Gazeteciler Ramazan Bayram’ında iki, Kurban Bayram’ında üç gün tatil yapabilsin denilerek uzunca bir dönem yayımlanan Bayram gazetesi, Gazeteciler Cemiyeti tarafından Ramazan ve Kurban Bayramlarında çıkarılıyor; işsiz veya isteyen gazeteciler, arzu ettikleri takdirde ekibini belirleyen kıdemli nöbetçi yazı işleri müdürünün idaresinde görev alabiliyordu.
Dinlenmeye ve dayanışmaya ek olarak, elde edilen bir kaç günlük gelirin ihtiyaç sahibi gazeteciler için kullanılıyor oluşu önemliydi.
Şimdilerde böyle bir gelenek ve mali gelirden ne yazık ki söz edilemez, 1946-1992 seneleri arasında tanık olduğumuz, birlik ve beraberlik duygusunu temsil eden bayram gazetesi geleneği, genç kuşak gazeteciler tarafından da pek bilinmez.
Cemiyet; Ayrıntılı Haber gazetesi yayımlayarak 1985’te yasağı delme girişiminde bulunan Günaydın’ı ceza ödeterek savuştursa da 1992’deki Sabah baskısına direnemez.
O yıllardaki genel yayın yönetmeni Zafer Mutlu, “serbest piyasa ekonomisine aykırı”, “okur kalitesiz sıkıcı gazetelere mahkum bırakılıyor” diyerek Kurban Bayramında gazetesini çıkarmaya kararı verir.
Temelde hedefi dev reklam pastasından pay almaktır. Yasak fiilen delinmiştir. 21 Ocak 1993’te Anayasa Mahkemesi dini bayramlarda bayram gazetesi harici gazete çıkarılmasını yasaklayan yasa ve hükümlerini Anayasaya aykırı görerek iptal edecektir.
Uzan, Dinç Bilgin, Karamehmet ve Aydın Doğan grupları birleşir ve Bayram gazetesi tarih olur.
Sendikadan ayrılmaları için muhalif gazetecilere baskılar yapılacak noter huzurunda imzalar attırılacaktır. Özetle gazetecilerin de tatil yapabildiği bayramlar artık tarih olmuş durumdadır.
Bir iki yerel örneği hariç şimdilerde yayımlanmayan; para hırsına ve sosyal medyanın hızına yenik düşen bayram gazetesini rahmetle anıyoruz.