afet ve acil durum çantası, deprem çantası

Afet ve Acil Durum Çantası Nasıl Hazırlanır?

Afet ve Acil Durum Çantası – Deprem – sel gibi doğal afetler yüzünden veya öngörülemeyecek nedenlerden dolayı, bulunduğunuz ortamı bir daha geri dönmemek üzere terk etmeniz gerekebilir.

Bir; “acil durum çantasında olması gerekenler” listesi oluştururken kendim için toparladığım bir listeyi sizler için de paylaşmak istedim. Emin olun biraz genişçe bir derleme olsa da klasik kitabi paylaşımların dışına çıktık:

Nakit Para

Acil ihtiyaçlar için yanınızda bir miktar nakit para olması kesinlikle faydanıza olacaktır ancak bir Ziraat Bankası erişimine sahip olursanız; Halkbank ve Vakıfbank ortak ATM’lerini de hiç değilse bir süreliğine kullanabilirsiniz.

Ülkemizde kamu bankalarının yaygınlığı düşünüldüğünde bir kenara not edebileceğiniz bir tavsiye olacaktır. Şahsen her ay belli miktarı Ziraat Bankasına ayırıyorum. Makale biraz Türkiye’ye özel ilerliyor ancak bulunduğunuz ülkenin buna benzer imkanları varsa değerlendirmenizi öneririm.

İç çamaşırına ek cepler, kadın pedi ya da kitapların arası, gizli bölmeli kemerler, ayakkabı içi, şampuan-deodorant-krem ve diş macunu kutuları nakit saklanabilecek yerlerden.

Afet ve Acil Durum Çantası: İlkyardım Çantası

İlk yardım çantanızda; ağrı kesici, ateş düşürücü, vitamin, yanık kremi, kişinin yaşı ve hastalık geçmişine özel (kontak lens, yedek protezler veya işitme cihazı gibi) ilaç ve ekipmanlar, sürekli hazır yemeklerle besleneceğiniz düşünüldüğünde mide/bağırsak düzenleyiciler ve elbette gazlı bez ve pamuk gibi olmazsa olmaz demirbaş yardımcılar mutlaka bulunmalı.

Yemek alerjileri ve arı sokmalarına karşı EpiPen denilen bir acil durum iğnesi de ihmal edilmemeli.

Muhafaza ettiğiniz ilaç ve materyallerin son kullanma tarihlerini düzenli aralıklarla kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Emziren anneler ve engelliler kendi kişisel listelerini oluşturmalı. İlk yardım çantası (ları) hakkında müstakil bir yazı bile yazılabilirmiş.

İlk Yardım Ekibi

Vaktiniz ve merakınız varsa bu gibi konularda kendinizi eğitin. Eğitimlere katılın, okuyun ve tetikte bekleyin. Güvendiğiniz, fiziksel ve ruhen güçlü eğitimli arkadaşlarınızla bir kaçış grubu oluşturabilir, belirlediğiniz toplanma noktasına buluşabilirsiniz. Gözcü, taşıyıcı, sağlıkçı, telsizci ve mühimmatçı gibi görev paylaşımlarım yapılabilir.

İletişim için Telsiz

Acil durumlarda GSM operatörlerinin insafına kalmak istemiyorsanız kendiniz ve sevdikleriniz için kullanımı gayet basit bir çift amatör lisanssız telsiz edinebilirsiniz.  Paraya kıyıp kaliteli ve uzun mesafeli iletişime imkan tanıyanları almanızı tavsiye ederim. 

Mobil iletişimden yani dijital dünyadan vazgeçemeyenlerdenseniz Android veya iOs olmayan özetle “pek de akıllı olmayan” eski nesil tuşlu bir telefon edinebilirsiniz.

Detaylarda boğulmayalım; hem pili uzun süre idare edecek hem de 2G üzerinden iletişim imkanı sunabileceği için süreli kesintilere karşı avantajlı olacaksınız. Para sorun değil diyenledenseniz uydu telefonu da bir seçenek olabilir.

Afet ve Acil Durum Çantası: Solar Şarj Aletleri

Bir elektrik prizine veya güvenilir bir enerji kaynağına uzun süre boyunca erişiminiz olmayabilir ya da kısıtlı Powerbank’ler yeterli gelmeyebilir. Enerji kesintileri bizim gibi geri kalmış ülkelerde afet durumlarında ne yazık ki sık yaşanıyor. Böyle bir yardımcı buldum; bunu veya benzerlerini incelemenizi öneririm.

Türkiye’de Faaliyet Gösteren Arama Kurtarma Ekipleri:

  • Türk Telekom Arama ve Kurtarma – TTAKE
  • Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı – AFAD
  • Arama Kurtarma Derneği – AKUT
  • Toprak Ana Anlamına Gelen – GEA
  • Jandarma Arama ve Kurtarma Timleri – JAK

Afet ve Acil Durum Çantası

Rüzgara dayanıklı kibrit  (ateş başlatma jeli veya magnezyum çubuğu da olabilir) , koli bandı; → ankesörlü telefonlar için bir kart ←, harita, döküntü – duman veya gazların solunum sorunlarına neden olabileceğini düşündüğümüzden bir toz maskesi, şu çok meşhur acil durum düdüğü, ortama göre av ve balıkçılık malzemeleri, dürbün, uzun ömürlü bir baş ışığı (kafa feneri de deniyor), camlar kırılabileceğinden teneke konserve yiyecekler,  el tipi mümkünse manyetolu bir radyo , yüksek enerjili atıştırmalık barlar, su arıtma tabletleri (Kızılhaç günde 3.5 litre su içilmesini tavsiye ediyor), çok amaçlı çakı, ekstra piller, kişisel hijyen malzemeleri, yer durumunuza göre bir balta – kürek – pense ve ip ve olmazsa olmaz  termal temiz kıyafetler  yıpratıcı durumlardan sıyrılmanıza yardımcı diğer önemli materyaller olabilir.

Bir çadır sahibi olmak isterseniz yine kaliteli bir şeyler almanızı öneririm.

Pasaportlar, sigorta / sağlık kartları, irtibat listeleri, kimlikler, evlilik ve doğum sertifikaları vb. önemli belgelerin bir fotokopisini yanınızda bulundurmak isteyebilirsiniz. 

  • Tüm ekip üyeleri malzemelerin nerede tutulduğundan haberdar olmalı.
  • Yolculuk esnasındaki senaryolara göre bir benzerini aracınız için oluşturun.
  • İhtiyaçlarınız değiştikçi acil durum çantanızı güncelleyin.
  • Konserve yiyecekleri serin ve kuru bir yerde saklayın.
  • Süresi dolmuş yardımcıları yenileriyle değiştirin.
  •  Numaralı gözlük kullanıyorsanız mutlaka yedekleyin. 

Depremden bağımsız ilerleyelim; acil bir durum malumunuz herhangi bir anda ortaya çıkabilir.

Birbirinden farklı senaryolar için, kendiniz ve sevdikleriniz hatta evcil dostlarınız için farklı planlar yapmalısınız, aynı zamanda acil durumlarda arkadaşlarınızı veya ailenizi nasıl bulacağınız ve onlara ulaşacağınız konusunda da bir yol haritanız olmalı.

Daha detaylı listelere erişmek isterseniz herhangi bir arama motoruna “survival kit” yazarak bilgilenebilir ve kendi özel yardım setinizi oluşturabilirsiniz.

1979'da İstanbul’da doğdu. Bilgi Üniversitesi Medya ve İletişim Sistemleri mezunu olan yazar, Vatan gazetesinde başladığı kariyerinin ardından farklı görevler üstlendi, özel kurumlarda yöneticilik yaptı. Online gazetecilik eğitimini BBC'de tamamlayan, 2008'den itibaren dijital dünyanın içinde yer alan Görkem CAN; kişi ve kurumların faaliyetlerine destek oluyor, bilgi ve deneyimiyle yönlendirici rol oynuyor.

27 Yorum

  1. 1999 Depreminde istanbulda ikamet eden biri olarak bu tip çantamız hep hazırdı. Zor bir durum bu tip doğal afetler de Herkesin dikkatli olması ve önlemleri yaşamadan önce alması gerekir.

    • Sevgili Can. Bu tip çantaları hazır olarak da satıyorlar ancak kişisel kullanıma göre düzenlemesi daha iyi olur. Şehirde – kentte yaşayan ayrımı var, hastalığınıza göre yanınızda bulundurmanız gereken ilaçlar var, çocuklu evcilli aileler var yaşlısı olanı var. Yazı biraz detaylı oldu ama değerli yorumlarınızla daha da genişletiriz inşallah.

  2. Çok faydalı bir yazı olmuş, Eline ve emeğine sağlık Görkem.. İzninle sayfanı yazılı, sözlü ve stream ile paylaşacağım.. Teşekkürler

  3. Depremi kafama çok takıyorum.. En çok da oğlum yüzünden.. Kendimden çok ona bir şey olması takıntım haline geldi ama o hiç etkilenmedi depremden..umru değil 🙂
    çanta hazırlıycam bu haftasonu…ama kararsızım arabaya mı koysam evde yatağın yakınına mı koysam.. nerde dursa diye stres oluyorum.
    Binaya baktırmak isterdim (2007 de yapılmış) ama eşim apartmandakilerin hayatta buna para vermeyeceklerini söylüyor. Öyle de…tek başımıza da mümkün değil bunu yapabilmek..
    tek yapabildiğim arabaya çadır koymak..çanta hazırlamak.. ve temenni dua… çök korun gibi tedbirleri düşünmek……
    Umarım minik artçılarla biter gider bu deprem sancısı…
    Teşekkürler yazınız için…

    • Aslında çok da kafaya takmamak lazım. Çanta bence araçta olsa daha iyi olur. Neticede Allah korusun dışarı çıkamadıktan sonra çantanın pek bir önemi kalmayacak. Rica ederim ne demek. Umarım biraz faydalı olabilmişizdir.

  4. Son olan 5.x depreminden sonra deprem telaşı tekrar sardı. Haberlerde gördüğüm kadarıyla 7.6 şiddetinde deprem olacak fakat tarihi belli değil. Her zaman depreme hazırlıklı olmayız..

  5. Geçtiğimiz aylarda yaşanan depremden sonra özellikle İstanbul gibi deprem beklenen fay hattı üzerindeki yerleşim bölgelerinde bu tarz bilgilendirmelere ihtiyaç duyuluyor. Faydalı ve açıklayıcı bir yazı olmuş. Emeği geçenlere teşekkürler. Umarım herkes bu konuda daha fazla duyarlı olur.

  6. Afetler her zaman korkutur ve psikolojik yıkımlar yaratabilir üzerimizde. Deprem çantası hazırlarken bile insanın aklına yüzlerce olumsuz düşünce geliyor. Ancak yapabileceğimiz tek şey bu çantayı hazırlamak maalesef, biz elimizden geldiğinde depreme hazır olmalıyız ki yapabileceğimiz tek şeyde budur. Sonrasını yaşayarak görebiliriz.

  7. Sadece deprem olduğu zamanlarda birkaç hafta boyunca gündemde olan fakat aslında her evde bulunması gereken bir çanta olmaktadır deprem çantası. Yararlı bir paylaşım teşekkürler.

  8. Hiç önemsemediğimiz ancak acil durumlarda çok önemli olan bir etken. Herkesin ev bireylerine birer çanta hazırlaması gerekli. Heleki günümüzde bu çantaları ufak bir zaman ayırarak elde etmek çok kolay. Güzel paylaşım teşekkür ederim.

  9. Başımıza gelmeyene kadar umursamıyoruz fakat, en lazım şeylerden biri aslıda çanta, hatta her 6 ayda bir yenilenmesi gereken bir şey. Bunu bizlere ulaştırıp aydınlattığınız için çok teşekkürler.

  10. Teşekkür ederim Görkem hocam. Son derece özenli ve bilgilendirici bir yazı. Tez vakitte bir çantada ben hazırlayacağım. Nihayetinde ne olacağımız belli değil.

  11. Deprem bölgesinde yer alan ülkemizde bence en önemli konulardan biri de Acil Durum Çantası’nın hazırlanması Gerçekten önemli bir konuya değinmişsiniz. Bundan birkaç ay önce yaşanan Elazığ depreminde de yine aynı konu gündeme gelmişti. Üstelik afetler sadece deprem ya da yangın gibi olaylarla sınırlı da değil. Bugün dünya çapında yaşanan corona salgını da bir afet ve yine bu afete karşı da hazırlıklı ve bilinçli olmak şart. Sanırım bunun için de çantaya koyacağımız ilk malzemeler dezenfektan, maske ve eldiven olur. Faydalı makaleniz için teşekkür ediyorum.

  12. Hayatımızda aslında depremler, hastalıklar vs vs bir çok olay yaşamaktayız ve acil durum çantası inanın o kadar önemliki, bizler bunu hafife alıyoruz. Güzel bir yazı hazırlayıp hatırlattığınız için teşekkürler.

  13. Hepimizin aslında dikkat etmesi gereken durumların başında geliyor, hep ihmal ediyoruz. Aslında en önemli konulardan bitanesi. Bu konuya dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim.

Bir cevap yazın

Your email address will not be published.

*