Ek kazanç getirecek yeni iş fikirleri, kendi işinin patronu olmak isteyen küçük yatırımcıları cezbediyor. Kriz dönemlerinde işsiz kalabileceğini düşünen, “tazminat ile ne iş kurabilirim” diyen endişeli mevduat sahipleri için “ek gelir sağlayacak iş fikirleri” listeledik:
Solucan Gübresi İşine Girmek:
3 ayda bir ikiye katlanan solucan sayısı düşünüldüğünde; “topraktaki ağır metalleri yok eden, organik tarımın olmazsa olmazı” solucan gübresi işine girmek mantıklı bir iş fikri gibi gözüküyor lakin dikkat edilmesi gereken noktalar da mevcut.
“40 metrekareyi aşmayan bir alan gerekliliği ve 150 bin adet Kırmızı Kaliforniya Solucanı” çekici kitabi bir bilgi ve elbette sağlam bir yol haritası şart.
Şimdilerde; kuruşlarla ifade edilecek cezbedici solucan fiyatlarından bahsediliyor. Burada bir kez daha durup düşünelim. Neden gübre satımı yerine “solucan işine girin” ilanlarını görüyoruz.
Çiftçilerimiz için solucan gübresi pahalı mı?, Üretimde gerekli kimyasallar arasında resmi olarak yasaklanmış maddeler var mı?, Türkiye’de bu tip bir deneysel gübre pazarının olduğundan söz edilebilir mi? Tarım müdürlüğü desteği ne alemde? Ürettiğimiz malı kime satacağız? Mevzuat destekleyici mi?
Size sadece solucan satma derdinde olan kişilere; bu işin ne kadar karlı olduğunu aşılayan YouTube videolarına ve ilgili reklamlara karşı aman dikkat!
Bilgisiz kişilerin binlerce lirasını bir anda kaybettiği onlarca hikaye mevcut. Solucan gübresine yatırım yapmaya karar verecekseniz lütfen tüm sektörü derinlemesine araştırın.
İşin uzmanları, daha net bir ifadeyle bu işten para kazananlar milyarlarca solucan ve binlerce metrekarelik tesis ağının gerektiğinden bahsediyor ki pek de “az sermaye gerektiren” bir iş gibi durmuyor. Yine de nihai karar sizin.
Mantar Yetiştiriciliği Yapmak:
Ekolojik tarım meraklıları; lezzeti ısrarla vurgulanan İstiridye Mantarı yetiştiriciliğinin tam bir fiyat performans yatırımı olduğundan bahsediyor.
Zirai olarak avantajlı, taleplerin de yüksek oluşu artı hanesine yazılabilir. Bu iş fikrine sempati duyanlar “mantarhane” denen tesislerin idaresi; maliyet hesapları, paketleme, hastalıklar özetle yetiştiricilik konularında yeterli birikime sahip olmalı. Bu işle alakalı olanlara hitap eden “İstiridye Mantarı Yetiştiriciliği” adlı kitaba bir göz atabilirsiniz.
Kendi İşimin Patronu Olmak İstiyorum Diyenler için Öneriler:
- Evden kaçış oyunu veya korku evi açmak.
- Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem yapmak.
- Oto kurtarıcılığı işi yapmak.
- Moto taksi hizmeti vermek.
- Freelance işler; makale, blog, vlog, redaksiyon veya editörlük.
- Organik yumurta üretmek.
- Çay ocağı veya tostçu açmak.
- Değerli akvaryum balıkları üretimi.
- Seyyar satıcılık yapmak.
- Çocuk aktivite evleri veya etüt merkezleri kurmak.
- AVM’lerde stant kurarak meyve suyu satmak.
- Kahvaltı evi kurmak.
- Oto yıkamacı açmak.
- Anket doldurmak.
- Güzellik salonu açmak.
- Teslimat hizmeti yapmak.
- Şifalı bitkiler dükkanı açmak.
- Dondurmacı, çorbacı ya da yufkacı olmak.
- Lokum, şekerleme, çikolata ya da simit dükkanı açmak.
- Gizli müşteri olmak.
- Açık hava araba sineması kurmak.
- AVM’de bijuteri dükkanı açmak.
- Tavuk pilav dükkanı açabilirsiniz.
- Instagram’da replika ürünler satmak.
- Kozmetik ve parfüm stantları kurmak.
- Kek, kurabiye ya da nikah şekeri yapmak.
- Çocuk ve evcil hayvanlara bakmak.
- Dikiş dikmek, reçel yapmak, ütü yapmak…
- Organik tarım yapmak.
- Direksiyon dersleri vermek.
- Masaj yapmak. Fal bakmak.
- Özel şoförlük yapabmak.
- Animatör, jonglör, dansçı veya palyaço olmak.
- Kripto para piyasaları ile ilgilenmek.
- Spor salonu açmak.
- Her şey 5-10 TL dükkanı açmak.
- Sahiplerinin kedileri ile girebildiği oyun evleri açmak.
- Ev yemekleri yapıp satmak.
- Kadınlara özel spor merkezi kurmak.
- Evi ya da odayı kiralamak.
- Suriyelilere özel ürünler satan market açmak.
- Tahta kiralayıp pazarcılık yapmak.
- Kahve dükkanı açmak.
- Çağrı merkezi elemanı olarak çalışmak.
- Parti evi açmak.
- Çocuklar için gündüz bakımevleri açmak.
- Dönerci ya da çiğ-köfteci olmak.
- Stoksuz E-ticaret yani Dropshipping yapmak.
- Hayvanlar için özel “pet hotel” açmak.
- Köyde arıcılık yapmak.
- Evcil hayvanlara bakmak.
- Federasyona başvurup hakemlik eğitimi almak.
- Romanov koyunu yetiştirmek.
Yarasa Gübresi İşi:
Araziniz Akdeniz’deyse ve devasa mağaralara uzakta değilseniz köşeyi döndünüz tebrikler. Güvercin gübresinden sonra ikinci sırada gelen yarasa gübresi; doğal, hormonsuz ve katkısız oluşu ile öne çıkıyor.
Şaka bir yana; “kısa yoldan zengin olmanın yolu” başlıklarıyla pazarlanan edilen yarasa gübresi işine girmeden önce not almanız gereken bazı bilgiler paylaşalım.
Mağarada duran ham gübrenin pek bir değeri yoktur ve konunun uzmanlarınca “hayvansal atık” olarak değerlendirilir. Belgesiz, ham ve işlenmemiş yarasa gübresini hiç bir ülke gümrüğünden geçiremezsiniz.
İşçi ücreti, enerji maliyeti, işletme giderleri, vergi, paketleme, ulaşım ve nakliye için ödemeniz gereken bedelleri harcamanız sonunda elinize tonu için 450 dolar gibi bir para sayılır ki pek de bir şey kalmaz görülebileceği üzere. Ha bir de nem kaybı sonrasında yarasa gübresinde fire meydana geliyor – maliyet hesaplayacaklar – bu konuya dikkat etmeli.
Gübrecilik; ister keçi, yarasa, güvercin ve solucan üzerinden denensin dikkatli analizler gerektiren bir iş.
Teraryum ve Minyatür Bahçe Yapmak:
Kabiliyetliyseniz, satış yeteneğinize de güveniyorsanız mini mini bahçeler yaparak para kazanabilirsiniz. En kaba tarifiyle kaktüslerin fanuslara oturtulması işi ve elbet bu kadar basit değil.
Evinin bir odasını bu iş için ayıran ev kadınlarının başarı hikayeleri akşam haberlerine dahi konu oluyor. Teraryum nedir (terrarium) sorusuna da cevap verelim. Terrain kelime olarak “arazi” demektir.
Karada yaşayan kara kaplumbağası, iguana, tarantula gibi hayvanları evde beslemek için oluşturulan yaşam ortamına teraryum denmekte. Özetle akvaryumun susuz olanı. Aliexpress’te yardımcı materyallere ulaşabilirsiniz.
Hiç aceleye getirmeden bir düşünün. Bulunduğunuz alan hangi iş kolu için müsait? Hangi işi severek yapabilirsiniz. Karar verenlerdenseniz şimdiden hayırlı işler, bol kazançlar.
Faydalı linkler:
Güzel fikirler, faydalı buluyorum.
Ben de sitenizi faydalı buluyorum.. 🙂