blog sitesi, blog, blog nedir

Blog Açmak ve Siteniz için İsim Önerileri

Akılda kalıcı, kısa ve yazımı kolay isimleri listeleyerek işe koyulabilirsiniz.

İlk akla geleni alelacele almadan önce başarılı bir beyin fırtınası adına kendinize süre tanıyın ve istişare edin. Sayı ve tire kullanmamak “aranma hacmi” olan seçenekleri değerlendirmek önemlidir.

Elbette, “işte budur” diyebileceğiniz ve özgünlüğünden emin olduğunuz etkili bir alan adını almak için de beklemenize gerek yoktur. 

Seçtiğiniz ismin telif hakkı ile korunmadığından, arama motorları ve reklam verenler tarafında yasaklı olmadığından ya da kurumlarla hukuki ilişkisi olmadığından emin olun ki can sıkıcı süreçler başınızı ağrıtmasın.

Doğru ismi seçmek popüler bir blogger olmanın ilk adımı olarak değerlendirilebilir. Kitaplardan, farklı dillerden ve rakip analizlerinizden ilham alabilirsiniz. Devam edelim…

Hangi alan adı uzantısı seçilmeli?

Uzantılar; .com veya .net gibi web sitelerinin sonunda gördüğümüz eklerdir. Spesifik kullanımlara hitap ettiklerinden işinizle ya da blog yol haritanızla alakalı uzantıyı seçtiğinizden emin olun.

İlk akla gelen “.com” açık ara önde ve kesinlikle favorimiz olsa da bu uzantıyla biten akılda kalıcı ve kısa bir alan adı bulmak çoğu zaman zor olabilir. Bu durum; “bir web sitesi varsa sonu mutlaka “com” dur” algısı ile alakalı muhtemelen.

Son zamanlarda şirket ve e-ticaret sitelerinin “.co”, bilgi amaçlı sitelerin “.info”, kar amacı gütmeyen organizasyonların ise “.org” uzantılarını tercih ettiklerini görüyoruz. “net” ve “biz” de uygun yıllık maliyetleri ile tercih edebileceğiniz ekler.

Çin’in yeni teknoloji devi Xiaomi, 2014’te 3.6 Miyon dolar ödeyerek “mi.com” alan adını satın aldı ve tüm faaliyetlerini buraya taşıdı. → Zamanında alınan bir domain’in ne kadar değerlenebileceğine dair verilebilecek başarılı örneklerdendir.

Saymakla bitmez bu derin listeye; “.photography”, “.istanbul”, “.blog” veya “.guru” gibi farklı alternatifler de eklenebilir. Şahsi düşüncem “.com” dan şaşmamanız – eğer müsait değilse – “.net” ve “.org”u tercih etmeniz yönünde olacaktır.

İmkanlar dahilinde tüm uzantıları alıp sitenize yönlendirebilirsiniz; bu şekilde ziyaretçi yanlış bağlantıya tıklasa dahi belirlediğiniz sayfalara yönlenecektir. Bu paragrafın bir kez daha üzerinden geçeceğiz.

Alan adları alınmaz kiralanır

Belirlediğiniz alan adı veya adlarını 1 ile 5 yıllık kiralama seçenekleri ile kullanabilirsiniz. Bu konuda da tavsiyemiz, maksimum süreleri olan 5 yılı tercih etmeniz yönünde olacaktır.

Kitabi ve hesaplı bir bilgi ancak arama motorları tarafında “ömürlük bir proje” algısı yaratabileceğinden bu ticari stratejiniz sıralamanızı dolayısıyla ilerleyen dönemlerde oluşabilecek kazançlarınızı olumlu yönde etkileyebilir.

Orta ve uzun vadede markalaşmayı düşünüyorsanız (ki bizce ilerde markalaştırılabilir bir alan adı seçmelisiniz), alan adınızın farklı uzantılara sahip ve hatta yazım hatalı versiyonlarını da satın almanız gerekebilir. Böylece, kötü niyetli kişilerin isminizin farklı versiyonlarını almasının önüne geçebilir; müşterilerinizle, yazım hatası yapsalar dahi kesintisiz iletişim kurabilirsiniz. Ciddi bir maliyeti olacağı kesin.

Bir bilgi: “Mart 2015 itibariyle dünya çapında 294 milyon kayıtlı alan adı olduğunu biliyor muydunuz? İnternet sitelerinin yüzde 49.4‘ü .com uzantısını kullanıyor.”

Neler hakkında yazacaksınız?

Uzmanlık gerektiren konularda yazacaksanız sektörünüzle alakalı ve ciddiyetten uzaklaşmadan, günlük tarzı bir blog olacaksa daha geniş çerçevede değerlendirebileceğiniz bir liste üzerinde ilerleyin.

Web aramalarında blog isim önerisi öbeği ile farklı sonuçlara ulaşabilir, sunduğumuz kaynaklar yeterli gelmezse “how to choose the perfect domain name” İngilizce arama sonuçlarını deneyebilirsiniz.

İsterseniz gelin bizim blog isimleri öneri listemize de bir göz atın, tümü biz yazıyı tamamladığım günlerde müsaitti. Beğendiğiniz olursa, her hangi bir alan adı firması üzerinden dakikalar içinde satın alabilirsiniz:

keyifliblog.com → blogplatformu.com → akademikblog.com → blogturka.net → masterblog.net → etkiliblog.com → marifetliblog.com → resimliblog.com → profesyonelblog.net → kitapblog.net → sosyalblog.org → blogsiteleri.net → okunanblog.com → sosyolojikblog.com → blogyazar.net → blognedir.org → psikolojikblog.com → siyasiblog.com → blogdergisi.net → blogdenemeleri.com → blogmerkezi.net → blogincele.com → mucizeblog.com → fenomenbloglar.com → bloghaberleri.net → karamsarblog.com → harikablog.com → eniyiblog.net → tatilblog.org → blogfikir.com → yeniblog.org → blogrehber.net → samimiblog.net → blogyazan.com → kaliteliblog.net → blogtakip.net → blogbudur.net → referansblog.com → kurumsalblog.net → blogkurmak.com → blogyemek.com → blogmedya.com → resmiblog.com → blogkitap.com → blogsinema.com → enfesblog.com → sportifblog.com → blogluyorum.org → doktorblog.net → edebiblog.com → yetkiliblog.com → markablog.net → etkinblog.com → ustablog.net → blogyazsana.com → manyakblog.com → geziblog.org → blogdersleri.net → dersblog.com → kediliblog.com

Bitirirken

Unutmayın! Alan adınızın yenileme tarihini kaçırırsanız bir başkası kolayca satın alabilir ve her şeye baştan başlamak zorunda kalırsınız. En çok kullandığınız e-posta adresinizle kaydolun böylece yenileme bildirimlerini kaçırmazsınız.

Alan adınızı belirlediniz diyelim ya sosyal medya hesaplarınız? İkinci adımda; Facebook, Twitter, Instagram ve ilgili ağlarda bütünlük sağlamanız profesyonellik adına yararlı olur. Özetle: “Alan adı ile alakalı sosyal medya hesaplarının olup olmadığını kontrol edin.” Bu yazıda ne çok “alan adı” dedik. Affola.

“Güzeldi ama ya neydi o blogun adresi?” denilmesin diye uğraştık umarım sizlere faydalı olabildik.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

2 Yorum

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*