blog yazarı olmak

Blog Yazarlığı Yaparken Nasıl Motivasyon Sağlarsınız?

Blog yazarlığı yaparken motivasyon oldukça önemlidir. Motivasyon olmadan bir şeyler yazabilme ve bir şeyleri başarma şansınız oldukça düşüktür.

Pek çok kişi bu işe başladıktan kısa süre sonra sonuç alamadığını düşünerek çalışmayı bırakmakta.

Blog yazarlığı konusunda çok ciddi motivasyon problemine sahip olduğunuzu düşünüyorsanız buradaki önerilerimi göz önünde bulundurabilirsiniz.

Bu öneriler sayesinde için ihtiyaç duyduğunuz motivasyona sahip olabilirsiniz. Böylece çalışmalarınızda çok daha başarılı olabilir ve her gün daha fazla yazmaya ve bir şeyler anlatmaya özen gösterebilirsiniz.

İlk Önce Kendiniz İçin Yazmalısınız

Blog yazarlığında altın kuralın okuyucular için bir şeyler yazmak olduğu doğrudur. Bu doğrunun peşinden gitmek sizi başarıya oluşturabilecektir.

Burada dikkat etmeniz gereken durum bir hedef kitlesine sahip olmadığınız zaman bunu yapabilme fırsatınızın eline geçmeyecek olmasıdır. Hedef kitlenizin dikkatini çekebilmek için ilk olarak kendiniz için yazmalısınız.

Yazarlığa yeni başlayan kişiler için ilk ve en sık yapılan hata bir başkasının stilini kopyalayarak yola çıkmaya çalışmaktır. Blogunuz size ait.

Blogunuz sizin kimliğinizi ve sesinizi yansıtmalıdır. Belki bir gün içerisinde, belki bir ay sonra veya bir yıl sonra insanların ilgisini çekmeyi başarabilirsiniz. Blog yazılarınız bir kişiye bile yardımcı olsa bu zamanınıza değer bir durum olacaktır.

Kendi alanınıza bağlı kalmalısınız ve kendi alanınızda ne istiyorsanız onu yazmalısınız.

Blog yazarlığı konusunda sıkça yanlış ifade edilen durum daha önce konuşulmuş olan konularda bir şeyler yazmaktan uzak durmanın gerekli olmasıdır.

Bu pek doğru bir yaklaşım değildir. Bir kullanıcı sizin bahsetmek istediğiniz konudan bahseden diğer kişi bulamazken sizi bulabilecektir. Bu nedenle bir konuda sahip olduğunuz tüm bilgileri insanlarla paylaşmaya çalışmalısınız.

Temeli Hallettikten Sonra Detaylara Geçmelisiniz

Bloglama yapan insanların en büyük hatalarından birisi yeni başlayanlar için çok kapsamlı olacak bilgilere en başından değinmeye çalışmaktır.

Bloglama ile ilgili yazıyorsanız ve ilk yazınızda sunucu hizmeti veren bir firmadan bahsediyorsanız bu hatadır. Çünkü karşıdaki kişiye öncelikle sunucu hizmetinin ne olduğundan bahsetmeniz gerekmektedir.

Okuyucularınız ilgisini çekmek ve onlarla etkileşim kurmak için onların blogunuzda kalmasını sağlayacak türden içerikler oluşturmalısınız.

Bunun için onların bir konuyu enine boyuna öğrenmelerini sağlayacak şekilde yazılar oluşturmalısınız. Bu problemi yaşamak istemiyorsanız takip edeceğiniz oldukça önemli bir içerik stratejisi vardır.

İçerik stratejinizi belirlerken bir konu hakkında değinmeniz gereken tüm başlıkları not almalısınız. Daha sonra bunları yeni başlayanlar ve bu alanda daha önce bilgili olanlar şeklinde ikiye ayırmalısınız.

Hiyerarşiye uygun olacak şekilde ilk olarak konuyla ilgili temel bilgileri okuyuculara aktarmalı ardından diğer detaylı bilgilere geçmelisiniz.

Materyalist Olmadan Yazmalısınız

Blog yazarlığı yapmak istiyorsanız belirli bir motivasyona sahip olmalısınız. Kendi bilgilerinizi paylaşmak istediğiniz zaman buna ihtiyacınız olacaktır.

Size ilgi çekici gelen her şeyi paylaşabilirsiniz ancak ilk sıraya para kazanmayı koyarsanız beklediğiniz başarıyı elde etme şansınızın son derece düşük olacağını unutmamalısınız. Alacağınız ilk teşekkür mesajı sizi daha fazla yazmaya teşvik edeceği için ilk olarak bunun peşinden gitmelisiniz.

Bloglama çabanıza materyalist açıdan yaklaşırsanız büyük bir fırsatı tepmiş olursunuz. Bloglama sevildiği sürece kazanç getiren bir iştir.

Blogunuz sizin için bir kişisel alandır. Size ilgi çekici gelen her alanda yazabilirsiniz. Önemli olan yazdıklarınızdan memnun olmaktır. Kısa sürede veya biraz süre geçtikten sonra insanlar sizi bulacak ve takip etmeye başlayacaklardır. Sizden bilgi edinmek isteyen insanların varlığı sizi mutlu edebilecektir.

Sosyal Medyaya Değil Blog Yazarlığına Odaklanmalısınız

Sosyal medyada aktif olmak son derece önemli olabilecektir. Ancak sosyal ağlar bloglama yapan kişiler için motivasyon kırıcı bir alandır. Sosyal medyada göreceğiniz bir seyahat bildirimi sizin moralinizi aniden yerle bir edebilecektir. Çünkü siz odanızda kapalı kalıp saatlerce içerik oluşturmaya odaklanmak zorundasınızdır.

Gerçekçi olmak gerektiğini bilmelisiniz. Bu tür gezme ve seyahat etme tarzı bildirimleri gördüğünüz zaman aynısını yapmak için can atarsınız. Kendinizi ofisinizin veya odanızın dışına atmak istersiniz. Motivasyonunuz kolayca kaybolur. Üstelik ne yapacağınızı bilmediğiniz için tekrar yazmaya dönemezsiniz.

Bloglama yapacaksanız sosyal medyaya mesafeli olmalısınız. Sosyal medya sizi rahatsız edeceği için ondan uzak durmaya çalışmalısınız. Sizin bir hedefiniz var ve bu hedefin peşinden gitmek için çaba göstermelisiniz.

Sosyal medyayı bir iletişim aracı olarak kullanmayı deneyebilirsiniz. İnsanların bildirimlerini takip etmek yerine insanlarla iletişim kurmak için sosyal medyadan yararlanmayı deneyebilirsiniz.

Gerçek hayatta değerlendirebileceğiniz türde bağlantılar kurmak için sosyal medyadan faydalanmaya çalışmalısınız. Doğru insanlarla tanışmalısınız. İnsanların yaptıklarına odaklanmaktan kaçınmalısınız. İnsanların yaptıklarıyla kendi yaptıklarınızı kıyaslamaktan uzak durmalısınız.

Sosyal medya konusundaki bir diğer durum ise paylaşım yaptıktan sonra hemen tepki beklemektir. Bu hiçbir zaman mümkün olmayacaktır. Başkalarının paylaşımlarına yorum yapıp kendinizi göstermelisiniz. Bu şekilde blogunuza trafik çekmeyi başarabilirsiniz. Bu şekilde başkalarıyla bağlantı kurabilirsiniz.

Blogunuz İçin Bir Plana sahip Olmalısınız

Blogunuz için bir plana özellikle bir iş planına sahip değilseniz çok büyük sorun yaşayabilirsiniz. Buradan para kazanmak istiyorsanız para kazanmak için plan yapmalısınız.

İçerik oluşturmak için plan yapmalısınız. Pazarlama için planlama yapmalısınız. Büyüme için planlama yapmalısınız. Blogunuzun planı okuyucularınızın ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterebilecektir.

Tekrar hatırlatmak gerekirse blog yazarlığını yaparken aşağıdakileri aklınızda tutmalısınız:

  • Sadece para için yapmamalısınız.
  • Memnuniyet duyduğunuz sürece bir şeyler yazmalısınız ve kendiniz için yapmalısınız.
  • Bir blog yazısı yayınlamadan önce o yazının başkalarına yardım edip etmeyeceğini düşünmelisiniz.
  • Motivasyon konusunda size destek olmak yerine zarar veren diğer bloglardan ve insanlardan uzak durmalısınız.
  • Başarılı bloglar gördüğünüz zaman onlardan bir şeyler öğrenmeye çalışmalı ve öğrendiklerinizi gerçekleştirmek için çaba göstermelisiniz.

Başarının zaman gerektirdiğini unutmamalısınız. Sadece bir veya iki gün içerisinde büyük bir yer olamazsınız. Çok çalışmalı ve akıllıca çalışmalısınız. Blog yazarlığı konusunda motivasyonunuz düştüğü zaman ara vermeli ve neden blog yazarlığına başladığınızı hatırlamaya çalışmalısınız.

Blogunuzda yer alan olumlu yorumlara bakarak başkalarına yardımcı olduğunuzu ve yardımcı olmaya devam etmeniz gerektiğini kavramalısınız.

Bu konularda bir eksiğiniz var ve bir danışana ihtiyacınız olduğunuzu düşünüyor iseniz. Blog danışmanı ve blog yazarı olan Timur Demir’in bloguna www.timurdemir.com.tr göz atabilirsiniz.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

9 Yorum

  1. Plan yapıp günde 1 saat vakit ayırarak ortaya çok güzel yazılar çıkabileceğine inanıyorum. Fakat hangimiz böyle bir plan yapıyor tartışılır. Blogundan para kazanmak isteyenler bunu bir iş gibi görürlerse ve bloglarına önem verirlerse bunun karşılığını muhakkak alırlar. Tabii ki burada birkaç ufak püf noktalara da dikkat etmek gerekiyor.

    • Ne yazık ki blog yazarlığı konusunda arkadaşlar – ben de dahil – sürekliliği sağlayamıyoruz.. İşten güçten pek vakit kalmıyor… Motivasyonunuzun arttığı zamanlarda yazı yedekleyip zamanlamak kısa vadede çözüm olabilir.

  2. İş hayatım ve sosyal hayatım planlama üzerine kurulu olmasına rağmen blog yazarken planlama aşamasına bağlı kalamıyorum. Sanırım ilham denen bir periye bel bağlayanlardanım.

  3. Son günlerde bende bir şeyler yazma konusunda acayip zorlanıyorum. Sanırım motivasyonumu kaybettim. Yazınız da gayet güzel olmuş. Yazmaya teşvik ediyor. Elinize sağlık.

Bir yanıt yazın

Your email address will not be published.

*