş’ ve ‘tasfiye’ gibi kodlarla müşteri arayan kiralık katiller, silah cephane satıcıları, istismar videoları, yamyamlık paylaşımları aklınıza ne gelirse.

Bunların dışında,  özgürce haber yazarak kendi istihbari ağını kurmak isteyen aktivist gazeteciler de ifşa ve sızıntı amaçlı Deep Web’den faydalanıyor.  Örneğini Wikileaks olarak vermek mümkünken, bu saydığımız “bazı kısımlarına şifreyle girilebilen” sapık karanlık alana ise → Dark Web ← adı veriliyor.

Arama motorları tarafından sayfalanmayan Deep Web’in erişilebilen internetten 500 kat daha büyük olduğu düşünülüyor. Rakam 2001 verisi dikkatinizi çekerim.

Açıkçası ilk defa, -kelimeleri dikkatle seçmeye çalışsam da- bir yazıyı hazırlarken bu kadar zorlandım. Bir yandan bazı ifadeleri sansürlüyor ve “gizlilik cazibesiyle” sizi çekip sürüklememesine gayret ediyorum bir yandan da paylaşımın okuyana bilgi vermesine.

Dediğim gibi o kadar iğrenç şeyler var ki paranızı aklayacağını, size istediğiniz silahı bulabileceğini, site şifre hack’leyeceğini söyleyenler evliya gibi kalıyor. Forum ve chat odaları bunlarla dolu.

En bilinen şehir efsanesi; istihbarat örgütlerinin takibi kolay bu çekici (!) suç havuzunu bile isteye oluşturması. İstedikleri iti kopuğu nerede bulacaklarını bildiklerinden; teröristi suçlusu sapığı ne ararlarsa ellerinin altında oluyor. İstihbaratın trollemesi yahut bile isteye beslemesi bir bakıma.

Sıradan kullanıcıların görüntülemesinin zor olacağı Deep Web’de amaç kırılamayan bir şifreleme algoritması üzerinden bilgi veri alışverişi sağlamak; bunu gönderen yahut talep eden kişinin lokasyonunu gizlemek.

Dijital ayak izlerinin yeterli ciddiyette takip edilmemesi ya da edilmek istenmemesi en büyük avantajları.

Arama motorları tarafından indekslenmeyen yani listelenmeyen gizli sitelerin tümüne de Deep Web, yani Derin Web deniyor!

Sanırım merak edenler için deep web ne kadar iğrenç bir yer özetleyebildik. Uzak durun!

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

6 Yorum

  1. Herhangi bir hükumet tarafından kontrol edilememesi, kötü kişilerin dikkatini çekmiştir. Bu tor ağı üzerinden bir çok illegal işler yapılmaktadır. Genellikle bu işler için bitcoin para birimi kullanılmaktadır.
    Bir söylentiye göre, deepweb ağının normal internet ağından kat kat daha fazla bilgi içerdiği söylenmektedir. Tabi sunucuların yerini, kimin olduğunuda kimse bilmiyor

  2. korkutucu bir yer olduğu kesin. bir defasında deep webden alındığı söylenen video izlemiştim. adamı bıçaklıyordu biri. daha bir sürü rahatsız edici resim video…
    akıl sağlığı için bulaşılmaması gerekiyor

  3. İlk bakışta çok zararsız görünen bir ağ aslında. Sadece insanlarda merak olduğu için arka taraflara gitmek için çabalıyorlar. Örnek oradaki level sistemi gittikçe pisleşiyor. 6. seviyede olan bir deepweb üyesi çocuk katilleriyle,uyuşturucu tacirleri ile ve seri katillerle görüşebiliyor. Bunun engellenmesi büyük bir zorluk ancak umarım kolay bir yolu bulunur. Teşekkürler.

    • Böylesine zararlı bir sisteme karşı devletlerin ortak hareket etmesi gerektiğini düşünüyor ve yorumlarına sonuna kadar katılıyorum. Daha normal web dünyasının tehlikeleriyle baş edememişken bir de başımıza bu çıktı.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*