Adına ister elitlik ister farklılaşma denilsin, “orijinallik sevdamız” 90’lardan sonra moda oldu. Çoğu; evciller ve özellikle Arap atları için son derece müsait bu listeleme için epey uğraştığımızı belirtelim.
Elbette aralarında beğendiklerimiz de yok değil. Seçtiğimiz 300’e yakın isim içinden beğendikleriniz olursa lütfen yorumlarınızı bizimle paylaşın. Yok artık dediklerimizi ise “kalın” belirttik;
Bu arada unutmadan akıllara gelebilecek bir soruyu cevaplayalım: “Evet gerçekten çocuklarına bu ve benzeri isimleri koyan aileler mevcut. Uydurmadık!” Bebeklerine “proje” gözüyle bakan bir kesim var ne yazık ki ve bu insanlar senin benim gibi alelade isimler koyacak kadar düşmediler daha. Lütfen!
Kayıp aile büyüklerine, sevilen kişilere duyulan özlem; dini kaygılar veya ilgili sosyal aidiyete vurgu amaçlı seçilebiliyor isimler.
Bir dönem; Ülkü, Kürşat, Ulaş, Deniz, Menderes gibi adlar modayken 80’lerden itibaren hayatımızdaki yerini sağlamlaştıran TV’nun da etkisiyle seçimler farklılaştı. Geldiğimiz son noktayı ise yukarıda sizlere sunmaya çalıştık.
Bir eleştiri de yazarı olarak kendime: “1979’da Görkem ismi dikkat çekiciyken şimdilerde anlam ifade etmiyor.” Hal böyle olunca bir çoğunun yadırganmayacağı söylenebilir. Ne dersiniz?
Son olarak belirtelim; eğer İstanbul’daysanız, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim Merkezleri, İstanbullulara ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti veriyor. Psikolojik Danışmanlık ve Eğitim hizmetlerinden yararlanmak için ise ALO 153’e başvurabilirsiniz.
Aralarından çocuğa koymalık değil ama evcil dostuma koymak için güzel birkaç isim buldum. Ama sanırım herhangi birisi yerine çok daha güzel isimler bulunabilir evlat için.
Çocuk barda çıkacaksa gayet güzel isimler ama çoğu “dalga malzemesi” olmaktan öteye gitmez. Yine de bir iki güzel var aralarında.. Ben isimlerde daha klasikçiyim. Sağol yorum için.
Oğlumun 2 ismiyle de listeye girmişiz! Teessüf ederiz!
Sevgili Recep; aralarında beğendiklerimiz de oldu elbette. Ben isimlerde daha klasik seçimler yapılmasından yanayım. Ha bu arada bu yazıyı yazan da, 40 sene önce “Görkem” adını alan bir kişi. O vakitler belki bizim adımız da bu listede olacaktı. Bir öz eleştiri… Çocuklarını adını da merak etmedik değil.. Sağlıcakla.
Yazının görseline bakmaktan içeriğine odaklanamadım 🙂
Çocuk olsun buradan bulurum sana isim 🙂 Fotoya ben de çok güldüm.
Teşekkür ederim Twitter’da paylaşacağım, inşallah alınmaz kimse ama o kadar haklısınız ki! 🙂
Sevgili Baran tanıştığıma memnun oldum. Teşekkürler.
Merhaba, güzel bir noktaya değinmişsiniz. Bu konuyu çoğu zaman bende gündem yapıyorum. Fakat keşke isimleri listelerken anlamlarını araştırıp öyle yer verseydiniz. Çünkü özellikle bizim gibi din, örf ve adet perspektifinde hareket eden toplumlarda isimler çok fazla değişkene göre verilebiliyor. Örneğin isimlerin kutsal kitaplarda geçmesi, Arapça olması, sevilen bir şahsiyetin adı olması vs. gibi. Mesela bir arkadaşım oğlu için doktorlar yaşamaz dediği halde yaşadığı için ismine “Yaşar” adını vermiştir. Bu tip hikayelerde var. Giriş ve sonuç kısmında ağır bir üslup kullandığınız için verdiğiniz tüm isimlerin mesnetli ve saçma olduklarına dair sağlam temellere oturtmanız lazımdı.
Yorumunuz için öncelikle teşekkür ederim. Şelale, Hınç, Dalga, Buğu ve benzer “kalın vurgulu” isimlere vurgu yapmaya çalıştık. “Elbette aralarında beğendiklerimiz de oldu..” diyerek sert mizacı atlamadan bir nebze yumuşatmaya çalıştık ancak görülüyor ki başarılı olamamışız. Eleştiriniz için ayrıca teşekkürler. Uygun bir vakitte revize edeceğiz inşallah. Başarılarınızın devamını dilerim.